Emlékhelyek napja 2021 - középkori élő sakk is lesz vasárnap 10-kor

Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az emlékhelyek napja országos programsorozatot. Székesfehérváron, az idei Emlékhelyek Napja nyitóhelyszínén mutatja be a Magyar Nemzeti Bank az emlékhelyek-érmesorozat legújabb darabját, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot ábrázoló emlékérmét.
2021.06.16. 10:45 |

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot a bejelentkezes@szikm.hu e-mail címre várják.

Történelmi kalandjáték, múzeumpedagógiai foglalkozás, élőszereplős sakkszínházi előadás és rendhagyó tárlatvezetés is várja az érdeklődőket a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert területén. Június 20-án, vasárnap az emlékhelyek napján változatos programokkal készül minden korosztály számára a Szent István Király Múzeum.

A hőségriasztás miatt a középkori élő sakk vasárnap délután 15 órás előadását nem tartják meg, délelőtt 10-kor várják a közönséget a Nemzeti Emlékhelyen.

A 9 órától induló "Vigyázat, építési terület!" történelmi kalandjáték során első kézből értesülhetnek a résztvevők Mátyás király nagyberuházásáról, a Koronázó Bazilika átalakításáról. Az időutazáson megismerkedhetnek az utolsó templomátalakítással, és betekinthetnek a középkori mindennapokba. 10 órától felharsan a harci kürt, és megkezdődik A három király csatája élőszereplős sakkszínházi előadás. A Nemzeti Emlékhelyen az I. István Szakgimnázium 35 diákja 100 négyzetméteres sakktáblán mutatja be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő csatáját, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát, ahol a magyar és kun segédcsapatok döntő szerepet játszottak abban a győzelemben, amely Európa legbefolyásosabb családjai közé repítette az addig jószerével ismeretlen, kis osztrák főúri házat, a Habsburg-házat.

A délelőtti csatát követően 11 órakor a Stringers Vonósnégyes előadásában klasszikus és modern zenei darabok csendülnek fel a bazilika ősi falai között, majd 11.40 órakor "Felbukkannak ős százados sírok..." címmel indul egy újabb történelmi kalandjáték, amely során alig kétszáz évet utazunk az időben. A történet szerint már javában zajlott az 1848-as forradalom és szabadságharc, amikor a székesfehérvári koronázó bazilika területén előkerült a 825 éve elhunyt III. Béla király és első felesége sírja. De vajon ki volt az a régész, aki elvégezte ezt a páratlan leletmentést? Erre a kérdésre keresi a választ az izgalmas, kódfejtős nyomozás. 13 órától dr. Ribi András történész a középkori Székesfehérvár egy értékes gyöngyszemét ismerteti meg az érdeklődővel A kevésbé ismert fehérvári társaskáptalan - Megjegyzések a falakon kívül fekvő Szent Miklós-prépostság történetéhez című előadásában. Az emlékhelyek napja a 19 órakor induló rendhagyó tárlatvezetéssel ér véget vasárnap.

Kultúra

 1. Nyáresti vigadalom Buch Tibivel és Vastag Csabával az Öreghegyen

  A közönségkedvenc Buch Tibor évek óta visszajár az Öreghegyi Közösségi Házba, ahol zenészbarátai, Horváth Elemér „Emi” és testvére, Horváth Péter kísérte hegedűn és zongorán. Buch Tibor és vendége, Vastag Tamás jól ismert, örökzöld musical- és operettslágerekkel szórakoztatták a közönséget.

  2021.07.31.
 2. Nagyszülő-unoka programok augusztusban a Hadtörténeti Múzeumban

  A Hadtörténeti Múzeumban idén is megrendezik az immár hagyományosnak mondható nagyszülő-unoka programsorozat. A hónapban az unokával érkező nagyszülők ingyenesen tekinthetik meg a kiállításokat. Emellett minden csütörtökön 14.00 órától egy plusz programmal is kedveskednek.

  2021.07.31.
 3. Jövő héten kedden újra megnyitja kapuit a nádasdladányi Nádasdy-kastély

  A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult és turisztikai vonzerővé fejlesztett nádasdladányi Nádasdy-kastély az ünnepélyes átadás után, augusztus 3. kedd 10 órától várja a látogatókat! A héten  tartott helyszínbejárás során az egykori grófi rezidenciában helyet kapó „A legendák kastélya” című kiállítás utolsó simításait ellenőrizték a szakemberek. 

  2021.07.30.
 4. Együtt keresztelkedett az egész család az anyuka születésnapján

  A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület gyermekkora óta ismeri, és kapcsolatot tart, azzal a napokban ünneplő nagycsaládos szülinapos édesanyával, akinek az volt a kérése az egyesület felé, hogy segítsen abban, hogy az öt tagú családja a római katolikus vallás szerint felvehesse a keresztséget.

  2021.07.30.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22

Székesfehérvár Topotéka