Feketehegyi munkásszálló – írásban kért tájékoztatást a polgármester

Az elmúlt hetekben számos ellentmondásos hír látott napvilágot a Farkasvermi út – Bébic utca sarkán lévő korábbi műhelyépület átalakításával kapcsolatban. A Feketehegy-Szárazréten élőket érintő beruházással kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester levélben kért tájékoztatást a működtető vállalkozás vezetőjétől. A kérdések és a válaszok az alábbiakban olvashatóak.
2019.05.09. 16:41 |

A város polgármestereként a fehérváriakat, és így a feketehegy-szárazrétieket is képviselve dr. Cser-Palkovics András levélben kereste meg a Farkasvermi út – Bébic utca sarkán lévő ingatlant üzemeltető céget. Az elmúlt hetek – gyakran ellentmondásos – híradásai után kialakult helyzetben közvetlenül a vállalkozás vezetőjétől kért tájékoztatást további terveiről.

„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a munkavállalási engedélyre vonatkozó eljárás nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, továbbá nem az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanon és nem az önkormányzat érdekkörébe tartozó beruházás zajlik, amely ráadásul a Kormányhivatal szakigazgatási szerveinek szakhatósági hozzájárulása nyomán kerülhet majd esetlegesen engedélyezésre. Fontos azonban, hogy a környéken élők érzékelhetően - véleményüket több fórumon is kifejtve - nem szeretnék, hogy munkásszálló létesüljön a lakókörnyezetükben, ezért engedje meg, hogy önkormányzatunk egyfajta közvetítő szerepet felvállalva a későbbi funkcióval kapcsolatosan kérdéseket fogalmazzon meg.
Ennek megfelelően ehelyütt érdeklődnénk, hogy a fenti ingatlant mikortól, milyen funkcióval tervezi majd üzemeltetni. Igazak-e azok a híresztelések, hogy munkásszálló rendeltetésre kerül majd működési engedély iránti kérelem benyújtásra, és ha igen akkor milyen módon kívánja azt üzemeltetni. Lát-e továbbá lehetőséget arra, hogy más hasznosítási módot találjon az ingatlan vonatkozásában. Kérem, hogy fontolja meg annak a lehetőségét, hogy az ingatlanban ne munkásszálló működjön a jövőben, hanem egy a környezetében élők számára inkább elfogadható, más gazdasági célra kerüljön az felhasználásra.” – írta levelében dr. Cser-Palkovics András.

Az ügyben érintett vállalkozás vezetője ma megküldte válaszát, amelyben a következőkről tájékoztatta a város polgármesterét: „A Bébic utca-Farkasvermi út sarkán lévő telken található épületet az érdekkörömbe tartozó gazdasági társaság bérleti jogviszony keretében birtokolja. Vállalkozásomról tudni kell, hogy Székesfehérvár több pontján működtet évek óta engedéllyel rendelkező munkásszálló-közösségi szálláshely besorolású ingatlanokat, amelyek városunk égető munkaerő-hiányára próbál egyfajta megoldást nyújtani. Kérem ne vegye sértésnek őszinteségemet, de „ős-Fehérvári” lakosként, Városát szerető lokálpatriótaként nekem és több éve közösségi szálláshelyeket üzemeltető cégeimnek nincsen arra szüksége, hogy tevékenységemet, Fehérvár gazdasági-ipari életét előmozdítani szándékozó üzleti vállalkozásaimat politikai kampányeszközként akármelyik párt felhasználja. Ebben a konkrét ügyben azonban önös politikai haszonszerzés céljából sikerült egyeseknek oly mértékben elmérgesítenie a helyzetet, hogy rendkívül nehéz az értelmes és konstruktív párbeszéd az érintettek között. Mint ahogy azt az április 26-án tartott lakossági fórumra küldött e-mailemben is leírtam, természetesen nem szeretnék a környéken lakókkal rossz viszonyt kialakítani, ami megnehezítené a békés egymás mellett élést, így ehelyütt újfent megerősítem: a Várossal együttműködve és a környéken élő lakók képviselőinek bevonásával készen állok a munkásszálló funkció helyett más, a feketehegyi lakók számára is jobban elfogadható, a jogszabályok által is lehetővé tett hasznosítási cél megfontolására.”

Székesfehérvár polgármestere – a nyilvánosság adta lehetőségeket is felhasználva – köszöni a vállalkozás képviselőjének a választ, és az abban foglaltakat, ami a feketehegy-szárazrétiek számára mindenképpen a kialakult helyzet megnyugtató rendezését jelenti.

