‎Fehér/egyensúly - megnyílt Fehér Gábor, fotográfus tárlata a Szent Korona Galériában

Pénteken nyílt meg Fehér Gábor, fotográfus, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere 15 esztendős szakmai pályafutását bemutató kortárs fotókiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. A tárlatot Bokros Judit, újságíró nyitotta meg és Jakubek Tiborné, igazgató mondott köszöntőt. A megnyitó alkalmából felléptek a Prospero Színkör művészei. A kiállítás szeptember 1-ig tekinthető meg.
2019.08.09. 20:41 |

„Biztos vagyok abban, hogy nagyon sokunknak megvannak a maga filozófiai tézisei arról, hogy vajon mi is az egyensúly, akár kívül, akár belül. Abban is biztos vagyok, hogy sokunknak vannak arról tapasztalatai, hogy mi van akkor, amikor ez az egyensúly megbomlik. Akár a saját életünkben, akár környezetünkben, akár a körülöttünk lévő természetben, akár az emberek közötti kommunikációban.

Ezért nagyon fontos, hogy az élet minden területén, önmagunkban, kisebb-nagyobb közösségeinkben, a természettel és egymással való bánásmódunkban törekednünk kell arra, hogy harmóniát, egyensúlyt alakítsunk ki magunk körül.” - emelte ki köszöntőjében Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, aki kiállítóként és születésnaposként egyaránt köszöntötte Fehér Gábort.

„Mint azt Gábortól megtudtam, 15 évvel ezelőtt kapott otthon egy fényképezőgépet és ez indította el azon az úton, amelyen most is jár. A fotózás idővel a szenvedélyévé vált és ez a 15 esztendős jubileum adja a tárlat apropóját.

Számomra a a tárlat címe - ‎Fehér/egyensúly - nagyon megnyerő volt, ezt gondoltam tovább Gábor képeit nézegetve.

Egyrészt a cím utal magára az alkotóra, Fehér Gáborra, másrészt pedig arra a fotózásnál oly fontos beállításra, amelynek köszönhetően a valóságban látottnak megfelelő, vagyis színhelyes képek készülhetnek.

A cím egyben az alkotó és hivatása szimbiózisát is kifejezi.

Mindannyian tudjuk, hogy az egyensúly mennyire fontos szerepet tölt be az életünkben. Igen gyakran használjuk ezt a fogalmat, több területre vonatkozóan is, de lényegét tekintve nagyjából mindenhol ugyanazt jelenti, vagyis: minden rendben van, jól működik, semmiből sincs több vagy kevesebb, mint ami kell. Az erők és a hatások kiegyenlítődnek.

Ha a belső folyamatokat nézzük, akkor leginkább a lelki egyensúly fogalma juthat eszünkbe, ha pedig valami fizikális megnyilvánulásra gondolunk, akkor elég, ha eszünkbe jut az, milyen nehéz megtartani a mérlegállást, ha nincs meg az egyensúlyunk, ha a testünk jobbra vagy balra billen. Úgyhogy az egyensúly igen fontos, mondhatni kívánatos dolog mind a világ, mind az ember állapotát illetően.

Jól tudjuk azonban azt is, olykor milyen nehéz elérni, megtartani az egyensúlyt, ezzel szemben pedig milyen könnyű megbillenteni. S akkor – kissé vagy nagyon is – elmozdul minden, az ideális állapot felborul, megváltozik a környezet, a hangulat, az egészség, az élővilág és a többi. Valahogy így van ez a fotózás, a fényképezés terén is, a színek esetében.

Itt a fehéregyensúly fogalmának ismerete és gyakorlati használata igencsak fontos, ha jó képet szeretne csinálni a fotós. Hiszen, amikor adott fényviszonyok között a fotós nem alkalmazza ezt a beállítást, vagy rábízza magát a digitális gép automatizmusára, akkor már egyáltalán nem biztos, hogy létrejön az ideális állapot, vagyis az, ahogyan a megörökített téma a valóságban, az ő szeme előtt megjelent. Ezért a fehéregyensúlynak nagy szerepe van.

E kiállítás azonban túlmutat a fehéregyensúly általánosan ismert, fotografáláshoz kötődő fogalmán.

Nem csupán arról van szó, hogy a fotós technikailag helyesen kivitelezett képeket készít-e, hanem legalább olyan fontos azoknak a helyzeteknek az ábrázolása is, amelyek egyensúlyi állapotot vagy attól való eltérést ábrázolnak.

Ezeken érzékelhető a másik, idézőjeles Fehér/egyensúly, vagyis az adott téma, látvány Fehér Gábor-féle megragadása.” - hangsúlyozta a tárlatot megnyitó beszédében Bokros Judit.

Az eseményen részt vett Dr. Cser-Palkovics András, polgármester is.

Kultúra

 1. Horváth Levente tárlatával és Kormorán koncerttel nyílt a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál

  Pénteken, Horváth Levente sepsiszentgyörgyi festőművész kiállításának megnyitójával, majd az azt követő Kormorán koncerttel elkezdődött a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál az Öreghegyi Közösségi Házban. Szombaton 20 órától Varga Miklós és a Band élőzenei koncertjére várják a látogatókat, a belépés díjtalan.

  2019.08.23.
 2. Béla király - újra műsoron a Királyi Napokon bemutatott történelmi dráma

  Szeptember 7-én szombaton 19 órai kezdettel a Szabad Színház újra műsorára tűzi Szabó Magda: Béla király című, a Királyi Napokon bemutatott történelmi drámáját az Igézőben. Elgondolkodtató, fordulatos dráma egy kihívásokkal teli korból. Történelmi áthallások, historikusok groteszkek. Belépőjegyek válthatók az Igézőben minden munkanap 14 órától személyesen, vagy igényelhető a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Belépő 1500Ft.

  2019.08.23.
 3. Szeptember 9-ig lehet jelentkezni a Fehérvár Hangja tehetségkutatóra

  Ötödször keresik a Fejér megyében élő, vagy itt tanuló legtehetségesebb énekest. A verseny fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel nyereményutazásán is részt vehet.

  2019.08.23.
 4. „Öszvérek és poloskák”- reneszánsz zene és költészet a Tercinával és Pápai Erikával

  Augusztus 31-én, szombaton 16 órai kezdettel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, „Öszvérek és poloskák” címmel spanyol és itáliai reneszánsz zenét, valamint spanyol költők verseit hallhatja a közönség a Tercina együttes (Kállay Katalin – furulyák, Vitárius Piroska – hegedű, Győri István – vihuela) előadásában. A verseket Pápai Erika, színművész mondja. A belépés díjtalan.

  2019.08.23.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka