Fehérvári képzőművészek virtuális kiállítása nyílik meg az Artézi Galériában

Aspektusok címmel fehérvári képzőművészek virtuális kiállítása nyílik meg január 9-én a budapesti Artézi Galériában. A kiállítás 15 Fehérváron élő és alkotó művész munkáit mutatja be sokféle műfajban és sokféle stílusban.
2021.01.07. 15:10 |

A kiállításon valóságos műtárgyak vannak a galéria falain és terében, a megnyitó és a látogatás azonban - a járványhelyzet miatt - mégis virtuális, online.

A virtuális kiállítást január 9-én 17 órakor Szűcs Erzsébet nyitja meg, aki nyitószövegében megjegyzi, hogy a jelen kiállításra felkért, megjelenő székesfehérvári művészek „halmaza” egyáltalán nem homogén, sem életkorukban, sem az általuk művelt műfajukban, de még alkotói környezetében, lakóhelyében és annak jellegében sem. 

A fehérvári művészek kiállított képei ITT tekinthetők meg!

Németh Géza képzőművész szerint a résztvevő mindegyik művész a saját igazságát igyekszik megfogalmazni, remélve, hogy azok hozzájárulnak – szűkebb értelemben a saját koruk, tágabb értelemben az élet jobb megértéséhez: "Ha tudják – ha nem, lényegében a igazság aspektusait tárják fel, segítenek abban, hogy elhangozzon Isten kilencmilliárd neve. A világjárvány sokkja és a digitális paradigma váltás elbizonytalanító hatása különösen indokolja, hogy találkozzunk kultúrális értékekkel."

A kiállító művészek között van Arany Gold Zoltán, Bauer István, Büki Zsuzsanna, Haraszti Zsolt, Kiss László, Máder Barnabás, Mosberger Róbert, Péter Ágnes, Pinke Miklós, Revák Katalin, Szarka Tamás, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Végvári Beatrix és Varga Gábor Farkas isA kiállítás kurátorai Büki Zsuzsanna és Szentes Ottokár.

Kultúra

 1. Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a fehérvári királysírban

  Fény derülhet a Hunyadi-család származására; Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a székesfehérvári királysírban lévő csontok között - erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

  2021.01.21.
 2. A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesül Zemlényi Katica, karnagy

  A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. 

  2021.01.20.
 3. „Szívünkben és lelkünkben kell emléket állítani” - fogadalmi mise Szent Sebestyén napján

  Székesfehérvár 1739 óta emlékezik január 20-án a város fogadalmára, hálát adva azért, hogy szerencsésen megmenekült a pestisjárványtól. Az idei Szent Sebestyén-napon, szerdán, - számos ünnepélyes szokást ezúttal mellőzve, - egyszerű külsőségek mellett, a város papságával koncelebrált püspöki szentmisével ünnepelte Fehérvár a közel 300 éves hagyományt a Felsővárosi templomban.

  2021.01.20.
 4. Névadó pályázatot hirdetett új lakójának a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Új lakó, egy színes babzsák érkezett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár gyermekrészlegébe. A vicces, nagyméretű figurát adományként kapta az intézmény, kifejezetten abból a célból, hogy a gyerekek használhassák olvasás közben. Most keresik a legjobb nevet a figurának, melyre az intézmény pályázatot hirdetett a Facebook-oldalán február 12-ig. A nyertest gyermekkönyvvel jutalmazzák.

  2021.01.20.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka