Elkezdődött a Vörösmarty Színházban a Trianon olvasópróbája

Újra nagyszínpadi bemutatóra készül a Vörösmarty Színház társulata, az olvasópróbával megkezdődött a Trianon próbafolyamata. A múlt hétvégi Szabó Magda Az a szép, fényes nap című előadás bemutatója után ismét gőzerővel folyik a munka a színház falain belül. A Kozák András Stúdió színpada megtelt, hiszen óriási szereplőgárdát vonultat fel az előadás.
2020.01.29. 07:19 |

Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatója 2020. március 7-én lesz a Vörösmarty Színház Nagyszínpadán.

A trianoni békediktátum 100 évfordulóján méltóképpen emlékezik meg a társulat erről a történelmi sorsfordulóról. Ahogy Szikora János rendező az olvasópróbán elmondta, nem a véletlen műve, hogy a színház nagyszínpadán egymást követi Vajk Istvánná válásának, az államalapításnak története, és a múlt század egyik legvitatottabb történelmi eseményének története. „Ezek ugyanis nem történelmi színdarabok, hanem a nemzeti önismeretről szólnak. Mindkét jelentős eseményről sokan sokféleképpen írtak, hiszen mint tudjuk, a győzteseké a jog és a győztesek írják a történelmet. A mindenkori győztesek.”

Sárosi István drámája titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával, objektíven és sokkoló erővel tárják fel a trianoni tragédia külföldi kulcsszerepelőinek kétes szerepét, és ezzel párhuzamosan Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.

Kultúra

 1. Miskolczi Miklós, író, publicista lesz az Öreghegyi Disputa vendége kedden

  Szeptember 22-én, kedden 18 órától Miskolczi Miklós publicista, íróval, a Kiskegyed alapítójával beszélget Bobory Zoltán a Vörösmarty Társaság elnöke az Öreghegyi Dispután. Helyszín: Öreghegyi Közösségi Ház (Fiskális út 93.) A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2020.09.21.
 2. Gula Miklós vehette át az idén a Pesovár Ferenc díjat

  A Pesovár díjat 2020-ban Gula Miklós vehette át, akinek tanítói, nevelői munkája 30 éve, Sárszentágotán kezdőtött. Tanított Polgárdiban, Székesfehérváron és az Alba Regia Táncegyüttes utánpótlás csoportjaiban, ahol több, mint másfél évtizedig oktatott.

  2020.09.21.
 3. Honismereti vetélkedőket hirdetett középiskolásoknak a Vörösmarty Könyvtár

  Két honismereti vetélkedőt is meghirdetett a középiskolás korosztály számára a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület. Az "Itt éltek előttünk..." című, részben online zajló verseny keretében Fejér megyei kötődésű személyiségek munkásságát ismerhetik meg a fiatalok, míg a prezentációs versenyben egy megyei település vagy az iskolájuk történetét mutathatják be a diákok.

  2020.09.21.
 4. Kiállítások és ritkán látható épületek a Kulturális Örökség Napjain

  Kiállítások és ritkán látható épületek szak- és tárlatvezetéseivel indult el az idei Kulturális Örökség Napjai programsorozata. A délelőtt folyamán A kagán lovasa kiállításban, a székesegyházban, illetve a levéltárban is szakemberek kalauzolták az érdeklődőket, akik olyan helyekre is beléphettek, amelyek máskor nem látogathatóak, illetve számos kulissza- és műhelytitokkal gazdagodhattak.

  2020.09.19.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka