Fehérvári Advent - gyertyagyújtás, koncertek, vásár, ünnepi fények a Belvárosban

A Belvárosban már a helyükre kerültek az esti sétákat hangulatossá varázsoló fények, a karácsonyi díszek, „befut” a kisvonat a város karácsonyfája köré, felépült a betlehem. Lesz ismét hópelyhes interaktív játék a Varkocs-szobornál, a Zichy ligetben pedig eddig nem látott, különleges fényvetítéssel lepik meg az arra járókat hétvégéken. 
2021.11.25. 12:29 |

A gyertyagyújtás idején zenés műsorok is várják majd a fehérváriakat a Városház téren, hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai mutatják be ünnepváró műsoraikat.

Az adventi naptár ablakai december 1. és 23. között nyílnak ki a Városháza épületén. A karácsonyi vásárban forralt borral melegedhetnek a vendégek és a fa alá való ajándékot is meglelik a házikókban. A szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ több művelődési házában is lesznek adventi programok, a Barátság mozi pedig kedvezményes vetítésekre várja a nagyikat az unokákkal.

Ismét megnyitja kapuit a Püspöki Palota Adventi Udvara, ahol szombati gyertyagyújtásokkal, vásárral, különleges szelfizéssel, az Egyházmegyei Látogatóközpontban pedig kézművességgel várják az érdeklődőket. Az Egyházmegyei Karitász idén is jótékonykodásra hívja és várja az együttérzőket – hangzott el a Püspökségen rendezett sajtótájékoztatón.

Nagy öröm, hogy a járványhelyzet miatt tavaly visszafogottabb adventi készülődés után idén ismét közös programokkal színesített ünnepváró időszak kezdődhet a hétvégén. A Fehérvári Advent keretében az ünnepi díszek és fények mellett az együtt töltött idő szépségét és adventi rendezvények egész sorát kínálja Székesfehérvár a karácsonyt megelőző hetekben.

Spányi Antal megyés püspök hangsúlyozta: az adventre való készület megmutatkozik egyfajta vallási tartalommal, a roráté misékkel, melyeket valamikor hajnalban tartottak, és a sötétben megteltek a kivilágított templomok. Ma már ez másképp van, de ma is fontos, hogy az adventi koszorúk körül a családok jöjjenek össze és mondjanak el együtt egy imát. De másként is készülünk a méltó ünneplésre, sok-sok tevékenységünk, feladatunk van, keressük a legjobb ajándékokat – ezeket az adventben könnyebb jókedvvel, örömmel, lélekben békével teljesíteni. „Ha ebben tudunk erősödni, akkor az advent meghozza azt a gyümölcsöt, amit szeretnénk, nem csak karácsonyra, hanem az életünkbe fog változást hozni.”

„A közösség ünnepe is ez az időszak, és reméljük, hogy a védelmi szabályok betartásával ezt meg is tudjuk adni és mutatni.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester azt kívánta a fehérváriaknak, hogy az összefogás ereje legyen közöttünk a lelki felkészülésben, az ünnepváró programokon, a készülődésben egyaránt. Figyeljünk egy kicsit jobban egymásra, és ne idegeskedve fogadjuk az adventet és a karácsonyt! Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hónapok óta szervezik a programokat, végzik az előkészületeket azért, hogy a városi ünnep szép és méltó legyen. Ugyancsak köszönetét fejezte ki az Püspökségnek, és azon intézményeknek, közösségeknek, akik gazdagítják a következő néhány hetet.

A programokról Benkő-Igaz Krisztina, az SZKKK szakmai vezetője számolt be. A hétvégéken, szombaton és vasárnap kézműves foglalkozások várják az ünnepre készülőket a Csónakázó-tó mellett, az SZKKK központi épületében, amely ünnepi fénybe is öltözik ezeken a napokon.

Vasárnaponként az Adventi színpadra zenészek, énekesek érkeznek, hallhatjuk majd az Otti Voice & Bass duó és a ZsebSzalma trió, az Alba Regia Vegyeskar és a Seres Brothers, a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Zabos Regina-Horváth Márk duó, valamint a Ruff Nikolett trió és a FiveLive Acapella karácsonyi hangulatú kiskoncertjeit. A muzsikusok előadásai keretezik a gyertyagyújtás meghitt pillanatait: mindegyik adventi vasárnapon 18 órakor lobban fel a láng a város adventi koszorúján.

Az első adventi vasárnapon november 28-án dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújt gyertyát, majd a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ két kis lakójával együtt kapcsolják fel az ünnepi díszkivilágítást.

A Városháza idén is központi szereplője lesz a várakozás időszakának, hiszen – ahogyan már évek óta megszokhattuk –, december 1-je és 23-a között minden nap kinyílik egy-egy ablak a fehérváriak adventi naptárában: vers, mese, karácsonyi dallamok, naponta más-más ajándékkal lepik meg az arra járókat esténként, pontban fél hatkor színészek, énekesek, zeneiskolások és zeneművészek.

Miklós napján, december 6-án Mikulás műsort láthatnak a gyerekek a Városház téren, és az SZKKK munkatársai még december 24-én is várják a családokat: idén is lesz manókereső játék, hogy a kicsik addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora, és megérkezik az angyal az ajándékokkal. Az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

A hétköznapokon a Városház téri Adventi színpad a gyerekeké lesz december 7-től. Hosszú évtizedek hagyománya, hogy a város óvodásai, kisiskolásai – idén mintegy harminc csoport – elhozzák a fehérváriaknak az ünnepre készült műsoraikat. A Kisangyalok karát, a város énekelni szerető diákjaiból szervezett alkalmi kórust idén a járványhelyzet miatt élőben nem hallhatjuk, de a Fehérvár Televízió rögzíti a felhívásra jelentkezett énekkarok előadásait, így felvételről élvezhetjük majd a gyerekek hangját az utolsó adventi hétvégén.

A város sok intézménye szervez programokat az adventi időszakban, ezekről a www.fehervariprogram.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

A Püspökség programjairól Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató adott tájékoztatást. Mint mondta, a Püspöki Palota Adventi Udvara az elmúlt 16 év alatt természetes része lett a Belvárosnak és a Városház térnek. A város őrzi és értéknek tartja a keresztény kultúráját, ennek alapját, a keresztény hitet szeretnék megerősíteni, hogy arra épüljön rá minden esemény. Úgy fogalmazott: „Szeretnénk arra irányítani a figyelmet, hogy adventet és karácsonyt nem magunknak készítjük, és nem pusztán önmagunkban éljük meg, hanem másoknak és másokkal együtt. Ez egyfajta tanúságtétel a keresztény szeretetünkről és küldetés a mai világban.

Az Adventi Udvarban kézműves és jótékonysági vásár várja az érkezőket 10–19 óra között. Az udvar december 13–22-ig hétköznapokon is látogatható, 14–19 óráig. Az első gyertyát november 27-én, szombaton 16.30 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyés püspök, a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak műsorát láthatják – így lesz ez december 4-én, 11-én és 18-án is.

Újdonság, hogy az Egyházmegyei Látogatóközpontban lesznek kézműves foglalkozások szombatonként a gyertyagyújtások előtt. Készülnek Jézus születésnapjára várakozó ajándékozással, hetente változó ünnepváró szelfifallal és mesesarokkal is.

Sinkovicsné Máté Hortenzia karitászigazgató helyettes az adományozási lehetőségekről számolt be. „Advent ideje arra is jó alkalom, hogy ne csak a közvetlen közelünkben élők, a családtagok, a barátok felé forduljunk nagyobb figyelemmel, hanem a rászoruló felebarátinknak is nyissuk meg a szívünket!” November 22-e óta tart a Katolikus Karitász adventi országos gyűjtése Tárjátok ki a szíveteket! mottóval, hogy könnyítse a rászorulók mindennapjait. A tartós élelmiszereket, játékokat az egyházmegyei karitászközpontokba és a plébániai csoportokhoz lehet eljuttatni. Az Angyalbatyu keretében játékokat, könyveket, pipereholmikat gyűjtenek, ezeket cipősdobozban lehet eljuttatni, ráírva, hogy milyen korú és nemű gyermeknek adható. A gyűjtőpontok listája az www.angyalbatyu.hu portálon található.

Az adventi programok ingyenesek, a rendezvények az aktuális időpontban érvényes jogszabályoknak, rendelkezéseknek megfelelően látogathatók. Kérjük, figyeljék a részletes programot a www.fehervariprogram.hu honlapon és az SZKKK Facebook-oldalán, ahol az esetleges változásokról is tájékozódhatnak!

Kultúra

 1. „Fitz100” - tudományos konferenciával zárult az emlékév

  Tudományos konferenciával zárta a Fitz Jenő emlékévet a Szent István Király Múzeum. A Városházán rendezett eseményen egykori munkatársai, valamint a múzeum jelenlegi szakemberei elevenítették fel az egykori legendás igazgató személyiségét, tudományos tevékenységét, a múzeum szakmai fejlődésében betöltött szerepét.

  2021.12.03.
 2. Fehérvár Arcai címmel hirdettek portréfotó-pályázatot - december 31-ig várják a képeket

  Fehérvár Arcai címmel hirdetett amatőr portréfotó pályázatot az Értékmentők by iGenerációért Egyesület. A versenyre Székesfehérváron készült portréfotók beküldését várják amatőr és hobbifotósok részéről az ország minden pontjáról december 31-ig.

  2021.12.03.
 3. Két év termése - december 10-én nyílik a Kisfaludi Művészkör kiállítása

  Egy év kihagyás után ismét megrendezi hagyományos kiállítását a Kisfaludi Művészkör. A nyolc alkotó festményeket, grafikákat és festett bútorokat mutat be a Kisfaludi Közösségi Házban. A megnyitót december 10-én, pénteken 18 órakor tartják, a tárlatot Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakma vezetője ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik a Bástya Kamarakórus. 

  2021.12.03.
 4. Fitz 100 - élőben közvetítjük a konferenciát pénteken a Városházáról

  Fitz Jenő születésének századik és halálának tizedik évfordulója évében a Szent István Király Múzeum több programmal is készült. A Fitz 100 konferencián a történész-régész életének több szakaszáról is megemlékeznek majd december 3-án.

  2021.12.03.

advent

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka