Emlékülés a reformer püspök tiszteletére

Születésének 145. évfordulóján Prohászka Ottokár székesfehérvári megyés püspökre emlékeznek pénteken délután a Szent István Művelődési Házban. Az emlékülést követően Spányi Antal, a jelenlegi megyés püspök mond misét a nagy előd tiszteletére a Prohászka-templomban.

2003.10.08. 21:28 |

Születésének 145. évfordulóján Prohászka Ottokár székesfehérvári megyés püspökre emlékeznek pénteken délután a Szent István Művelődési Házban. Az emlékülést követően Spányi Antal, a jelenlegi megyés püspök mond misét a nagy előd tiszteletére a Prohászka-templomban.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatal és az Ottokár Püspök Alapítvány október 10-én fél háromkor tartja hagyományos emlékülését a katolikus egyházi reformer vezető tiszteletére. Spányi Antal megyés püspök megnyitóbeszéde után Glósz Ervin öreghegyi plébános tart előadást „Prohászka püspök a fehérvári kispapok szemében” címmel. Az ünnepi misét fél ötkor a megyés püspök celebrálja a Prohászka-templomban.

Prohászka Ottokár 1858. október 10-én született Nyitrán, Prohászka Domokos és Pilberger Anna elsőszülött gyermekeként. Az esztergomi kispapnevelőben kitűnő eredménnyel érettségizett, így elöljárói filozófiai és teológiai tanulmányokra hét évre Rómába küldték - a fiatal teológus karakterét főként ez a hét esztendő határozta meg.

Hazatérése után az esztergomi szemináriumban tevékenykedett, ahol papnevelési reformot dolgozott ki. Felettese kétségét fejezte ki az újításokat illetően, de Prohászka mégis bevezette őket, és 14 éven át sikeresen alkalmazta is az új elveket, amelyekkel bensőséges lelki életre nevelte tanítványait.

1904 telén I. Ferenc József a dogmatika tanárává nevezte ki őt a a pesti egyetemre. Prohászka hamarosan a magyar katolikus megújhodás programadójává vált és közel került a politikához is: aktívan vett részt a Katolikus Néppárt megalakításában. Keresztényszociális nézetek elkötelezettjeként dolgozott papként, politikusként egyaránt: korszakalkotó műveinek gyűjteményes kiadása 25 kötetre rúg.

1905. december 24-én X. Pius pápa szentelte püspökké, de ő püspökként is egyszerű lelkipásztor maradt: rendszeresen idézni szokták a képet, ahogy fehérvári rezidenciájába bevonult fekete reverendában, gyalog, breviáriummal a hóna alatt és esernyővel a kezében.

Kultúra

 1. IV. Béla drámai élettörténete elevenedik meg a szakrális színpadon

  Pénteken este a Koronázási szertartásjáték főpróbájára került sor a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei színdarab IV. Béla koronázását és fordulatokban bővelkedő élettörténetét eleveníti fel Szikora János rendezésében. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint határon túlról érkező diákok is közreműködnek.

  2019.08.16.
 2. Deep Purple és Depesche Mode is volt a katonazenekari fesztiválon

  A Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál hetedik alkalommal töltötte meg jó hangulatú zenével, vidámsággal a Belvárost. Négy zenekar száz katonája szórakoztatta a közönséget: a Zrínyi-induló és a Pákozdi toborzó pattogós dallamai mellett Deep Purple, Depesche Mode, latin zene, kánkán, swing és még Carl Orff Carmina Buránája is megszólalt.

  2019.08.16.
 3. „Nézd-lásd-fotózd-oszd” - Göndöcs Csaba tárlata nyílik a Kisfaludi Közösségi Házban

  Augusztus 16-án, pénteken nyílik meg Göndöcs Csaba „Nézd-lásd-fotózd-oszd” című kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban. Az esemény 18 órakor kezdődik. A tárlatot Forró Gergő nyitja meg.

  2019.08.16.
 4. IV. Béla királyról szóló drámát mutatott be a Szabad Színház - pénteken is lesz előadás

  A Királyi Napok rendezvénysorozata keretében mutatta be a Szent István Király Múzeum Rendházának díszudvarán Szabó Magda: Béla király című történelmi drámáját a Szabad Színház társulata csütörtökön este. Aki lemaradt a kitűnő színdarabról pénteken 20 órai kezdettel még bepótolhatja. Belépőjegyek válthatók az Igézőben 14 órától személyesen, vagy igényelhetők a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Jegyár: 1500Ft.

  2019.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka