Élményközpontú könyvtár, digitális fejlesztés - folytatódott a könyvtárosok vándorgyűlése

Négy helyszínen, tizenkét szekcióban folyatódott csütörtökön a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlése Székesfehérváron. A négynapos országos program keretében a könyvtárak jelenéről, fejlesztéséről, a mindennapi tevékenységekről, valamint a digitális kompetenciák fejlesztéséről is hallhatnak előadást a résztvevők. Az Alba Plaza előtti téren megnézhették a Miskolcról és Pécsről érkezett, népszerű könyvtárbuszokat is. 
2019.07.04. 16:12 |

Kisplenáris üléssel folytatódott ma Székesfehérváron a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlése. A Vörösmarty Színházban elhangzott, hogy közel 100 millió a könyvtárak által kezelt dokumentumok száma.

A személyes használatok számának nagyságrendje 20 millió fölötti, a távhasználat növekszik, meghaladja a 100 millió alkalmat. A kölcsönzött dokumentumok száma még mindig 24 millió fölötti. Kiemelten fontos és jó tendencia, hogy nő a 14 éven aluli könyvtárhasználók száma.

Sörény Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Könyvtári és Levéltári Főosztály vezetője a könyvtárak 2014-2020 közötti helyzetéről tartott előadásában kiemelte: ennek a hatéves időszaknak egyik fő célja a könyvtárak társadalmi szerepvállalásának erősítése, a könyvtári rendszer hosszú távú működésének fenntartása és innovatív fejlesztése. A kulturális területen zajló fejlesztésekben szeretnék elérni, hogy tovább erősödjenek a korszerű, felhasználó-központú versenyképes országos könyvtári szolgáltatások, széleskörű jogszerű elektronikus hozzáférés biztosításával, valamint cél az is, hogy a könyvtárosok szaktudása folyamatos megújuljon, és munkájukat elismerjék.

A plenáris ülést követően szekcióülésekkel folytatódott a program. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Hotel Magyar Király, a Székesfehérvári Törvényszék és a Vörösmarty Mihály Könyvtár adott otthont a 12 témakörben rendezett szakmai előadásoknak.

A Hotel Magyar Királyban „A hiteleshelyektől a hiteles helyi információszolgáltatásig” címmel a Helyismereti Könyvtárosok Szervezete ülésezett. Többek között megnézték Burján Zsigmond az Árpád kori Fehérvár jelentőségét bemutató „ A Fehéredő múlt IV. – Az utolsó szó jogán” című filmjét. A Társadalomtudományi szekció előadója Rózsa Dávid, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárának főigazgatója volt, aki a könyves és könyvtáros világ közösségi médiában való megjelenéséről szólt. Bemutatta azokat a statisztikai felméréseket, amelyek az internet és azon belül is a közösségi média felhasználóiról szólnak, s jól mutatják, hogy egyre több időt töltenek az emberek a neten. A tájékozódás, a kapcsolattartás, a trendek követése mellett kis százalékban ugyan, de ott van a kulturális témájú megjelenések megtekintése is. Ez tehát egy jó lehetőség arra, hogy a könyvtárak nyissanak a közösségi média felé, figyelemfelhívó, különleges, gyorsan „fogyasztható”, ám mégis tartalmas információkkal, megjelenésekkel.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegében Beniczky Eszter gyógypedagógus, TSMT terapeuta és tanítványa, Czirák Barnabás különleges előadását hallgathatták meg az érdeklődők arról, mivel segíthetik a könyvtárosok, hogy az autista gyermekeknek is élmény legyen a könyvtárlátogatás. Többek között elhangzott, hogy fontos a kézfertőtlenítő, a több ülőhely, a könnyen tisztítható, többszínű ülőpárna, az általuk is használható katalógus. Különleges feltétel lenne a túlzott kérdések mellőzése, és a vizuális megsegítés speciális kártyákkal. A gyógypedagógus felsorolását tanítványa saját tapasztalataival támasztotta alá.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlésének szakmai programja plenáris üléssel zárul csütörtökön délután a Vörösmarty Színházban. A négynapos országos esemény pénteken szabadidős programmal, kirándulásokkal ér véget.

Kultúra

 1. Állatkerti történet - gyereknapi ajándék a Vörösmarty Színháztól

  Különleges ajándékkal készül gyereknapra a Vörösmarty Színház. Vasárnap reggel nyolc órától Facebook oldalukon online elérhetővé teszik a 2019/20-as évad egyik legsikeresebb gyerekelőadását, az Állatkerti történetet.

  2020.05.30.
 2. Fehérvári virágos pünkösd - nézze meg képeken milyen szép a Belváros

  Ha pünkösd, akkor virágok – a sokéves, szép hagyományt idén is megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben kicsit másképp, de élvezhetjük a szépséges virágcsodák látványát a Fehérvári virágos pünkösd keretében. Nem lesz közös séta, és koncerteket sem hallgathatunk, de a város virágkötő mestereinek alkotásait idén is megcsodálhatjuk a hosszú hétvégén.

  2020.05.29.
 3. A félbeszakadt évad folytatásáról szól a következő szezon a Vörösmarty Színházban

  A koronavírus-járvány miatt "félbetört" évad folytatásáról szól majd a következő szezon a székesfehérvári Vörösmarty Színházban az intézmény igazgatója szerint.

  2020.05.29.
 4. Szoba Galéria - folytatódik a Köfém Művelődési Ház online tárlatainak sorozata

  Sörös Vera fazekas bemutatkozásával folytatódik a Köfém Művelődési Ház Szoba Galéria címmel indított sorozata. Az online kulturális összeállítással az intézmény kéthetente szerdán jelentkezik Facebook-oldalán. A következő rész június 3-án, szerdán 15 órától érhető majd el.

  2020.05.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka