Ezentúl nem lehet növényi hulladékot égetni Székesfehérváron

 A legutóbbi avar- és zöldhulladék-égetésre kijelölt héten füstbe borult a város, és a kedvezőtlen légköri körülményekkel együttesen a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelését tette szükségessé a levegőben lévő szálló por koncentrációja Székesfehérváron. Az Önkormányzat ezért a klíma- és környezetvédelem szempontjából is fontos lépést tesz, amelynek megvalósításához a lakosság együttműködését kérik.
2019.11.06. 13:19 |

Felelős közös gondolkodás a környezetvédelem jegyében

A környezet védelméről szóló törvény alapértelmezetten tiltja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetését. Helyi szabályozással időszakosan ettől el lehet térni, ahogy ez a 2019. december 31-ig érvényben lévő fehérvári rendeletben is lehetőség volt. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a tilalom feloldására megjelölt egy-egy hét egyrészt az égetésre rendelkezésre álló időtartam rövidségére, másrészt az elviselhetetlen füstre irányuló panaszok áradatát indította el. Sőt, a legutóbbi októberi égetési időszakban még a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelésére is szükség volt, a jelentősebb füstképződés és a meteorológiai körülmények miatt ugyanis határérték feletti volt a szálló por koncentrációja a levegőben.

Az Önkormányzat fontosnak tartja a klíma- és környezetvédelmi szempontokat, és felelősségteljes közös gondolkodásra kéri a fehérváriakat: ezentúl az égetés helyett más módszereket alkalmazzanak.

A szakemberek leginkább a komposztálást javasolják, hiszen ezzel a növények számára felhasználható szerves anyagot biztosíthatunk. Előnyösebb megoldás ez az égetéssel szemben azért is, mert nincs füstképződés, nem keletkeznek káros anyagok, és rendkívül hasznos tápanyag-utánpótlás kertünk növényei számára. Másodlagos hatásként a komposztban termelődő hő a kórokozók és kártevők elpusztításában is szerepet játszik, ráadásul sok élőlény számára menedéket és táplálékot biztosít a komposzt.

Összességében a leghatásosabb, legkímélőbb eljárás a kerti hulladék komposztálása és visszaforgatása, mivel ez sem gyártással, sem szállítással, sem égetéssel nem terheli a környezetünket, és nem utolsó sorban annak tudatában lehetünk, hogy természetes anyagokat tartalmaz, amit mindenki maga tett bele.Aki az otthoni komposztálásra nem vállalkozik, annak a hulladékkezelő kertihulladék-elszállítása segíthet. Minden évben háztartásonként 30 db ingyenes matrica kiosztásával segíti a város és a Depónia Nonprofit Kft. a zöldhulladék gyűjtését, mely az országos átlagot tekintve kimagasló mennyiség, azonban szükség esetén további matricák vásárlására is van lehetőség. Emellett a Csalai hulladékkezelő telepen a lakosság részére lehetőség van a zöldhulladék lerakására, ahol a begyűjtött és külön beszállított zöldhulladékból komposzt készül, melyet a közszolgáltatótól meg lehet vásárolni. A környezettudatos kerti hulladékhasznosítási alternatívák bemutatására a város közösségi médiafelületein is figyelmet fordít.

Közlemények

 1. A megszokottnál nagyobb forgalom van, készlethiány nincs

   Pénteken kért gyors tájékoztatást dr. Cser-Palkovics András polgármester a fehérvári nagyáruházak vezetőitől az elmúlt napok tapasztalatairól. A folyamatosan visszaérkező válaszok mindegyike jelentős forgalomnövekedésről számol be, de – mint írják – nincs készlethiány a tartós élelmiszerekből. LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN

  2020.02.28.
 2. Fogadóórát tart jövő csütörtökön Földi Zoltán

  Felsőváros önkormányzati képviselője március 5-én, csütörtökön 17 órától várja a körzetben élőket a Királykút Emlékházban.

  2020.02.28.
 3. Gázvezeték rekonstrukció - forgalomkorlátozás az Adonyi u. - Seregélyesi út kereszteződésében

  Március 2-án, hétfőn újabb, a gázvezeték-hálózatot érintő rekonstrukciós munkálat kezdődik Székesfehérváron, mely a forgalmi rendet átmenetileg megváltoztatja az Adonyi u. - Seregélyesi út kereszteződésében. Az Adonyi utcakereszteződésbe érkező külső forgalmi sávját, a közlekedési lámpa előtti 20-30 méteres szakaszon zárják le.

  2020.02.28.
 4. Schmidl Ferenc-díj 2020 - május 31-ig várják a javaslatokat az építészeti elismerésre

  Székesfehérvár Önkormányzata javaslatokat vár: ki legyen 2020-ban a Schmidl Ferenc-díj kitüntetettje. A benyújtás határideje május 31. A díj átadására az Építészet Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen kerül sor.

  2020.02.27.
 1. Új forgalmi rend a Szent György Kórház környékén

  Változik a forgalmi rend a kórház környékén. Február 28-ától módosul a Raktár utca, a Puskás Tivadar és a Neumann utca közlekedése. A kérés egy tavaly év végi lakossági fórumon fogalmazódott meg, ahol közösen döntöttek az új forgalmi rendről.

  2020.02.26.
 2. Lakossági tájékoztató a koronavírussal kapcsolatban

  Tisztelt Fehérváriak!Bár hatóságilag nem az önkormányzat az illetékes, hanem a Kormányhivatal népegészségügyi szakembereinek hatáskörébe tartozik a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás és intézkedéssorozat, ám az elmúlt napokban beérkezett lakossági megkeresések kapcsán Székesfehérvár polgármestereként szükségesnek érzem, hogy az alábbi lakossági tájékoztatót közzétegyük.

  2020.02.26.
 3. Az épület statikai állapota miatt azonnal megkezdődnek a munkák a Kossuth Iskolában

  A Kossuth Lajos Általános Iskola rendszeres ellenőrzése problémákat tárt fel az épület régi szárnyában található légópince támasztékaiban. A Tankerület emiatt az épületrészről részletes statikai vizsgálatot kért, amely kimutatta, hogy a támasztékok elhasználódtak, mielőbbi cserére szorulnak. A városvezetés és a Tankerület úgy döntött, hogy az eredetileg nyári szünetre tervezett munkálatokat haladéktalanul végrehajtja. - írta Facebbok oldalán Cser-Palkovics András polgármester.

  2020.02.24.
 4. Csőtörés hibaelhárítása miatt módosított úton jár ma a 40 és a 41-es jelzésű autóbusz

  Csőtörés hibaelhárítása miatt előreláthatólag ma 15 óráig rövidebb útvonalon közlekedik a 40 és 41-es jelzésű autóbusz Maroshegyen.

  2020.02.24.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek