Érdemes tudni néhány fontos szabályt mielőtt csónakba ül!

Még csak pár napja van hivatalosan nyár, de igazán jó időt még nem tapasztaltunk az évben. Azonban most már joggal számíthatunk a melegre és a napsütésre. Amint ez az időszak beköszönt, a Gárdonyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vízi körzeti megbízottjai is éberebben szolgálják és védik a turisztikai idényben arra látogatókat.
2021.06.08. 14:26 |

Az egyre nagyobb számban megjelenő vitorlások, szörfösök és egyéb vízi sportot kedvelők, valamint fürdőzők a rendőrségnek a munkáját és felelősségét is növelik.

A vízirendőrök elengedhetetlen eszköze a szolgálati kisgéphajó, így ha ön is hasonló közlekedési eszközt választ a Velencei-tavon, érdemes néhány jogszabállyal tisztában lenni a balesetek elkerülése érdekében:

 • Amennyiben a gépi meghajtású, vagy vitorlával hajtott vízi jármű testhossza a 6,2 métert, illetve a motorteljesítménye a 4 kilowattot (Velencei-tó esetében csak elektromos meghajtás), vagy névleges vitorlafelülete a 10 négyzetmétert (vitorlás csónak) meghaladja, az csak vezetői engedéllyel vezethető.
 • A vitorlával hajtott, és nem gépi meghajtású csónakot a 14. életévét betöltött, úszni tudó, a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkező személy vezetheti, aki ismeri a vízi közlekedési szabályokat és az adott vízterület sajátosságait.
 • A vezetői engedélyhez nem kötött, gépi meghajtású csónakot 17. életévét betöltött személy vezethet.
 • Ha több személy tartózkodik a csónakban, indulás előtt 16 éven felüli vezetőt kell kijelölni.
 • A vezető felelős a vízi járműben tartózkodó személyek és a vízi jármű biztonságáért, a vízi közlekedés szabályainak megtartásáért.
 • A csónakban tartózkodó, úszni nem tudó, és a 14 éven aluli személyek kötelesek mentő mellényt viselni!
 • A csónakból indulás előtt ki kell merni a vizet!

Kék hírek

 1. Kigyulladt egy kamion az M7-esen Székesfehérvárnál

  Egy kamion traktorrésze teljesen, míg pótkocsija részben égett az M7-es autópálya 63-as kilométerszelvényénél, Székesfehérvár térségében, a Letenye felé vezető oldalon. A tűz a sztráda melletti bozótosra is átterjedt.

  2021.06.10.
 2. Életveszélyes manőver - elektromos rollerrel közlekedett az autópályán

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gyorsforgalmi utakat figyelő kamerái számtalan meredek és sokkoló esetet rögzítettek már, de olyat, mint ami hétfő délután történt az M1-es autópályán, még a tapasztalt diszpécserek sem nagyon láttak: egy fiatal férfi ugyanis e-rollerrel közlekedett az ország legforgalmasabb autópályájának leállósávján Bicske térségében.

  2021.06.09.
 3. Hasznos tanácsok strandoláshoz a vízirendőröktől

  A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy viharjelzéskor minden esetben tartsák be a vízen tartózkodás szabályait! A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

  2021.06.04.
 4. Büntetőfékezett, ütött és szélvédőt zúzott be a 81-esen az örjöngő sofőr

  Veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat azzal a férfival szemben, aki a 81-es főúton veszélyesen előzött, majd amikor ezért a mögötte haladó autós nem tetszését fejezte ki, büntetőfékezett, ököllel megütötte a sofőrt, és beverte a szélvédőjét is.

  2021.06.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4