Érzékenyítés a zene nyelvén a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnáziumban

Érzékenyítő, zenés irodalomórán vehettek részt ma a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 10. és 12. osztályos tanulói. A Kodolányi János Egyetem Kulturális Tudományok Tanszékének adjunktusa, Mits Péter és egykori tanítványa, a látássérült Györök Márk megzenésített verseket, virágénekeket, népdalfeldolgozásokat énekeltek gitárkísérettel.
2022.09.21. 15:14 |
Érzékenyítés a zene nyelvén a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnáziumban

„Szeretnénk megmutatni, hogy egy látó és egy nemlátó hogyan tud együttműködni egy alkotói folyamatban.” – kezdte a bemutatkozást Mits Péter, a Kodolányi János Egyetem Kulturális Tudományok Tanszékének adjunktusa, aki egykori tanítványával, a látássérült Györök Márkkal az elmúlt időszakban készült legújabb, megzenésített versekből álló összeállítással állt a diákokból álló hallgatóság elé. A jól ismert fehérvári zenész, pedagógus arról is mesélt, hogy az abszolút hallással rendelkező Márkkal nagy élmény együtt zenélni, amellett, hogy jó érzékkel ír dallamot a versekhez, remekül énekel és vokálozik. Mint mondta, a közös munkának köszönhetően összeállt most már jóval több mint egy műsorra való igényes és jó muzsika.

„Mi, itt a Kodályban régóta tudjuk, hogy a zene csodákra képes, és mint egy varázspálca, úgy működik. Mits Péter és Györök Márk lemezbemutatója egy újabb megerősítése annak, hogy a zene összeköt bennünket.” – mondta az iskola igazgatója, dr. Ferschné Várnai Tímea. A Kodály gimnázium 10. és 12. osztályosai többek között Ady Endre, Nagy László, Weöres Sándor, Csokonai Vitéz Mihály megzenésített verseit hallhatták.

Kultúra

 1. Országos Könyvtári Napok

  Becsületkasszás könyvvásár keretében válogathatnak az olvasók szombatig a Vörösmarty Mihály Könyvtár állományból kivont kötetei és folyóiratai között a Bartók Béla téri épületben. A Gyermekrészlegben Magyarország békáit bemutató tablókiállítást, szerdán délelőtt pedig kutyás érzékenyítő foglalkozást rendeznek. Mindezen programok az Országos Könyvtári Napok keretében várják az érdeklődőket.

  2022.10.05.
 2. Tárogató workshop

  Egy fúvós hangszer, a tárogató lesz a főszereplője a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ eseményének, amely a Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg a Fürdő sori épületben október 22-én, szombaton és november 5-én, szombaton. Az ingyenes tárogató workshop napokra már lehet jelentkezni a www.fehervariprogram.hu oldalon. A program zenei mentora és előadója Cserta Balázs lesz.

  2022.10.05.
 3. Színek és évek

  Színek és évek címmel nyílt meg a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon gondozottjainak kiállítása a Széna téri Könyvtárban. Az ünnepségen Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte az intézmény lakóit és munkatársait.

  2022.10.04.
 4. 70 évesek a megyei könyvtárak

  Ünnepel a Vörösmarty Mihály Könyvtár: 70 éve nyitotta meg kapuit a közművelődési intézmény. A Központi Könyvtár retro hangulatúra változott, a hét évtized emlékeit kiállítás keretében mutatják be.

  2022.10.04.