Érzelmek zűrzavara, avagy elnyeléssel fenyeget a káosz - XXI. századi korrajz Igézőben

"Kis, XXI. századi anziksz rólunk, a munkánkról, kapcsolati és párkapcsolati problémáinkról, hol lelkes, hol kétségbeesett bukdácsolásinkról. Az előadás 18 éven felülieknek ajánlott, nekik viszont szülői felügyelet nélkül!” - így szól a Szabad Színház legújabb bemutatójának rövid ismertetője. Mika Myllyaho Káosz című művét a tavaszi kortárs fesztivál idejében nagy sikerrel mutatták be 2018. pénteken a Fő utcai Igézőben. 
2018.05.12. 09:03 |

A Mika Myllyaho, Finnország egyik legnépszerűbb drámaírója és rendezője biztos kézzel nyúl a XXI századi embert érintő társadalmi, közösségi problémák után. Káosz című művét először a Nemzeti Színház mutatta be.

A darab cselekménye és témája végtelenül egyszerű, már-már profán. Három harmincas-negyvenes éveiben járó barátnő meséli el egymásnak a rá nehezedő aktuális munkahelyi, kapcsolati, sőt titkos párkapcsolati problémáit. A három nő narratívájában megjelenő történetekben, miként az életben is, kicsit túlozva, kicsit karikírozott formában jelennek meg a szinte rögtönzött szituációkat alakító mellékszereplők. Ez kiváló játéklehetőséget biztosít a színes karakterformálásairól ismert társulat színészei számára, így híven tudják segíteni a három női főszereplőt, Sophiát, akit Cseh Kata, Emmit, akit Parrag Dóri, és Júliát, aki Csille Ildikó alakít.

A történetek fonalát gombolyítva egyszer csak rájövünk, a három nő tulajdonképpen egy, énünk érzelmes-izgulós, megbántott-agresszív, vagy éppen nagyon is gondolkodó -kételkedő oldalát mutatva. A helyzetszituációkban kicsit mindenki magára ismerhet, és izgulhat, hogy sikerül –e felállni a valamilyen szempontból elbukott hősnőknek…Az egyes szituációkban feltűnő tipikus karakterek ( férjek, iskolaigazgató, orvos, pincérnő, stb) vállaltan asszisztensei, „szürke statisztái” a lányok színes storyjainak; ezt fakó, szürkés árnyalatú jelmezekkel vizuálisan is megerősíti a rendező, Nagy Judit. Ne gondoljuk azonban, hogy a három főszereplő „elviszi a showt”.

A rezgéseket, örvényeket az érzelmek zűrzavarát, a káoszt -ahogy az életben is- épp a mellékszereplők keltik. Így hát a Szabad Színház előadásában a „szürkék” adják az előadás sava-borsát, különleges fűszereit. Parádés Stéger Ildikó iskolai igazgató illetve Kovács Máté, Magony Imre több szereplős alakítása. Hiteles figurákat láthatunk a férjek és szeretők szerepében Balogh Mihálytól, Solymossy Zoltántól Szabó Miklóstól. Felejthetetlen Szabó Flóra zavart, és izgulós iskolás figurája, Paulik Anna csinos, és kikapós szerepeiben.

Az egész estés darab kiváló szórakozást, és elmélkedést ígér minden színházlátogatónak. Az előadást nyelvezete és néhány pikáns jelenete miatt elsősorban a 18 éven felüli korosztálynak ajánlják. nekik viszont, -mint olvashattuk-szülői felügyelet nélkül… Legközelebbi Káosz előadások: május 17-én, és 23-án az Igézőben.

Kultúra

 1. Szombaton lesz a VIII. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivál

  A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Vox Mirabilis Kamarakórus már nyolcadik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált. A szeptember 29-i eseményen öt kórus lép fel, a két fehérvári kórus mellett Szolnokról, Budapestről, és lengyelországi testvérvárosunkból, Opoléból is érkezik együttesek a találkozóra. 14:30 órakor kórusműhely lesz, 17 órakor kezdődik a fesztivál hangversenye.

  2018.09.25.
 2. IWalk helytörténeti séta a fehérvári zsidóság nyomában

  Szerdán délután IWalk helytörténeti séta indul A székesfehérvári zsidóság nyomában címmel. A résztvevő középiskolások az állomásokon a túlélők visszaemlékezéseiből videóinterjúkat nézhetnek meg okoseszközre letöltött USC Shoah iWalk applikáció segítségével.

  2018.09.25.
 3. Pénteken kezdődik a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál a Károlyi kastélyban

  A Károlyi József Alapítvány szeptember 28. és 30. között nyolcadik alkalommal szervezi meg a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivált. Idén ismét részt vesz a Fesztiválon a Magyar Hangszerész Szövetség a vonósnégyes hangszereit bemutató kiállítással, különböző zeneiskolák pedig koncerteken mutatják be diákjaikat.

  2018.09.24.
 4. Kedden folytatódik a Játék Szalon a Hetedhét Játékmúzeumban

  Folytatódik a Játék Szalon sorozata a Hetedhét Játékmúzeumban: holnap a 17-18. századi babákról hallgathatjuk meg dr. Nagy Veronika előadását egy csésze tea mellett. A ritka kincseknek számító fababákról azt is megtudhatjuk, hogyan járták be sokan közülük a világot mint mini manökenek.

  2018.09.24.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka