Emléktűz-gyújtással tisztelegtek az urivi áttörés 77. évfordulóján a Mészeg-hegyen

Az 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 77. évfordulóján, vasárnap este emléktűz gyúlt a 27 esztendeje felépült Don-kanyar Emlékkápolnánál, a pákozdi Mészeg-hegyen. Az ökumenikus megemlékezésen Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a történelmi egyházak helyi vezetői emlékeztek és tisztelegtek a közel 120 ezer elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült hős magyar honvéd emléke előtt.
2020.01.12. 20:23 |

A második világháborúban, az urivi hídfőnél 1943. január 12-én reggel megindult támadásban elesett, közel 120 ezer magyar katona emléke előtt tisztelegtek Pákozdon.

A Mészeg-hegyen 1993-ban emeltek kápolnát és itt helyezték örök nyugalomra a Roszkino település mellől hazaszállított ismeretlen magyar katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek.

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely huszonhetedik alkalommal szervezte meg az emléktűz-gyújtást. A katonai tiszteletadás mellett százak emlékeztek a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnánál.

Megemlékező beszédet mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az elesett hősökért pedig a magyarországi történelmi egyházak képviselői mondtak imát.

Lehajtott fejjel és összeszoruló szívvel emlékezünk minden magyar katonára és munkaszolgálatosra, halottainkra és az eltűntekre, a pergőtűzben megsebesültekre, a távoli hómezőkön megfagyottakra és a nagyon kevés hazatérőre. Ma elsiratjuk és meggyászoljuk a nemzet halottait és kimondjuk az évtizedekig kimondhatatlant: katonáink a hazájuk védelmében áldozták életüket." - mondta Vargha Tamás.

"A nemzet egészének múlhatatlan feladata és kötelessége megvalósítani és megőrizni a nemzeti önrendelkezés alapelvét, eszményét és gyakorlatát, mert csak így lehetünk méltók a hősök áldozatára."

Mint mondta a Don hősei a mostoha körülmények között is teljesítették a parancsokat és szolgálták hazájukat, a harcokban életre szóló testi és lelki sebeket kaptak, tífuszos lázban égtek, megfagytak, éhen vesztek vagy fogolytáborok lakói lettek. 

"Merítsük őseink hitéből, hazaszeretetéből erőt és bátorságot a jelen és a jövő kihívásaira. Példájuk szolgáljon például mindazon feladatainkhoz, amelyeket ma kell megtennünk hazánk érdekében.” 

A történelmi egyházak helyi képviselőinek imádságos gondolatai következtek, a Magyar Katolikus Egyház nevében Spányi Antal, székesfehérvári püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Bencze András, lelkész, püspökhelyettes, a Magyarországi Református Egyház képviseletében Oláh Pál Olivér, lelkész imádkozott. Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című versét Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze mondta el.

Az eseményen részt vett a 97 esztendős Vitéz Smohay Ferenc, magyar királyi zászlós, doni veterán, a Székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonája. Részt vett és koszorúzott Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Kardos Ádám, Pákozd polgármestere, Sándor Zsolt, dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnök műveleti helyettese a Székesfehérvár helyőrség parancsnoka, míg Székesfehérvár Önkormányzatának nevében Viza Attila, tanácsnok.

Közélet

 1. Polgármesteri látogatás és köszönet a székesfehérvári tűzoltólaktanyában

  A székesfehérvári tűzoltóságra látogatottott csütörtökön Cser-Palkovics András polgármester. Bejárták a laktanyát, egyeztetést folytatott a katasztrófavédelem helyi vezetőivel, és találkozott a fehérvári állomány tagjaival. A köszönetnyilvánítás és a tapasztalatszerzés mellett fontos célja volt a látogatásnak, hogy a város miként tudná segíteni a helyi tűzoltókat.

  2020.07.09.
 2. Környezetbarát, biológiai szúnyogirtásról tárgyalt az EMCA elnöke Fehérváron

  Az Európai Unió és a WHO által támogatott és bevizsgált biológiai szúnyogirtó szert gyártó vállalat, a Lokimica Laboratories képviselőivel tárgyalt Székesfehérvár alpolgármestere, Lehrner Zsolt. A találkozón fehérvári környezetvédelmi szakemberek is részt vettek.

  2020.07.09.
 3. Sosemvolt mesék és angolos jógatábor lesz az Öreghegyi Közösségi Házban

  Nyári napközis táborokba várja a gyerekeket az Öreghegyi Közösségi Ház. A Rosta Helga és Zsadon Anna tartotta Sosemvolt mesék tábora és a Csupaszív Angolos Nyári Jógatábor több turnusban várja az iskoláskorú gyerkőcök jelentkezését.

  2020.07.09.
 4. Hamarosan újra szól a Vörösmarty Rádió a megszokott 99,2 MHz-es rádiófrekvencián

  Eredményt hirdetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a székesfehérvári 99,2 MHz-es rádiófrekvencia hasznosítására kiírt pályázaton. A keddi döntés értelmében a következő tíz évre a Fehérvár Médiacentrum nyerte el a lehetőséget, hogy a frekvencián rádióadást sugározzon, így elhárult az akadály a Vörösmarty Rádió újraindulása elől.

  2020.07.08.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2