Épülettörténeti kiállítással nyitotta meg kapuit a megújult Városháza

Az épület ikonográfiai forrásokban fellelhető történetét bemutató tárlattal nyitotta meg kapuit ismét a látogatók előtt a megújult Városháza a nemzeti ünnepen. A Városi Levéltár és Kutatóintézet által készített 19 tablón az 1870-es évektől napjainkig követhetjük végig a ház alakulásának, átalakulásának állomásait.
2023.03.15. 16:34 |
Épülettörténeti kiállítással nyitotta meg kapuit a megújult Városháza

Az első emeleti kiállításon további két vitrinben azok a tárgyak kaptak helyet, amelyeket a többszöri átalakítások során kerültek oda, és a most befejeződött felújítás során találtak: így többek között egy fuvaroslevél, különböző méretű üvegek, valamint az ácskapcsok mellett látható egy darab az eredeti tetőszerkezet gerendájából is.

Megújult a város közösségének tere és a közel négyszáz éves történelmet őrző falak.

A Városháza épületegyüttese, a 2022-2023-ban zajló felújítást követően, a nemzeti ünnepen egy képes tárlattal nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. A városháztörténeti kiállítás anyagát a Városi Levéltár és Kutatóintézet munkatársai készítették el.

A mai megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester az előzményekről szólva elmondta, már régóta tervben van egy, a Városháza történetét összefoglaló könyv elkészítése. Ezzel megvárják még, amíg elkészül az udvar és teljesen megújul a kettes épület is. „A Városház tér 1. szám alá érkezőt ma már egy gyönyörű, kívül-belül megújult épület fogadja. Ez a kiállítás pedig méltó módon mutatja be képeken, mennyit és hogyan változott ez a ház, amely a városigazgatás helyszíne már több száz év óta. Közös történelmünk, múltunk jelenik meg, amit megismerve építhetjük tovább a jövőnket. A kiállítás erről is szól.” – tette hozzá a polgármester.

Az épület ikonográfiai forrásokban fellelhető története látható a falakon. A 19 tablón az 1870-es évektől napjainkig követhetjük végig a ház alakulásának, átalakulásának állomásait, mondta dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet vezetője.

A városigazgatás folytonosságát szimbolizáló épület évszázadok óta megkülönböztetett fontosságú szerepet tölt be a magisztrátus a városi elöljáróság városi tanács majd a Polgármesteri Hivatal székhelyeként. A város egyik legfontosabb közösségi tereként ismeretes tömbjét 1938-ra, a Szent István Emlékévre alakították ki korábbi házak, a Bierbauer-ház, az Obermayer-ház és a Szigethy testvérek boltjának elbontásával és további épületrészek átalakításával. Ezt a folyamatot illusztrálják a vitrinekben látható korabeli tervrajzok reprodukciói, valamint a 2022-23-as évben elvégzett épületfelújítás során fellelt tárgyi emlékek is, többek között egy borszállítmányról szóló igazolás, különböző méretű üvegek, valamint az ácskapcsok mellett látható egy darab az eredeti tetőszerkezet gerendájából is.

Képválogatás a Városháza felújításáról - kattintson a képre és nézze meg az épület csodálatos tetőszerkezetét!

A kiállítás megnyitót követően a délután során három alkalommal indult városházi séta, amelynek keretében a résztvevők megtekinthették a megújult belső tereket, a Dísztermet és a polgármesteri irodát is.