Gróf Károlyi József főispánra emlékeztek az idei éremgyűjtő találkozón

Hagyományos országos seregszemléjét rendezte a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezete vasárnap a Művészetek Házában. A XXXIV. Alba Regia Éremgyűjtő Találkozón mintegy négyszáz fő részvételével volt szabad éremcsere és vásár. A találkozón mutatták be a Gróf Károlyi József főispánról megemlékező érmét és kiállítás is nyílt az egyesület szervezésében.
2019.05.12. 11:12 |

A Fejér megyei éremgyűjtők a találkozón mutatták be a Fehérvári nagyjaink éremsorozat újabb darabját. A sorozat hetedik tagja Gróf Károlyi József főispánról emlékezik meg. Ehhez kapcsolódott dr. Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettesének, a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnökének előadása is, aki Gróf Károlyi József életét és politikai pályafutását mutatta be. A sorozat legújabb érméjét Igari Antal, a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke mutatta be.

A MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete még 2013-ban indította el a Fehérvári nagyjaink éremsorozatot, amely Székesfehérvár jeles személyiségeit, egykori szülötteit és azokat mutatja be, akik országos vagy nemzetközi hírnevet szerezve a legtöbbet tettek a városért, a megyéért, annak kulturális fejlődéséért. A sorozat hetedik tagja Gróf Károlyi József főispánról emlékezik meg abból az alkalomból, hogy száz évvel ezelőtt fogadta el az ő vezetésével Fejér vármegye Törvényhatósági Bizottsága a Berinkey Dénes vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

A Barátság Moziban Igari Antal a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, ahol ott volt Károlyi Angelika Gróf Károlyi József unokamenye, Dr. Kovács Zoltán a Fejér Megyei Önkormányzat jegyzője, Csóka Ferenc a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke, Lippai Zoltán az egyesület főtitkára és Simon László országgyűlési képviselő is.

Az aktuális évfordulóhoz kapcsolódó kiállítás is nyílt a Művészetek Házában, ahol a a Fehérvár nagyjai sorozat eddig megjelent mindegyik tagját láthatják az érdeklődők, de megemlékezik a tárlat az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulójáról, az aradi vértanúkról, illetve megtekinthetők az Osztrák-Magyar Monarchia I. világháborús hadifogolytábori pénzei is. A vasárnapi éremtalálkozó szabad éremcserével is várta a látogatókat.

Kultúra

 1. Hetedszer lesz Hetedhét Játékfesztivál a hétvégén a Belvárosban

  Felhővadászat, lovagi torna, bábjáték-automata, fotószínház, kézműves foglalkozások, hétpróbás kalandok a mesebeli számok világában és rengeteg játék, no meg báb- és meseelőadások, koncert Szalóki Ágival és Rutkai Borival – élményteli hétvégét kínál a hetedik Hetedhét Játékfesztivál a fehérvári belvárosban május 25–26-án.

  2019.05.23.
 2. Még három alkalommal láthatja a közönség a Rómeó és Júlia balettet

  Májusban még egy alkalommal - május 27-én hétfőn 18 órától - majd júniusban még két alkalommal láthatja a közönség a Székesfehérvári Balettszínház Rómeó és Júlia című előadását, amely neves nemzetközi alkotók közreműködésével valósult meg és május 12-én vasárnap mutatták be.

  2019.05.22.
 3. Százötven izgalmas modern fotó érkezik a Csók Képtárba

  Híresek és Képek címmel nyílik kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival. Az átfogó válogatás az 1910-40-es évek társadalmi és művészeti közegének, divatjának világába ad betekintést, valamint képet ad a háborúk pusztításairól.

  2019.05.22.
 4. A Honvédelem Napja alkalmából kiállított bélyegeket láthatnak a vasváris diákok

  Nemrégiben indította útjára a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör bélyegbemutató sorozatát, mellyel a bélyeggyűjtést kívánják népszerűsíteni. A vándorkiállítás a Ciszterci Szent István Gimnázium után második ideiglenes otthonát a Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában találta meg.

  2019.05.21.

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka