Fehérvár épületei – a fotópályázat legjobb alkotásai a színházban

Közel száz alkotás érkezett be a WERT Értékmentők Egyesület által első alkalommal meghirdetett amatőr fotópályázatra. A Fehérvár épületei témakörben született képeket amatőr és profi fotósok készítették, majd a négytagú zsűri döntését követően a legjobb 30 pályaműből nyílt meg szerdán délután a Vörösmarty Színházban a kiállítás.
2024.05.15. 19:52 |
Fehérvár épületei – a fotópályázat legjobb alkotásai a színházban

Székesfehérvár ikonikus szobrait, épületeit, titkos zugait és rejtett értékeit fedezték fel és mutatják be a nagyközönségnek azok az amatőr és profi fotósok, akiknek alkotásait mától láthatják az érdeklődők a Vörösmarty Színház Galériájában.

A Fehérvár épületei című pályázatot első alkalommal hirdette meg a WERT Értékmentők Egyesület. A felhívásra összesen 93 pályamű érkezett, amelyek közül harminc képet választott ki a zsűri.

Lakóhelyünk, szeretett városunk, Székesfehérvár megannyi izgalmas, karakteres épületet rejt magában. Utcáit, tereit járva igazán sokszínű, az évszázadok viharait leképező, gazdag történelmi és a jelent megörökítő fotók készültek a pályázatra – értékelte Lehrner Zsolt alpolgármester, a zsűri elnöke az alkotásokat. Kiemelte, az érték, amelyet e pályázat képvisel és azok a fotók, amelyeken olyan utcarészletek, szobrok, épületek jelennek meg, amelyek mellett akár minden reggel elhaladunk, most felhívják a figyelmet arra, hogy ez a sok szépség mind a miénk, székesfehérváriaké. Erősíti a lokálpatriotizmust.

Mint azt a megnyitón Pletser Ádám, az egyesület elnöke elmondta, a fotópályázat ötletét az inspirálta, hogy a városban nap mint nap járván megannyi izgalmas épületet és szobrot láthatunk, amelyek mellett – valószínűleg a megszokás miatt – sokszor elsétálunk. A pályázattal szerették volna felhívni a fotósok figyelmét a hétköznapi értékekre, és ezt egy kiállítás keretein belül megmutatni a nagyközönségnek. A zsűri által kiválasztott legjobb 30 képből pedig nyílt egy kiállítás és díjátadóra is sor került.

A zsűri: Lehrner Zsolt alpolgármester, Molnár Artúr fotográfus, Kiss Diána Magdolna színművész, a Vörösmarty Színház társulatának tagja és Göde Imre, a Studio75 fotóstúdió tulajdonosa a legjobb alkotásnak Schlauszky Szilárd fotóját ítélte. Második helyen végzett Ambrus Tibor, míg a harmadik helyezett, a legkreatívabb fotót készítő Szente Szabolcs lett. A zsűritagok által felajánlott különdíjakat Dezső-Molnár Éva, Pető István, Sikentánc Julianna és Mihály Anikó vehette át.