Fehérvár első kézből - ózonos fertőtlenítés a Vasvári Pál Gimnáziumban

„Székesfehérváron is tudomásunk van növekvő számú igazolt, illetve egyelőre igazolatlan esetekről, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy a vírus jelen van a városban.” – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. A Fehérvár első kézből bejegyzésben kitér a Vasváriban kialakult helyzetre, ahol az egyik diák koronavírus-tesztje pozitív lett, illetve arról is szól a polgármester, hogy az idősügyi szervezetekkel egyeztet a héten, ez alapján megfontolják a tavaszi, időseket segítő szolgáltatások egy részének visszaállítását.
2020.09.07. 15:21 |

Tisztelt Fehérváriak!

Valószínűleg Önök is figyelemmel kísérik, hogy az országosan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma napról napra drasztikusan emelkedik. Immár nem egy esetleges, hanem egy folyamatban lévő második hullámról beszélhetünk. Székesfehérváron is tudomásunk van növekvő számú igazolt, illetve egyelőre igazolatlan esetekről, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy a vírus jelen van a városban. Az egyértelmű figyelmeztető jelek ellenére azonban mind országosan, mind a városunk közvéleményében tapasztalok megosztottságot, néha már atekintetben is, hogy a koronavírus valós fenyegetés-e. Én úgy vélem, hogy elég felidézni a bergamoi konvojokat vagy a milánói kórházban készült felvételeket ahhoz, hogy lássuk: rengeteg embertársunk szenvedését, halálát okozhatja ez a fertőzés. Nyomatékosan szeretnék tehát mindenkit megkérni: hiteles forrásokból való tájékozódás után alkosson véleményt, és kizárólag a valódi szakértők javaslatait fogadja meg, akkor is, ha ezek nyilvánvalóan kényelmetlenebb érzethez és magatartásokhoz vezetnek. Emberi életek múlhatnak azon, hogy az előírásokat betartsuk, és továbbra is érvényes, hogy nem csupán magunkat, hanem egymást is, különösen a beteg vagy időskorú polgártársainkat védenünk kell a koronavírussal szemben. Természetesen az egyéni erőfeszítéseket a város továbbra is segíti a törvényi kötelezettségei szerint és azokon túl is.

A hétre konzultációt kezdeményeztem a helyi idősügyi szervezetek képviselőivel, hogy egyeztessünk a járvány által leginkább veszélyeztetett idősek helyzetéről. Hogy közösen áttekintsük: az idősügyi ellátás keretében milyen, őket tavasszal már segítő szolgáltatásokat állítsunk vissza. Ennek előkészületeit egyébként meg is kezdtük.

Ahogy arról bizonyára a helyi hírekből sokan értesültek, pozitív lett a Vasvári Pál Gimnázium egyik diákjának koronavírus-tesztje. Az iskola vezetősége, a Tankerület és a járványügyi hatóságok a szükséges intézkedéseket megteszik. Az Önkormányzat is azonnali segítséget ajánlott: amennyiben szükséges, a városi készletből teszteket biztosítunk a további tesztelésekhez, illetve ózonos fertőtlenítő berendezéseket is használatra felajánlottunk az intézménynek, annak érdekében, hogy a tanítás zavartalanul folytatódhasson.

A szervezők tájékoztatása szerint a Börgöndi Repülőnapot vasárnap megtartják, ügyelve minden szükséges biztonsági intézkedésre. Az óriási terület kihasználásával biztosítható a távolságtartás, illetve nem lesz nagyszínpad, nem lesznek koncertek. Nagyobb parkolóterületet alakítanak ki, így a légibemutatók sora akár autóból is követhető lesz. Részletes program az Albatrosz Repülő Egyesület közösségi oldalán.

A városhoz kapcsolódó és szabadon választott témákban is várják az alkotásokat a VOKE Vörösmarty Művelődési Ház és a MÁV Fotókör által meghirdetett Alba Regia Fotópályázatra.

A sok nehézség közepette azért városunk szép nyárvégi – ősz eleji arcát mutatja. Jó városi kirándulásokat kívánok!

A következő napokban és hetekben mindent el fogunk követni azért, hogy Fehérváron az életünk a lehetőségek szerint normális kerékvágásban menjen tovább. Ehhez csak annak a néhány előírásnak, minimális szabálynak a betartása szükséges, amelyet a járványügyi szakemberek megfogalmaztak. Mindemellett a példákból világosan látszik, hogy elég egyetlen hibás döntés, vagy felelőtlen egyén ahhoz, hogy teljes szervezeteket vagy intézményeket le kelljen állítani.

Azt kérem tehát minden fehérváritól, hogy az előírásokat betartva, egyéni és közösségi felelősségünk állandó tudatában lendüljünk neki ennek a hétnek is!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Áramszünet lesz a Takarodó utcában és Felsőváros több utcájában

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan szeptember 23-án, szerdán áramszünet lesz a Takarodó utca egészében, valamint szeptember 25-én, pénteken Felsőváros több utcájában.

  2020.09.21.
 2. Garanciális hibákat javítanak a Balatoni úton - a közlekedést nem akadályozza a munka

  A folyamatban lévő műszaki átadás közben még kisebb, növénygyökerek okozta hibákat javítanak a Balatoni úti felüljáró járdáján. A tuskómarás után kihajtott nyárfák gyökérzetét vegyszerrel kezelik, majd helyreállítják a feltárás során keletkezett foltokat. A kivitelező munkavégzése idején továbbra is lehet közlekedni a felüljárón.

  2020.09.18.
 3. Őrizzük meg városunk működőképességét a második hullám idején is! - aktuális koronavírus-információk

  Szigorú intézkedéseket vezettek be a városi fenntartású intézmények és gazdasági társaságok vonatkozásában. Minden előírás célja a maszkviselés és a biztonságos távolságtartás garantálása, ezzel védve a munkavállalók és a látogatók egészségét. Dr. Cser-Palkovics András közösségi oldalán ismertette az elrendelt óvintézkedéseket, és tájékoztatást ad az újraindított idősügyi ellátás első tapasztalatairól, valamint a koronavírus-járványban érintett helyi közösségekről is.

  2020.09.15.
 4. Kedden kezdődik az őszi rágcsálóirtás a főbb vízfolyások mellett Fehérváron

  A város területén lévő főbb vízfolyások és csapadékvíz elvezető árkok mellett rágcsálóirtást végeznek 2020 szeptember 15-től. A figyelmeztető felirattal ellátott dobozokban kihelyezett irtószer véralvadásgátló hatóanyagot tartalmaz, mely lenyelve és gyomron keresztül felszívódva emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet. Az irtószeres dobozokat 2020. október 15-től folyamatosan visszaszedik.

  2020.09.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4