Elfogadásra került a tavalyi évi zárszámadás és az idei költségvetés módosítása

Minden fehérvári polgár, egész közösségünk önfegyelmét és akaraterejét dicséri, hogy az élet fokozatosan, a kellő elővigyázatossággal indult újra közös otthonunkban - írja tájékoztatójában Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. A város működése szempontjából két nagyon fontos döntés született meg: elfogadásra került a tavalyi évi zárszámadás és az idei költségvetés módosítása.
2020.06.03. 15:40 |

Tisztelt Fehérváriak!

Örömmel tapasztaltam, hogy Székesfehérvár a pünkösdi hétvégén ismét megtelt élettel, megtelt mosolyokkal – városunk lassan magához tér az elmúlt három hónap csendes megrázkódtatásaiból. Minden fehérvári polgár, egész közösségünk önfegyelmét és akaraterejét dicséri, hogy az élet fokozatosan, a kellő elővigyázatossággal indult újra közös otthonunkban.

A város működése szempontjából két nagyon fontos döntés született meg: elfogadásra került a tavalyi évi zárszámadás és az idei költségvetés módosítása.

1. Tavalyi évi zárszámadás:
Az Önkormányzat 2019. évi pénzügyi évét zárjuk le a most elfogadott zárszámadással. Erre képviselőtársaim véleményének kikérését, valamint a tegnapi frakcióvezetői egyeztetést követően kerül sor. A zárszámadásról szóló rendelettel együtt nyilvánosságra hozzuk az ehhez kapcsolódó könyvvizsgálói véleményt is. Természetesen ezeket a dokumentumokat a városi honlapon is megjelentetjük.

2. Idei költségvetés módosítása:
- A járványügyi helyzet és annak következményeinek okán szükségessé vált a 2020. évi költségvetés jelentős módosítása. Ez azért is halaszthatatlan, mert a vírushelyzet következtében az Önkormányzat bevételei várhatóan drasztikusan elmaradnak az előző évekhez, valamint a februárban tervezetthez képest. A költségvetési rendelet módosításánál 7,5 milliárd forintos bevételkieséssel számolunk, de a bővebb tartalékok képzésével városunkat a 9 milliárdos bevételkiesésre – azaz az általunk most vélelmezhető legrosszabb helyzetre – is felkészítjük. Bízunk természetesen abban, hogy végül a bevételeink meghaladják majd a most tervezettet.
- A költségvetési rendelet módosításáról tájékoztattam az Érdekegyeztető Fórumot, azaz az érintett szakszervezetek képviselőit, valamint a frakcióvezetőket is. A fő elv a szolidaritás, azaz mindenkinek ki kell vennie a részét a nehéz helyzet kezeléséből. Ez az önkormányzati, az intézményi és az önkormányzati céges szektort is jelenti. Valamennyi szerződést és kötelezettségvállalást át kellett nézni az elmúlt hetekben, hogy lássuk az elmaradó feladatokat, a kieső vagy várhatóan kieső bevételeket, és ezek alapján kerül sor a feladatok, fejlesztések átütemezésére. A prioritás továbbra is a védekezés költségeinek, valamint a stabil működésnek, a közszolgáltatásoknak és a növekvő szociális kiadásoknak a biztosítása, illetve az önkormányzati intézményrendszer működtetésén keresztül az önkormányzati munkahelyek (Hivatal, intézmények, cégek mintegy négyezer munkahelye) és a bérfizetés garantálása. Ezeket ezzel a költségvetésmódosítással biztosítottnak látjuk.
- A számos meghozott intézkedés mellett most azt látjuk, hogy a második félévben – a teljes bérfizetés garantálása mellett – a Polgármesteri Hivatalban és az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozóknak sajnos nem fogjuk tudni kifizetni a béren kívüli juttatásokat (cafetéria), és általános jellegű jutalom kifizetésére sem kerül sor. Ezekről természetesen a városi tisztségviselők is lemondtak (polgármester, alpolgármesterek, hivatali vezetők). Ebben a helyzetben is fontosnak tartjuk azonban, hogy a védekezés frontvonalában folyamatosan helytálló és kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek áldozatos munkáját elismerjük. Ez mintegy 360 főt jelent, számukra legkésőbb július közepéig egyszeri külön juttatással fejezzük ki közösségünk nevében is köszönetünket és hálánkat. Ennek a fedezetét a költségvetés-módosítás biztosítja.
- A meghozott intézkedésekkel kapcsolatban kérem mindenki türelmét és megértését. Bízunk benne, hogy a bevételek összességében végül mégis magasabbak lesznek, mint amivel most nagy óvatossággal számolunk, valamint bízunk kiegészítő állami támogatások érkezésében is. Várhatóan szeptemberben-októberben látjuk pontosan az idei költségvetési év alakulását. Természetesen amennyiben többlet költségvetési források állnak majd rendelkezésre, akkor ezek felhasználásáról majd a közgyűlés dönthet.

A rendeletmódosítás számai összefoglalva:

Bevételkiesés:
1. Önkormányzati 6.702 millió Ft (ebből az iparűzési adó csökkenés 6 milliárd Ft)
2. Intézményi 119 millió Ft
3. További bevételkiesés (közösségi közlekedés, parkolási díj, stb.) 616 millió Ft
Mindösszesen: 7.437 millió Ft
Fedezeti, kiadási oldalon történt megtakarítások és beemelt többletbevételek (pl. osztalék):
1. Fejlesztések, felújítások összesen: 2.372 millió Ft
2. Humán és egyéb szakmai területek: 1.163 millió Ft
3. Intézmények: 671 millió Ft
4. Önkormányzati cégek támogatás-csökkentése: 789 millió Ft
5. Önkormányzati cégek osztalék-befizetése: 587 millió Ft
6. Tavalyi évi maradványból, így tartalékból bevonandó fedezet: 1.855 millió Ft

Az Önkormányzat által jelenleg ismert, a további bevételkieséshez átcsoportosítással bevonható fedezet: 2.702 millió Ft

3. Folyik a jövő évi állami költségvetés tervezetének Székesfehérvár szempontjából történő értékelése. Ez egy nagyon komplex kérdés, idő kell a teljes áttanulmányozásához. Az állami elvonások (pl. szolidaritási hozzájárulás emelkedése, gépjárműadó) és állami juttatások (pl. beszámítás rendszerének megszüntetése, normatívák és fejlesztési támogatások emelése) egyenlege tekintetében a jelenleg ismert számok alapján nincs jelentős változás az idei évhez képest. Arra kérem politikustársaimat, különösen a polgármester kollégáimat, hogy ebben a kérdésben is felelősen járjanak el. Kerüljék a felesleges hangulatkeltést, a félinformációkat és reálisan nyilatkozzanak a Parlament előtt fekvő tervezetről, értékelve annak minden lényeges önkormányzatokra vonatkozó elemét.

4. Folyamatosan érkeznek a jelentkezések a Trianon-évforduló kapcsán csütörtökre meghirdetett felolvasásra. Június 4-én reggel fél 9 és délután fél 5 között, a Városháza Dísztermében olvassuk fel annak a sokezer településnek nevét, melyeket a diktátum elszakított Magyarországtól. A programba mindenki bekapcsolódhat a számára alkalmas időpontban. A felolvasás élőben is követhető a Fehérvár Televízió műsorában (www.fehervartv.hu/elo_adas) és a városi honlapon. A Fehérvár TV-ben 19.20 órakor dr. Vizi László Tamás, a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnökének történeti előadása, 20.30 órától pedig a Vörösmarty Színház Trianon-előadásából készült rendhagyó összeállítás lesz látható.

5. A Városi Piacon az eddigi vásárlási rend megtartása mellett mától a piac emeletén működő vendéglátóegységek a 65 év felettiek számára déli 12 órától is igénybe vehetőek lesznek – az idősek és az árusok részéről érkezett kéréseknek egyaránt eleget téve. A piacon változatlan marad az a szabály, hogy a 65 év felettiek 7.00 és 9.00 óra között vásárolhatnak. Vasárnap délelőtt pedig ismét lesz bolhapiac a Városi Piacon.

6. Nagy érdeklődés mellett tegnap óta zajlik a jelentkezés a Napraforgó Városi Napközis Táborba. A Bregyó közben maximum 200 fős heti létszámmal nyolc turnusban (június 29. és augusztus 19. között) várjuk majd a fehérvári általános iskolás korú gyermekeket. Jelentkezni online lehet, részletes információk: varosgondnoksag.hu/bregyo-kozi-napkozis-tabor.

7. Aktuális információk, adatok:
- A Járási Hivatal tájékoztatása szerint a 2020.05.23-29. időszakban a székesfehérvári állandó lakhellyel rendelkező új álláskeresők száma: 72 fő, a székesfehérvári tartózkodási címmel rendelkező új álláskeresők száma: 9 fő.
- A szerdai adatok szerint az önkormányzati fenntartású bölcsődékbe 277, az óvodákba pedig összesen 1463 kisgyermeket vittek ma szüleik.
- A megváltozott szabályok mellett is biztos sok idős ember szeretne a saját védelme érdekében otthon maradni. Részükre az ellátásukban továbbra is segítséget nyújtunk. Mostanáig 681 idős ember kért és kapott segítséget az ellátásában az Önkormányzattól. A város által működtetett telefonos ügyfélszolgálatot hétköznapokon munkaidőben a (22) 537-651 és 537-652–es vonalas, valamint a hét minden napján 07.30 és 18.00 óra között a 06-70-66-99-014 és 06-70-66-99-015 mobilszámon hívhatják. E-mail: idosellatas@szekesfehervar.hu.
- A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Fejér megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 371 fő, nekik szeretnék ezúton is jobbulást kívánni!
- Székesfehérváron a mai napig összesen 281 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben közülük jelenleg 41 fő van. A többi személy esetében ez az intézkedés már megszűnt.

Kérem, hogy ezentúl is vigyázzunk egymásra! ❤️💙

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2