Feketehegyi munkásszálló – írásban kért tájékoztatást a polgármester

Az elmúlt hetekben számos ellentmondásos hír látott napvilágot a Farkasvermi út – Bébic utca sarkán lévő korábbi műhelyépület átalakításával kapcsolatban. A Feketehegy-Szárazréten élőket érintő beruházással kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester levélben kért tájékoztatást a működtető vállalkozás vezetőjétől. A kérdések és a válaszok az alábbiakban olvashatóak.
2019.05.09. 16:41 |

A város polgármestereként a fehérváriakat, és így a feketehegy-szárazrétieket is képviselve dr. Cser-Palkovics András levélben kereste meg a Farkasvermi út – Bébic utca sarkán lévő ingatlant üzemeltető céget. Az elmúlt hetek – gyakran ellentmondásos – híradásai után kialakult helyzetben közvetlenül a vállalkozás vezetőjétől kért tájékoztatást további terveiről.

„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a munkavállalási engedélyre vonatkozó eljárás nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, továbbá nem az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanon és nem az önkormányzat érdekkörébe tartozó beruházás zajlik, amely ráadásul a Kormányhivatal szakigazgatási szerveinek szakhatósági hozzájárulása nyomán kerülhet majd esetlegesen engedélyezésre. Fontos azonban, hogy a környéken élők érzékelhetően - véleményüket több fórumon is kifejtve - nem szeretnék, hogy munkásszálló létesüljön a lakókörnyezetükben, ezért engedje meg, hogy önkormányzatunk egyfajta közvetítő szerepet felvállalva a későbbi funkcióval kapcsolatosan kérdéseket fogalmazzon meg.
Ennek megfelelően ehelyütt érdeklődnénk, hogy a fenti ingatlant mikortól, milyen funkcióval tervezi majd üzemeltetni. Igazak-e azok a híresztelések, hogy munkásszálló rendeltetésre kerül majd működési engedély iránti kérelem benyújtásra, és ha igen akkor milyen módon kívánja azt üzemeltetni. Lát-e továbbá lehetőséget arra, hogy más hasznosítási módot találjon az ingatlan vonatkozásában. Kérem, hogy fontolja meg annak a lehetőségét, hogy az ingatlanban ne munkásszálló működjön a jövőben, hanem egy a környezetében élők számára inkább elfogadható, más gazdasági célra kerüljön az felhasználásra.” – írta levelében dr. Cser-Palkovics András.

Az ügyben érintett vállalkozás vezetője ma megküldte válaszát, amelyben a következőkről tájékoztatta a város polgármesterét: „A Bébic utca-Farkasvermi út sarkán lévő telken található épületet az érdekkörömbe tartozó gazdasági társaság bérleti jogviszony keretében birtokolja. Vállalkozásomról tudni kell, hogy Székesfehérvár több pontján működtet évek óta engedéllyel rendelkező munkásszálló-közösségi szálláshely besorolású ingatlanokat, amelyek városunk égető munkaerő-hiányára próbál egyfajta megoldást nyújtani. Kérem ne vegye sértésnek őszinteségemet, de „ős-Fehérvári” lakosként, Városát szerető lokálpatriótaként nekem és több éve közösségi szálláshelyeket üzemeltető cégeimnek nincsen arra szüksége, hogy tevékenységemet, Fehérvár gazdasági-ipari életét előmozdítani szándékozó üzleti vállalkozásaimat politikai kampányeszközként akármelyik párt felhasználja. Ebben a konkrét ügyben azonban önös politikai haszonszerzés céljából sikerült egyeseknek oly mértékben elmérgesítenie a helyzetet, hogy rendkívül nehéz az értelmes és konstruktív párbeszéd az érintettek között. Mint ahogy azt az április 26-án tartott lakossági fórumra küldött e-mailemben is leírtam, természetesen nem szeretnék a környéken lakókkal rossz viszonyt kialakítani, ami megnehezítené a békés egymás mellett élést, így ehelyütt újfent megerősítem: a Várossal együttműködve és a környéken élő lakók képviselőinek bevonásával készen állok a munkásszálló funkció helyett más, a feketehegyi lakók számára is jobban elfogadható, a jogszabályok által is lehetővé tett hasznosítási cél megfontolására.”

Székesfehérvár polgármestere – a nyilvánosság adta lehetőségeket is felhasználva – köszöni a vállalkozás képviselőjének a választ, és az abban foglaltakat, ami a feketehegy-szárazrétiek számára mindenképpen a kialakult helyzet megnyugtató rendezését jelenti.

