Elkezdődtek a felnőtt táborok a Rác utcában a fehérvári kézművesekkel

Javában tart a táborszezon a Fehérvári Kézművesek Egyesületénél. Ettől a héttől elkezdődtek a felnőtteknek rendezett alkotóhetek a Rác utcai Kézművesek Házában. A szövés, a fonás számos fajtájával, nemezeléssel és fafaragással foglalatoskodnak a résztvevők, kezdők és haladók egyaránt.
2020.07.28. 15:54 |

Jövő héten jön a foltvarrás és gyöngyfűzés, végül az augusztus 10-től kezdődő héten a manapság rendkívül népszerű üvegékszer-készítés lesz a téma. Még lehet jelentkezni, a teljes heti részvétel mellett lehetőség van napijegy váltására is.

A rendkívüli járványügyi helyzet után végre visszaköltözhetett az élet, a zsongás és az örömteli munka jó hangulata a Rác utcai Kézművesek Házába. A múlt heti Gyerekműhely után ettől a héttől átvették a terepet a felnőtt táborozók, nagy örömmel jelentkeztek körülbelül húszan Székesfehérvárról, illetve Fejér megye és az ország számos pontjáról. A szövésen és fonáson belül van vászon-, kárpit-, gyapjú-, és kártyaszövés, szalagfonás, nemezeléssel készülnek használati- és dísztárgyak, például telefontokok, a fafaragó fiúk és férfiak pedig kulcstartó és zsebben is elférő ivócsanak készítésére vállalkoztak. Csütörtökön folytatódik a nemezelés és a kártyaszövés, majd július 31-én, pénteken Landgráf Katalin Textiltörténeti érdekességek című előadása teszi még színesebbé a programot.

Jövő héten a foltvarró Asszonyműhellyel és a gyöngyfűzéssel folytatódnak a felnőtt táborok. Hétfőn és kedden hátizsákot, majd kisebb konyhai eszközöket, edényalátétet, edényfogót, zsákokat lehet varrni, illetve meg lehet tanulni a népi és a modern gyöngyfűző technikákat is. Az augusztus 10-vel kezdődő héten egyedi üvegékszerek készítésére lesz lehetőség. A táboros szezont augusztus 24-28-a között ismét Gyerekműhely zárja.

A kézművesség munka ugyan, ám örömteli, relaxáló, nyugtató tevékenység. A táborokban a különböző szakkörök, kreatív műhelyek tagjai jönnek össze, akik egyébként máskor nem találkoznak egymással. Lehetőség van arra, hogy különféle praktikákat ellessenek, megtanuljanak egymástól, de gyakran szövődnek szakmai kapcsolatok, jó barátságok is a vidám hangulatban – mondja Szenczi Jánosné, az Egyesület elnöke.

Gyere el közénk és próbáld meg azt, amiben örömödet leled! – így csábítják a résztvevőket a táborokba. A teljes heti belépő mellett lehetőség van napijegyek váltására is. További részlete a www.fehervarikezmuvesek.hu portálon olvashatóak.

Kultúra

 1. Ingyenes tárlatvezetések egészségügyi dolgozóknak a múzeumban

  Jöjj, Aszklépiadész! címmel ingyenes kurátori tárlatvezetéseket szervez az egészségügyben dolgozóknak a Szent István Király Múzeum. Augusztus utolsó hetében, előzetes regisztrációt követően látogatható az Új Magyar Képtár, a Játékmúzeum, a Patikamúzeum, a Deák Gyűjtemény, és A kagán lovasa kiállítás

  2020.08.13.
 2. Koronázási Szertartásjáték - Kun László szerepében Sarádi Zsolt

  Augusztus 21-től három napon keresztül 21 órától új helyszínen, az Aranybulla Emlékműnél lesz látható a Koronázási Szertartásjáték. A rendszeresen visszatérő nézők már megszokhatták, hogy az előadások címszerepeit egy-egy karizmatikus színész kapja. Sarádi Zsoltot a IV. (Kun) László életét feldolgozó szertartásjáték főszereplőjeként láthatjuk a színpadon.

  2020.08.13.
 3. MásKÉPtár - akadálymentesített múzeumi tárlatvezetést szerveztek

  Rendhagyó, akadálymentesített múzeumi programot szervezett a fogyatékossággal élőknek a CICE a Deák Gyűjteményben, a programon 60 fő vett részt különböző szervezetektől, intézményektől.

  2020.08.13.
 4. Egészalakos festménnyel bővülhetnek a Deák-mappák

  Az alkotáshoz kedvet érző fiatalok művészmappáiba a krokik után egészalakos festmények, illetve természetképek, táj- vagy kisállatokat ábrázoló festmények kerülhetnek. A Deák Gyűjtemény online sorozatában Szabóné Szüts Angéla képzőművész ad tanácsokat a diákoknak.

  2020.08.13.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka