Elkezdődtek a Légiipari Szakmai Napok Börgöndön

Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.
2024.05.14. 14:14 |
Elkezdődtek a Légiipari Szakmai Napok Börgöndön

A Magyar Légiipari Klaszter szervezésében, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület támogatásával kétnapos rendezvényen mutatják be a légiipart 650 középiskolai tanulónak és pedagógusaiknak.

A program fókuszában a képzés és az oktatás áll, hogy felkeltse az érdeklődést a légiipar iránt. A diákok 14 kiállító állomása között szemezgethettek, több repülőgép-szimulátor, a Drónverseny, valamint az Umitree robotkutya is szórakoztatta a fiatalokat. Nagy sikere volt a BME Aerospace kutatórakétájának, ami akár kilenc kilométeres magasságot is képes elérni.

A Magyar Légiipari Klaszter elnöke, Lepsényi István köszöntőjében arról beszélt, milyen jó érzés látni ennyi érdeklődő fiatalt, akik megismerkedhetnek a kiállított eszközökkel. A légiiparban az elmúlt időszakban határozottan dinamikus fejlődést láttunk, ez pedig azzal jár, hogy a kínálat is rendkívül szélessé vált – fogalmazott az elnök, aki reméli, hogy a rendezvényen a gazdasági szereplők is megismerkednek egymással, megtalálják, hol működhetnek együtt, valamint a fiatalok is rátalálnak a számukra érdekes szakmára. Találkozhattak a Blériot XI háromhengeres motorjával, Airbus törzselemekkel, valamint a HungaroCopterrel is. Bővebb ismereteket szerezhettek a repülőműszaki és repülőmérnöki képzési területekről, de a katonai légiirányítás múltját és a múzeumi repülőgépeket is megismerhették – emelte ki.

Dr. Kerékgyártó János közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: impozáns rendezvényt sikerült megszervezni, sok látnivalóval, ami kiváló alkalmat biztosít, hogy belelássunk a légiközlekedésbe és a légiiparba. Fontos megmutatni, hogy a légiipar nem csak kihívásokkal teli terület, de életpályát is jelent a fiataloknak. Az Építési és Közlekedési Minisztérium szeretné fejleszteni a légiipar szabályozási keretrendszerét, a repülés biztonságát, valamint közösen, együttműködve a többi szereplővel fejleszteni a teljes iparágat. A közlekedési szektorban általános probléma a szakember-utánpótlás, ezek az események segíthetnek ebben és a fiatalok képzésében is.

Mészáros Attila alpolgármester örömét fejezte ki, hogy ez a kétnapos program Börgöndön valósulhat meg. Hálás az Albatrosz Repülő Egyesületnek, akik már hosszú évek gondozzák és szívükön viselik ezt a területet, hiszen itt a múlt, a jelen és a jövő találkozik. Felhívta a figyelmet az utánpótlás képzésére, melyhez az ilyen események, valamint a nyári táborok is hozzájárulnak. Hozzátette, a börgöndi repülőtér egy olyan hely, amit közösen tudtak felépíteni, a jövőben pedig szeretnék, ha a sportrepülés fellegvára lehetne.

A megnyitót követően Zipszer Gábor, az eCon Engineering Kft-től a Mérnöki szimuláció fontossága a légiiparban címmel tartott előadást az érdeklődőknek.

Gazdaság

 1. GISopen konferencia

  Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán a térinformatikusok, földügyi és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, amely éves rendszerességgel a geodéta és földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.

  2024.05.22.
 2. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 3. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 4. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.