„Óriási értéknek tartom, hogy Székesfehérvár azon prosperáló európai városok közé tartozik, ahol békesség, nyugalom van és jó a közbiztonság. Ennek megőrzése a mindenkori városvezetés számára az első rangú prioritásnak kell, hogy legyen. A város számára egyébként két ok miatt is prioritás a gazdasági növekedés: egyrészt ez az alapja a tartós, és szerencsére évek óta az országos mértéket meghaladó béremelkedéseknek. Másrészt a fejlesztések zömét – főként a városrészekben zajló fejlesztéseket – csak a vállalkozások által befizetett iparűzési adóból tudjuk finanszírozni. A fehérvári gazdaság eredményei egyébként kiemelkedő, ugyanis az elmúlt években megduplázódott a helyi iparűzésiadó-bevétel. 2010-ben 9,5 milliárd, 2018-ban pedig esztendőben pedig 18 milliárd forintot fizettek be a város számára az itt működő cégek.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki ezért dolgozott és dolgozik.

Közlemények

 1. Trágyáztak a város környéki földeken - "miért az ünnepek idején?"

  Hétfőn reggel több területen észlelni lehetett, hogy trágyáztak a város körüli mezőgazdasági területeken. Székesfehérvár körül szerencsére nagyon jó adottságokkal rendelkező mezőgazdasági földek vannak, és tudjuk, hogy a trágyázás hasznos, sőt szükséges dolog, de felháborítónak tartjuk és nem tudjuk elfogadni,  hogy ezt éppen a város ünnepi időszakában teszik. 

  2019.08.19.
 2. Áramszünet lesz a Belvárosban elektromoshálózat-felújítás miatt

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan augusztus 22-én, csütörtökön 8.00 és 16.00 óra között Székesfehérvár több utcájában áramszünet lesz.

  2019.08.16.
 3. Augusztus 20-i forgalomkorlátozások - szakaszos útlezárás lesz

  Az augusztus 20-i ünnepi programok miatt kedden parkolókat zárnak le a Kossuth utcában és a Szent István téren. A Fehérvári királyok menete program idején szakaszos lezárást vezetnek be az érintett útszakaszon a Koronás Parktól a Zichy ligetig. Kérik a lakosok és gépjárművezetők türelmét.

  2019.08.15.
 4. Új helyre költözik Fehérváron a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltat ügyfélszolgálata

  A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. székesfehérvári ügyfélszolgálati irodája az M7-es autópálya melletti pihenőből a városba költözik. Szeptember 2-ától már új helyen, a Berényi út 13. szám alatt, a megszokott nyitva tartási időben, ingyenes parkolási lehetőséggel várjuk partnereinket és vásárlóinkat.

  2019.08.15.
 1. Augusztus 22-ig lehet pályázni pécsi kollégiumi férőhelyekre

  Három hallgatónak biztosít helyet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a pécsi Szántó Kovács János Kollégiumban. A jelentkezőknek 2019. augusztus 22. napján 12.00 óráig van lehetőségük, hogy benyújtsák pályázataikat.

  2019.08.14.
 2. Karbantartás miatt lesz áramszünet a Szöllősi utcában

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan augusztus 15-én, csütörtökön áramszünet lesz a Szöllősi utcában. A szolgáltatás-kimaradásra 8 és 16 óra között lehet számítani.

  2019.08.12.
 3. Másodfokú hőségriasztás - Székesfehérvár polgármesterének tájékoztatója

  Másodfokú hőségriasztást rendelt el az Országos Tisztifőorvos augusztus 10-én, szombaton 00.00 órától augusztus 12-én (hétfőn) 24.00 óráig. Székesfehérváron megkezdték az előkészületeket a vízosztás megszervezésére, valamint a közterületi tűzcsapok megnyitására. A város polgármestere mindenkit arra kér, hogy figyeljünk egymásra, kiemelten a környezetünkben élő idős emberekre. A részletes tájékoztató az alábbiakban olvasható.

  2019.08.10.
 4. Hulladékszállítás Székesfehérváron az augusztusi ünnepnapokon

  2019. augusztus 19-én, hétfőn és 2019. augusztus 20-án, kedden a hulladékszállítás VÁLTOZATLAN lesz Székesfehérváron! Kérik, hogy a kukákat reggel 6 óráig helyezzék ki. 2019. augusztus 10-én, szombaton az áthelyezett munkanapon hulladékszállítást NEM végez a szolgáltató. 

  2019.08.09.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek