-
A földön túl
December 22-én, hétfőn 18 órától a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ havi irodalmi estjén ezúttal A földön túl témakör kerül fókuszba. Kozáry Ferenc vezetésével a beszélgetés a költészet tágabb horizontjaira hívja a résztvevőket: szó lesz földöntúli élményekről, határátlépésekről és arról, hogyan jelenik meg mindez a versek világában.
2025.12.19. -
Könyvtárak nyitvatartása
Ünnepi működési rendre váltanak a székesfehérvári könyvtárak az év utolsó heteiben. Az intézmények nyitvatartása az alábbiak szerint alakul. Az új esztendőben január 6-án várják újra az olvasókat.
2025.12.19. -
Népek karácsonya
Évzáró rendezvényét tartotta a Vörösmarty Társaság csütörtökön délután. A népek karácsonya címet viselő programra, a társaság kórusa készült ünnepi műsorral.
2025.12.19. -
Comenius koncert
A Comenius Kórus Bakonyi István moderálásával, a Szent Imre Templomban köszöntötte karácsonyt. Az bensőséges hangulatú esten a kórus irodalom gyöngyszemeinek dallamai csendültek fel.
2025.12.19.
Gasztrotalálkozó volt Pákozdon finomságokkal és koncertekkel
Rotyogó halászlé, illatos harcsapaprikás és egy kis népzene – szombaton tartották a Szőlős Pákozd Gasztro- találkozót, ahol a borral, különböző finomságokkal, hagyományőrző programokkal és koncertekkel várták a gasztronómia szerelmeseit. Takács János, Pákozd polgármestere elmondta, hogy tavaly sikerült hagyományt teremteniük, így idén a főzőversenyre ötvennél is több csapat nevezett.
2016.06.26. 12:17 |
Rotyogó halászlé, illatos harcsapaprikás és egy kis népzene – szombaton tartották a Szőlős Pákozd Gasztrotalálkozót, ahol a borral, különböző finomságokkal, hagyományőrző programokkal és koncertekkel várták a gasztronómia szerelmeseit. Takács János, Pákozd polgármestere elmondta, hogy tavaly sikerült hagyományt teremteniük, így idén a főzőversenyre ötvennél is több csapat nevezett.

A bográcsok, tárcsák alatt már reggel óta ropogott a tűz, és a nevezők, mindent megtettek, hogy a halászlé vagy a halétel kategóriában elnyerjék a zsűri tetszését. Brenyovszky Károly, a zsűri elnöke kiemelte, hogy a tavalyi évhez képest sokkal finomabb, ízletesebb ételek készültek. Különösen a halétel kategóriában volt kiélezett a küzdelem, de a halászlevek között is akadt kiemelkedő.

„A halászlé kóstolás olyan, mint az első találkozás a szerelemben. Ha belenézek a bográcsba, akkor már tudom, hogy érdemes-e tovább boncolgatni, vetkőztetni. Fontos, hogy a halászlélé homogén legyen, a tetejére ne üljön ki a zsír és a halhús is kellően be legyen fűszerezve.”- fejtette ki a zsűrielnök, majd hozzátette, hogy az értékelésnél figyelembe vették az étel a kis csűrés-csavarást leszámítva mennyire magyaros.

A zsűri döntése ide vagy oda a végeredménynél sokkal többet mondott, hogy délután fél kettőre gyakorlatilag minden kondér üres volt. A csapatok, a családtagok és a látogatók jóízűen falatozták a halas finomságokat, és nem számított az sem, ha egy kackiás paprikafold maradt egy-egy őszes bajuszon. Közben szólt a harmonikaszó, és a színpadon művészeti csoportok többek között a Pipacsos Néptáncegyüttes, az Abajka Citerazenekar és a Pákozdi Népdalkör is fellépett.

A nagy meleg ellenére a kisgyerekes is remekül érezték magukat, hiszen a kicsiket játszóház, kézműves foglalkozás és egy lufibohóc is várta. A kirakodóvásáron a látogatók többek között lekvárok, mézek, különféle ínyencségek és helyi kézműves termékek között válogathattak. Akik a kánikulában megszomjaztak, megkóstolák az érmelléki, muravidéki és délvidéki borokat. A délután végén Szabó Leslie és csapata zenélt a közönségnek. Az este pedig egy fergeteges Charlie-koncerttel ért véget.