Emléktűz-gyújtással tisztelegtek az urivi áttörés 77. évfordulóján a Mészeg-hegyen

Az 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 77. évfordulóján, vasárnap este emléktűz gyúlt a 27 esztendeje felépült Don-kanyar Emlékkápolnánál, a pákozdi Mészeg-hegyen. Az ökumenikus megemlékezésen Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a történelmi egyházak helyi vezetői emlékeztek és tisztelegtek a közel 120 ezer elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült hős magyar honvéd emléke előtt.
2020.01.12. 20:23 |

A második világháborúban, az urivi hídfőnél 1943. január 12-én reggel megindult támadásban elesett, közel 120 ezer magyar katona emléke előtt tisztelegtek Pákozdon.

A Mészeg-hegyen 1993-ban emeltek kápolnát és itt helyezték örök nyugalomra a Roszkino település mellől hazaszállított ismeretlen magyar katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek.

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely huszonhetedik alkalommal szervezte meg az emléktűz-gyújtást. A katonai tiszteletadás mellett százak emlékeztek a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnánál.

Megemlékező beszédet mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az elesett hősökért pedig a magyarországi történelmi egyházak képviselői mondtak imát.

Lehajtott fejjel és összeszoruló szívvel emlékezünk minden magyar katonára és munkaszolgálatosra, halottainkra és az eltűntekre, a pergőtűzben megsebesültekre, a távoli hómezőkön megfagyottakra és a nagyon kevés hazatérőre. Ma elsiratjuk és meggyászoljuk a nemzet halottait és kimondjuk az évtizedekig kimondhatatlant: katonáink a hazájuk védelmében áldozták életüket." - mondta Vargha Tamás.

"A nemzet egészének múlhatatlan feladata és kötelessége megvalósítani és megőrizni a nemzeti önrendelkezés alapelvét, eszményét és gyakorlatát, mert csak így lehetünk méltók a hősök áldozatára."

Mint mondta a Don hősei a mostoha körülmények között is teljesítették a parancsokat és szolgálták hazájukat, a harcokban életre szóló testi és lelki sebeket kaptak, tífuszos lázban égtek, megfagytak, éhen vesztek vagy fogolytáborok lakói lettek. 

"Merítsük őseink hitéből, hazaszeretetéből erőt és bátorságot a jelen és a jövő kihívásaira. Példájuk szolgáljon például mindazon feladatainkhoz, amelyeket ma kell megtennünk hazánk érdekében.” 

A történelmi egyházak helyi képviselőinek imádságos gondolatai következtek, a Magyar Katolikus Egyház nevében Spányi Antal, székesfehérvári püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Bencze András, lelkész, püspökhelyettes, a Magyarországi Református Egyház képviseletében Oláh Pál Olivér, lelkész imádkozott. Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című versét Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze mondta el.

Az eseményen részt vett a 97 esztendős Vitéz Smohay Ferenc, magyar királyi zászlós, doni veterán, a Székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonája. Részt vett és koszorúzott Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Kardos Ádám, Pákozd polgármestere, Sándor Zsolt, dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnök műveleti helyettese a Székesfehérvár helyőrség parancsnoka, míg Székesfehérvár Önkormányzatának nevében Viza Attila, tanácsnok.

Közélet

 1. Újra a diákok fővárosa lesz Fehérvár - három napig ülésezik az Országos Diákparlament

  2020-ban ismét Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek. A január 31-e és február 2-a között megrendezett üléseken fontos témákat beszélnek meg a fiatalok és legitim lehetőségük nyílik arra, hogy oktatási kérdésekben egyeztessenek a kormányzattal.

  2020.01.29.
 2. Elkezdte a Városgondnokság a tél végi metszést Székesfehérváron

  A Városgondnokság szakemberei már elkezdték a bokrok-fák metszését a város közterületein. Fontos célja a vegetációs időszak előtti metszéseknek, hogy a közterületeken lévő növények egységes képet adjanak majd. A metszések után tavasz elején tovább folytatódnak a faültetések Székesfehérváron. Nagy törzsméretű 20-25cm kerületű fákat ültetnek városszerte. 

  2020.01.29.
 3. Adományokkal segítették Vimmer Gergő mozgássérült művész munkáját

  Vimmer Gergely gyerekkora óta él fogyatékkal, az influenza A-vírusa következtében épült le a teste. Hosszú ideje már, hogy beszélni sem tud, táblagépen kommunikál a külvilággal. Legfontosabb kifejező eszköze a művészet; szőtteseit már a Királykút Emlékházban és A Szabadművelődés Házában is megismerhette a közönség. A fiatal alkotó kedden pénz,- és a munkájához szükséges fonaladományban részesült.

  2020.01.28.
 4. Civil álláspont Fehérvár Közgyűlésének pénteken meghozott döntéseiről

  A Válasz önkormányzati képviselője, a városfejlesztési ügyek tanácsnoka kedden sajtótájékoztatón ismertette álláspontját Székesfehérvár Közgyűlésének pénteken meghozott döntéseiről a Hiemer-házban. „Fontosnak tartom megjegyezni, hogy jól előkészített közgyűlési anyagokat kaptunk, amelyekkel lehetett azonosulni, ezért támogattam azokat.” - emelte ki Juhász László.

  2020.01.28.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek