Hadik Andrásról készít történelmi kalandfilmet Szikora János

Hadik címmel rendez történelmi kalandfilmet Hadik Andrásról és huszárseregéről Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója.
2021.10.20. 07:23 |
Hadik Andrásról készít történelmi kalandfilmet Szikora János

A témában tartott keddi sajtótájékoztatón a rendező elmondta: a szintén általa rendezett Ítélet és kegyelem című tévéfilmben már dolgoztak együtt Nagy Endre producerrel, aki megkapta azt a kivételes lehetőséget, hogy Hadik Andrásról történelmi kalandfilmet készítsen. Felkérésére vállalta a rendezést - tette hozzá.

Szikora János szerint óriási lehetőség és felelősség a film elkészítése, hiszen huszárokról szóló történelmi kalandfilm nagyon régen készült Magyarországon, véleménye szerint utoljára Sára Sándor 80 huszár című ikonikus filmje. Jelezte, hogy ez is huszártörténet lesz, de nem az 1848/49-es szabadságharcról szól majd, hanem Hadik András huszárezredéről, amelyről viszonylag keveset tudni, mint ahogy a hadvezérről is.

A film Hadik András berlini hadjáratáról szól majd, illetve a zseniális magyar hadvezér életét mutatja be, miként lett a felvidéki kisnemes az osztrák seregek fővezére és Mária Terézia hadügyminisztere.

Mint a rendező felidézte, Berlint, a Porosz Birodalom bevehetetlennek hitt fővárosát a történelemben háromszor foglalták el: Napóleon, Hadik András és a szövetséges csapatok 1945-ben. Hadik Mária Terézia idejében, az osztrák örökösödési háborúban hajtotta végre ezt a lehetetlen küldetésnek tartott, merész hadműveletet, amikor II. Frigyes porosz király a francia határra vonult teljes seregével és szinte védtelenül hagyta a fővárost.

Szikora János kérdésre elmondta, hogy a film főszerepét Trill Zsolt alakítja, mellette a székesfehérvári Vörösmarty Színház több színésze, Sághy Tamás, Sarádi Zsolt, Juhász Illés, Gáspár Sándor, Kiss Diána Magdolna, Varga Lili, Ballér Bianka és Derzsi János játszik benne.
Az MTI kérdésére a rendező közölte, hogy a forgatás az ország több pontján zajlik majd, a záró jelenetet, a győztes huszárok hazatérését Székesfehérváron forgatják, ehhez több száz statisztát keresnek. Elmondta, hogy a forgatás októbertől január közepéig tart, majd - több mint féléves utómunka után - egy év múlva kerül a mozikba.