Fehérvári a győztes - eredményt hirdettek Fekete Sas Szálló novellaíró pályázaton

A tavalyi esztendő végén a székesfehérvári Fekete Sas Társaság és a Vörösmarty Társaság által meghirdetett novellaíró pályázat lezárult és az eredményhirdetés is megtörtént. A jelek szerint a 13 megadott téma, illetve a helyszín (a székesfehérvári Fekete Sas szálló, kávéház és étterem) és a kor (1900 körül) nagyon sok pályázó fantáziáját megmozgatta. 
2020.05.02. 13:39 |

A pályázat nem titkolt kihívása volt, hogy a szerzőknek foglalkozniuk kellett a korral, a XIX. század végén élő emberek életmódjával, a kor társadalmi feszültségeivel, technikai lehetőségeivel.

Összesen 79 személy vette fel a kiírókkal a kapcsolatot és kért információt, végül 55-en, köztük 30 hölgy és 25 férfi nyújtott be írást, ebből négy volt érvénytelen.

A legfiatalabb pályázó 17 éves, a legidősebb 97 éves volt.

Az eredeti terv szerint a díjakat egy felolvasóesttel összekapcsolt átadási ünnepségen adták volna át. Erre sajnos a mai körülmények között nem kerülhetett sor, de nagyon remélik, hogy a díjazott szerzőket és a nyertes műveket egy későbbi időpontban író-olvasó találkozó keretében nagyobb közönségnek is bemutathatják.

A pályázat eredménye:

I. díj: Kocsis Noémi, Székesfehérvár
II. díj: Salánki Anikó, Mezőtúr
III. díj: Laczkó Dorottya, Budapest; Tímár Klára, Nagytarcsa; Janicsár János, Nagykőrös

A nyerteseknek ezúton is gratulálunk.

Kultúra

 1. Kultúrházak Éjjel-Nappal 2021 - Balett-terasz a Székesfehérvári Balett Színházzal

  Minden, ami kultúra Székesfehérváron: zene, tánc, színház szerepelt fő témaként azon a beszélgetésen, amelyet a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozat keretében rendeztek meg pénteken este a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert és Egerházi Attilát, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatóját Juhász Zsófia, a Központ vezetője kérdezte.

  2021.09.24.
 2. Gyöngyélet – zenés irodalmi est kedden a biedermeier jegyében

  Különleges program születik a Hetedhét Játékmúzeum, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjainak és tanáraiknak köszönhetően. Szeptember 28-án, kedden 18 órától várják az érdeklődőket a Gyöngyélet – zenés irodalmi est a biedermeier jegyében című programra.

  2021.09.24.
 3. Csajkovszkij Vonósszerenádja is felcsendült a Somorjai-bérlet nyitóestjén

  A Somorjai-bérlet nyitóestjén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonóskara lépett közönség elé a Szent István-teremben. A hangverseny első felében három XX. századi kompozíció, míg a második felvonásban a vonószenekari repertoár egyik alapműve, az est címadó darabja, Csajkovszkij reprezentatív, négy tételes Vonósszerenádja csendült fel.

  2021.09.23.
 4. Aki a római korban szeretett volna élni - Fitz Jenőre emlékeznek

  Gazdag programsorozattal emlékezik a Szent István Király Múzeum egykori igazgatójára a Fitz Jenő Emlékév keretében. A csütörtöki tudományos konferencián először a Fehérvár Televízió portréfilmjével idézték fel Fitz Jenő személyiségét és pályafutását, majd olyan előadók léptek a pódiumra, akiknek személyes kapcsolata volt Fitz Jenővel, vagy a tanár úr hagyatékához kapcsolódó területen folytatnak kutatásokat.

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Székesfehérvár Topotéka