Fehérváron ért véget a IX. Csíki Versünnep - mindenki nyertes volt

A versenyzők biztonsága érdekében idén is a digitális tér ad otthont a jelentkezőknek, akik a XX. századi és kortárs költők műveiből választhattak verset. Székesfehérvár különdíját Varga Lotti 6. osztályos tanuló vehette át.
2021.06.11. 19:35 |

Varga Sándor újságíró (1962 - 2016) a Székesfehérvári Versünnep mintájára 2013-ban szervezte meg első alkalommal a Csíki Versünnepet.

 Székesfehérváron 2010 áprilisában rendezték az első Székesfehérvári Versünnepet, amely egy többfordulós versmondó-verseny és egyben tehetségkutató show-műsorként indult. Az ötletadó Varga Sándor újságíró, aki akkor a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt, azt szerette volna elérni, hogy a fiataloknak legyen fontos a magyar nyelv, a magyar költészet. Varga Sándor e célját már az első alkalommal el is érte, ezért verstábort szervezett a versünnep döntőseinek Székelyföldön. A jó példa ragadós lett, és a székely fiatalok is magukénak érezték, hogy magyar költők verseivel előrukkoljanak. Ezért döntött úgy Varga Sándor, hogy a Székesfehérvári Versünnep mintájára megszervezi a Csíki Versünnepet 2013-ban.

Ebben partnerre is talált a Fehér Ilonában, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola igazgatónőjében, Ferencz Csabában, Csíkpálfalva polgármesterében, Csomortáni Ernőben, a Csomortányért Egyesület elnökében. A több mint ötven induló gyorsan vitte a hírt Székelyföldön a versünnepről és verstáborról, így fordulhatott elő, hogy 2018-ban, a VI. Csíki Versünnepen már több mint 170 székely diák indult. A Csíki Versünnep alulról szerveződő kezdeményezés, melynek élére Varga Sándor halála után leánya, Varga Anna és a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület állt. 

Székesfehérvár különdíját Varga Lotti 6. osztályos tanuló vehette át.

A pénteki online eredményhirdetésen a zsűritagok közösen énekelték el a Himnuszt, majd a zsűriből Vakler Lajos és Bakonyi István értékelték az alsó tagozatos általános iskolás versenyzők teljesítményét. Ezt követően az 5-6. osztályosok munkáját Vida Krisztina, a 7-8. osztályosokét pedig Heinczinger Mika véleményezte, kiemelve a jó példákat.A "líceumosokat" Sudár Annamária, Bakonyi István és Vakler Lajos értékelte, majd a közönségszavazás eredményhirdetésére került sor. Az idei évben a tavalyihoz hasonlóan az online térben rendezték meg a versenyt. 

Az 5.-6. évfolyamosok közül Sándor Petra Kányádi Sándor versével (Tűnődés csillagok alatt) ért el első helyezést, Varga Lotti pedig Székesfehérvár Önkormányzat különdíját vehette át. A 7.-8. évfolyamosok közül Maczelka Barnabás szerezte meg az első helyet, a líceumi kategóriában pedig Madarász Mónika győzött Pilinszky János: Milyen felemás című versével. A közönségdíjat, amelyre a Facebookon lehetett szavazni, Kalányos Emma nyerte, aki Ady Endre: Engem félig szerettek című versét szavalta.

Kultúra

 1. Szombaton lesz az MMA szabadtéri kiállításának búcsúztatója a Városház téren

  Június 26-án, szombaton délelőtt tartják a finisszázsát a Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállításának, amely az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként, az esemény köszöntésére érkezett Székesfehérvárra. A katolikus világtalálkozó üzenetét hordozó tárlatot július 4-ig láthatjuk a Városház téren.

  2021.06.23.
 2. Oroszország a globális világrendben - Kodolányis könyvbemutató a Titkok Házában

  A Kodolányi János Egyetem jubileumi évének alkalmából jelent meg Hervainé Dr. Habil Szabó Gyöngyvér, rektori tanácsadó könyve. A Kodolányi János Egyetem alapítása óta megkülönböztetett figyelmet szentel a regionális kutatásoknak, ennek meghatározó állomása a most megjelent Oroszország a globális világrendben című munka.

  2021.06.23.
 3. Gyóni Gézára emlékeznek pénteken születésének és halálának évfordulóján

  Gyóni Géza költő, író tiszteletére szerveznek megemlékezést június 25-én, pénteken 16 órától a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Díszudvarán. Az eseményen Benda Iván fotóművész működik közre.

  2021.06.23.
 4. Helyismereti tábor július elején felsősöknek - már csak néhány szabad hely maradt

  Ismeretterjesztő foglalkozások, interaktív feladatok és városi séták, kirándulások – ezt kínálja a könyvtár július 5-én kezdődő Helyismereti tábora. A programgazdag napközis táborba már csak néhány hely maradt: felső tagozatos iskolások jelentkezését várják.

  2021.06.23.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka