Eötvös József-emlékplakettet kapott Székesfehérvár Önkormányzata

Eötvös József-emlékplakett kitüntetésben részesítette Székesfehérvár Önkormányzatát a Pedagógusok Szakszervezete a város oktatása és a pedagógusok támogatása érdekében kifejtett, országosan példaértékű, egyedülálló tevékenysége elismeréseként. A díjat Totyik Tamás, a szakszervezet elnöke nyújtotta át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a pénteki Közgyűlésen.
2024.06.28. 12:35 |
Eötvös József-emlékplakettet kapott Székesfehérvár Önkormányzata

Az Eötvös József-emlékplakettet önkormányzatok és szakszervezeti közösségek kapják 2000-től kezdődően.

Székesfehérvár Önkormányzata számára a pénteki Közgyűlésen nyújtotta át a kitüntetést Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Az eseményen Totyik Tamás elnök hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés, amikor ma Magyarországon egy városnak az oktatásért végzett tevékenységét egy szakszervezet elismeri. A városi képviselőtestületek között nagyon kevés olyan van, amelyik erőfeszítést tesz azért, hogy az irányítása alatt dolgozó pedagógusok megbecsültek legyenek. Három olyan település van ma Magyarországon, ahol a törvényi előírásoknál magasabb juttatást biztosítanak, közéjük tartozik Székesfehérvár is. Ezen túlmenően a város képviselőtestülete a szakszervezeteket partnernek tekinti és egyeztet velük az oktatást érintő kérdésekről, ami kiemelten fontos ma az oktatásban.

„Mindent meg lehet oldani, mindent végre lehet hajtani, a legnehezebb döntéseket is! De mindez akkor működik, ha a párbeszédet fenntartjuk. Nagyon hálásak vagyunk Székesfehérvár városának és képviselőtestületének, mert ez példaértékű, sőt – nyomatékkal szeretném mondani, hogy – egyedülálló ma Magyarországon.” – fogalmazott Totyik Tamás.

Az emlékplakett átadásán részt vett Tóth Tünde, a PSZ alelnöke és Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke is.

A méltatásban elhangzottak szerint Székesfehérvár Önkormányzata minden pénzügyi és közoktatási helyzetben eleget tett és tesz az oktatást érintő feladatellátási kötelezettségének, figyelembe véve a helyi igényeket. Minden költségvetési évben biztosítja az intézményfinanszírozási forrásokat, fenntartóként figyelembe veszi az érdekvédelem szakmai véleményét, az érdekegyeztetések során a város maximálisan betartja a törvényi előírásokat, a jogalkalmazása korrekt. A nevelési-oktatási intézmények eredményes működéséhez az Önkormányzat biztosítja a megfelelő tárgyi és anyagi feltételeket, több intézkedést hozott az intézményi felújításokra, az óvodai férőhelyek bővítésére, az óvodapedagógusok továbbképzésének támogatására és a munkavállalók élethelyeztének javítására.

A méltatás kiért arra, hogy az Önkormányzat több magyarországi városhoz képest kiemelkedő módon támogatta a nevelési-oktatási intézmények pedagógusait és dolgozóit, beleértve a béremeléseket és a béren kívüli juttatásokat. Az Önkormányzat és a Pedagógusok Szakszervezete több évtizede példamutatóan együttműködést tart fenn, melynek eredményeként a város támogatja az 50, 60, 65, 70, 75 és 80 éve diplomát szerzett pedagógusok megünneplését is.