„Óriási értéknek tartom, hogy Székesfehérvár azon prosperáló európai városok közé tartozik, ahol békesség, nyugalom van és jó a közbiztonság. Ennek megőrzése a mindenkori városvezetés számára az első rangú prioritásnak kell, hogy legyen. A város számára egyébként két ok miatt is prioritás a gazdasági növekedés: egyrészt ez az alapja a tartós, és szerencsére évek óta az országos mértéket meghaladó béremelkedéseknek. Másrészt a fejlesztések zömét – főként a városrészekben zajló fejlesztéseket – csak a vállalkozások által befizetett iparűzési adóból tudjuk finanszírozni. A fehérvári gazdaság eredményei egyébként kiemelkedő, ugyanis az elmúlt években megduplázódott a helyi iparűzésiadó-bevétel. 2010-ben 9,5 milliárd, 2018-ban pedig esztendőben pedig 18 milliárd forintot fizettek be a város számára az itt működő cégek.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki ezért dolgozott és dolgozik.

Közlemények

 1. A Hétvezér Általános Iskolába várják a 11. számú választókörzet lakóit május 29-én

  Lakossági fórum lesz jövő szerdán a Hétvezér Általános Iskolában: a 11. számú választókörzet lakóit 17 órára várja Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A rendezvényen részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester is.

  2019.05.22.
 2. Nem zárat be óvodát az önkormányzat!

  Szülői megkeresésre reagálva Székesfehérvár Önkormányzata megerősíti: mindegyik fehérvári óvoda szakmai munkájára számít a jövőben. Kérik, hogy senki ne higgyen a bezárás hírét terjesztőknek!

  2019.05.21.
 3. Átjelentkezés, mozgóurna és külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel kérése

  Az Európai Parlament tagjainak 2019. május 26. napjára kitűzött választásával kapcsolatosan számos megkeresés érkezik az állampolgárok részéről Székesfehérváron is a Helyi Választási Irodához. A legfontosabb határidőket, valamint az átjelentkezéssel, mozgóurna kérésével és külképviseleti névjegyzékbe történő felvétellel kapcsolatos kérelmekre vonatkozó előírásokat is tartalmazó összefoglaló az alábbiakban olvasható.

  2019.05.16.
 4. Erős hanghatás miatt kérik a lakosság türelmét

  A MOL Nyrt. megbízásából vezetékkiváltási munkálatokat végeznek a Kápolnásnyék-Dombóvár vonalon. Az ehhez kapcsolódó légtelenítés május 19-én 13 órától indul. A munkálatok erős hanghatással járnak. Székesfehérváron a FLAGA gázüzemmel szembeni, az M7-es autópálya déli oldalán lévő területet érintik a munkálatok, amelyek a délután folyamán több órán át tartanak – ennek idejére kérik a környékben lévők türelmét és megértését.

  2019.05.16.
 1. Feketehegyi munkásszálló – írásban kért tájékoztatást a polgármester

  Az elmúlt hetekben számos ellentmondásos hír látott napvilágot a Farkasvermi út – Bébic utca sarkán lévő korábbi műhelyépület átalakításával kapcsolatban. A Feketehegy-Szárazréten élőket érintő beruházással kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester levélben kért tájékoztatást a működtető vállalkozás vezetőjétől. A kérdések és a válaszok az alábbiakban olvashatóak.

  2019.05.09.
 2. Kedden lesz Deák Lajosné fogadóórája a Királykút Emlékházban

  A megszokott időponttól eltérően, jövő héten kedden tart fogadóórát Deák Lajosné, önkormányzati képviselő, aki május 14-én 17 órától várja a 11. választókörzetben élőket a Mikszáth Kálmán utca 25. szám alatt, a Királykút Emlékházban.

  2019.05.07.
 3. Lakossági fórumra várja a palotavárosiakat Viza Attila önkormányzati képviselő

  Lakossági fórumot szervez Viza Attila önkormányzati képviselő. Május 13-án, hétfőn a Vasvári Pál Általános Iskolába várják a 8. számú választókörzetben élőket. A tájékoztatón jelen lesz dr. Cser-Palkovics András polgármester is.

  2019.05.06.
 4. Az esős időjárás miatt elmarad szombaton délelőtt a Városi Ballagás

  Elmarad az eső miatt a Ballagási Hét utolsó, ünnepi programja, a Városi Ballagás. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán bejelentette: közös bankettet szerveznek a ballagóknak. Az intézmények falai között búcsúztatják ma a végzősöket.

  2019.05.04.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek