Királykúti esték - Fenyvesi Ottó 66 című verseskötetét mutatják be csütörtökön

Folytatódnak a Királykúti esték: 2021. október 14-én, csütörtökön 18 órakor a Királykút Emlékházban Fenyvesi Ottó 66 című verseskötetét és Bakonyi István Írók, költők nyomában című kötetét mutatja be Kilián László író, szerkesztő. Az est házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész.
2021.10.11. 22:14 |

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Fenyvesi Ottó József Attila-díjas költő 1954-ben született a vajdasági Gunarason, 1991-ben települt Magyarországra, Veszprémbe. A posztginsbergi költészet hagyománykörének folytatója, az angolszász rock- és alternatív zenék egyik legkorábbi, hazai népszerűsítője, a punk-mozgalom felkarolója és a kortárs, hosszú szabadvers mestere, képzőművész, lemezlovas, folyóirat szerkesztő és alapító. Verseket, esszéket ír, kollázsokat készít, rendszeresen fordít horvát, szerb, szlovén és angol nyelvű műveket. Tagja a Magyar Írószövetségnek és a Szépírók Társaságának, 2008-tól a várpalotai Palotai Hírnök főszerkesztője. Tavaly, 66. születésnapján jelent meg 66 című versválogatása.

A kortárs és közelmúlt magyar irodalmának avatott ismerője Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész, író, kritikus, főiskolai tanár. Kötetei húsz éve szinte évente jelennek meg, nevéhez több, immár klasszikus számba menő író, költő kismonográfiájának megírása fűződik. Az Írók, költők nyomában című kötet két nagyobb egységből áll: a közvetlenül az elemzéseket tartalmazó, hosszabb műveket elősoroló részből és az alkalmi, rövidebb írásokat sorra vevőből. Egyes könyvekről ugyanúgy olvashatunk a könyvben, mint hosszabb alkotói korszakokról, teljes életművekről. Bakonyi István tanulmányainak tárgyát olyan szerzők adják, mint Csoóri Sándor, Kodolányi János, Sík Sándor, Lázár Ervin, Takács Imre, Sobor Antal, Jankovich Ferenc, Bokros János, Bence Lajos, Petőcz András, Petrőczi Éva, Csengey Dénes, Turczi István, Iancu Laura, Benke László, Bauer Barbara, Szentmártoni János, Bertók László, Kelemen Erzsébet, Nehrer György, Fellinger Károly, László Zsolt, Tamás Menyhért, Gömöri György, Radnai István és Jagos István Róbert.

Kultúra

 1. Deák Péter lelkipásztor lesz a Királykúti esték vendége október 28-án

  Folytatódnak a Királykúti esték: október 28-án, csütörtökön 18 órakor a Királykút Emlékház vendége Deák Péter református lelkipásztor. A reformáció napja előtt rendezett est házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész.

  2021.10.26.
 2. „Ne csak a szemeddel láss!”, különleges zenés-irodalmi élmény az Igézőbe

  A zenét és az irodalmat hívja segítségül a láthatatlan hidak építéséhez érzékenyítő programján a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány. Október 28-án, csütörtökön 18 órakor az Igézőben Zselenszky Tamás előadóművész és Czinki Ferenc író előadásában a költészeten és a zenén keresztüli kommunikáció és a látás nélküli érzelemkifejezés lesz "reflektorfényben” a teljes sötétségben.

  2021.10.26.
 3. Kötődések - elkészült a Vox Mirabilis lengyel-magyar kortárs albuma

  Régi tervét valósította meg a Vox Mirabilis Kamarakórus: idén lehetőséget kaptak egy hanghordozó megjelenésére a Wacław Felczak Alapítvány sikeres pályázatának segítségével. Bobory Zoltán, Harry Duda és Janusz Wójcik versei szólalnak meg lengyelül és magyarul és kortárs zeneszerzők művei mellett Liszt- és Chopin-átiratok, valamint Wiłkomirski, Klonowski, Blacha, Górecki, Kodály és Ránki művei is hallhatók az albumon.

  2021.10.26.
 4. Kortárs Zenei Centrum - „A csend körei” az Alba Regia Szimfonikus Zenekartól

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újabb estre készül. Mégpedig a Kortárs Zenei Centrum „A csend körei” című előadására, amelyen a klasszikus, régizenei dallamok mellett többek között elhangzik majd Dobri Dániel: Wolfgang elsüllyed egy pohár vízben című darabja is.

  2021.10.25.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka