„Féljünk és rettegjünk? Nem. Alkalmazkodunk." - előadás a klímaszorongásról az MCC-ben

Csütörtökön délután Dr. Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium épületében a Székesfehérvári Diáktanács tagjainak a minket körülvevő klímaváltozás általános okairól, a globális felmelegedésről, valamint arról, hogy van-e okunk szorongani ezen folyamatok miatt.
2023.01.19. 16:20 |
„Féljünk és rettegjünk? Nem. Alkalmazkodunk.

Jellemzően a Z generációt, tehát a 2000 és 2010 között született fiatalokat érintő jelenség a klímaszorongás. Az időjárási szélsőségek, az éghajlati változások és a világ számos pontján előforduló természeti katasztrófák híre érthetően nem nyugtatja meg a fiatalokat. A klímaszorongás során a globális felmelegedés és a klímaváltozás okozta veszélyt annyira megélik, hogy az már a mentális egészséget veszélyeztető szintet éri el, hatással van a mindennapokra, jelentős stresszel jár. A szakemberek szerint a legjobb módszer ennek eloszlatására, ha a fiatalok tájékozódnak. Ezzel az igénnyel fordultak a Székesfehérvári Diáktanács tagjai a Mathias Corvinus Collegiumhoz.

Östör Annamária, a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képviseletvezetője elmondta, hogy örömmel tettek eleget a felkérésnek, és szervezték meg az előadást. „A Klímapolitikai Intézetből kértünk meg egy előadót, hogy segítsen a klímaszorongás kérdésében. Nagyon sok információt és félinformációt lehet hallani erről a témáról, mi pedig szeretnénk, ha a diákok hiteles forrásból tájékozódhatnának.” – fogalmazott a képviseletvezető, aki hozzátette: az MCC a jövőbeli előadásokra is minden érdeklődőt szeretettel vár.

Előadásában Dr. Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója bemutatta a klímaváltozás és a globális felmelegedés okait. Hangsúlyozta: a klímaváltozás természetes folyamat, ami a legnagyobb gondot okozza, azok pedig az időjárási szélsőségek. „Ha emelkedik a Föld középhőmérséklete, az még nem azt jelenti, hogy itt a világvége. A probléma az, hogy a hőmérséklet emelkedésével egyre jobban megjelennek a szélsőségek. Mikor a hírekben azt mondják, hogy emelkedik a globális átlaghőmérséklet, az nem azt jelenti, hogy az emberek, állatok és növények ezt nem bírják. A szélsőséges időjárást nem bírják.” – fogalmazott a kutató, aki azt is hozzátette: a történelem korábbi időszakaival ellentétben, a jelenkori éghajlatváltozásért 90%-ban az ember a felelős.

Dr. Kovács Erik azzal zárta előadását, miszerint félni és rettegni nem kell, alkalmazkodni viszont igen. A diákok az előadás után többek között az elektromos autók szerepéről, az orosz-ukrán háború okozta környezetszennyezésről, valamint a hulladékkezelés problémájáról is kérdezték a kutatót.