Emléktábla őrzi a Tulipános Óvoda ismert motívumait - Dr. Lantos Ferenc táblaavatója

A Tulipános Óvodát díszítő, tulipános frízeket alkotó dr. Lantos Ferenc képzőművész emlékét őrzi az a tábla, melyet pénteken délelőtt avattak az intézmény udvarán. A tulipános minták nyomán az óvodának ma már művészettörténeti értéke is van.
2022.09.09. 12:35 |
Emléktábla őrzi a Tulipános Óvoda ismert motívumait - Dr. Lantos Ferenc táblaavatója

A több mint ötven éves Tulipános Óvoda az Ybl Miklós-díjas építész, Erdélyi Zoltán és a Kossuth-díjas képzőművész, dr. Lantos Ferenc közös munkájaként készült el az 1970-es években. Az épületet díszítő kék-fehér tulipános mintákat jól ismeri minden székesfehérvári, azonban művészettörténeti jelentőségéről talán kevesebb szó esett eddig. Lantos életművében számos tűzzománcfal fedezhető fel, többségük Pécs városában található, Székesfehérváron viszont ez az egyetlen Lantos-alkotás. Ezzel a technikával a művész az 1960-as években kezdett el dolgozni a bonyhádi zománcgyárban. Az avatóünnepségen a Tulipános Óvoda növendékei Weöres Sándor-versekkel örvendeztették meg a közönséget, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket.

A polgármester méltatta a Dr. Fördős Péter ügyvéd, az emléktábla állításának kezdeményezője által elindított összefogást, melynek nyomán mostantól mindenki megismerheti a Tulipános Óvoda különleges motívumainak történetét, valamint várostörténeti mementóként is szolgálhat. A Tulipános nem csak az intézmény funkciója miatt ismert, de találkozási pontként is népszerű a székesfehérváriak számára. „Fontos, hogy mindig emlékezzünk azokra az alkotókra, akik építették és szépítették ezt a várost.” – zárta gondolatait a városvezető.

Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője ismertette a tulipános frízek jelentőségét. Mint elmondta, a 70-es évek művészetének népszerűsége egyre növekszik, azonban sok hasonló alkotás bontások, felújítások áldozatává válik. A beszámolóból kiderült, hogy dr. Lantos Ferenc a geometrikus alkotás legelemibb formáit használta fel, egyfajta vizuális nyelv részeként. Érdemes kiemelni a zománc technikát is, hiszen Lantos a világon egyedüliként kezdett el dolgozni ezzel a technikával.

A beszédek után dr. Lantos Ferenc felesége, Apagyi Mária zongoraművész improvizatív előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Az ünnepség zárásaként Tál Zoltán, keszthelyi római katolikus plébános megáldotta az emléktáblát, az óvodát, valamint az óvodában felcseperedő generációkat.