Gróf Károlyi József főispánra emlékeztek az idei éremgyűjtő találkozón

Hagyományos országos seregszemléjét rendezte a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezete vasárnap a Művészetek Házában. A XXXIV. Alba Regia Éremgyűjtő Találkozón mintegy négyszáz fő részvételével volt szabad éremcsere és vásár. A találkozón mutatták be a Gróf Károlyi József főispánról megemlékező érmét és kiállítás is nyílt az egyesület szervezésében.
2019.05.12. 11:12 |

A Fejér megyei éremgyűjtők a találkozón mutatták be a Fehérvári nagyjaink éremsorozat újabb darabját. A sorozat hetedik tagja Gróf Károlyi József főispánról emlékezik meg. Ehhez kapcsolódott dr. Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettesének, a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnökének előadása is, aki Gróf Károlyi József életét és politikai pályafutását mutatta be. A sorozat legújabb érméjét Igari Antal, a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke mutatta be.

A MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete még 2013-ban indította el a Fehérvári nagyjaink éremsorozatot, amely Székesfehérvár jeles személyiségeit, egykori szülötteit és azokat mutatja be, akik országos vagy nemzetközi hírnevet szerezve a legtöbbet tettek a városért, a megyéért, annak kulturális fejlődéséért. A sorozat hetedik tagja Gróf Károlyi József főispánról emlékezik meg abból az alkalomból, hogy száz évvel ezelőtt fogadta el az ő vezetésével Fejér vármegye Törvényhatósági Bizottsága a Berinkey Dénes vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

A Barátság Moziban Igari Antal a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, ahol ott volt Károlyi Angelika Gróf Károlyi József unokamenye, Dr. Kovács Zoltán a Fejér Megyei Önkormányzat jegyzője, Csóka Ferenc a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke, Lippai Zoltán az egyesület főtitkára és Simon László országgyűlési képviselő is.

Az aktuális évfordulóhoz kapcsolódó kiállítás is nyílt a Művészetek Házában, ahol a a Fehérvár nagyjai sorozat eddig megjelent mindegyik tagját láthatják az érdeklődők, de megemlékezik a tárlat az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulójáról, az aradi vértanúkról, illetve megtekinthetők az Osztrák-Magyar Monarchia I. világháborús hadifogolytábori pénzei is. A vasárnapi éremtalálkozó szabad éremcserével is várta a látogatókat.

Kultúra

 1. Az Alba Regia Táncegyüttes búcsúztatta a Székesfehérvári Királyi Napokat

  Az idei Székesfehérvári Királyi Napok utolsó napján a hagyományoknak megfelelően az Alba Regia Táncegyüttes zárta a Zichy-színpad műsorfolyamát jubileumi műsorával. A „Táncra, magyar!” programon az idén 70. születésnapját ünneplő táncegyüttes produkciójában együtt lépett fel 300 táncos.

  2019.08.20.
 2. Dunán innen, Dunán túl - öt táncegyüttes hozta el tájegységének hagyományait

  Már hároméves hagyomány, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok utolsó napján Népművészeti Fesztivált rendeznek a Belvárosban. Augusztus 20-án délelőtt a „Dunán innen, Dunán túl” színes programjaival kezdődött az ünnep, a Dunántúl tájegységeinek változatos hagyományait, népszokásait, viseletét, táncait és zenéit ismerhették meg az érdeklődők.

  2019.08.20.
 3. Augusztus 20-án még látogatható az osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

  A Királyi Napok idején, augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.

  2019.08.19.
 4. Közösen koncertezett a Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Páratlan zenei randevú helyszíne volt a Zichy-színpad vasárnap este. A székesfehérvári kötődésű Blahalouisiana együttes és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adott közös koncertet, és különleges zenei élményben részesítette a fehérvári közönséget.

  2019.08.19.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka