Elfelejtett nemzedék - történelmi dráma a fehérvári rendezőtől

Négy fiatal magyar katona sorsát mutatja be a második világháború sújtotta Magyarországon Aracsi Norbert fehérvári rendező, Elfelejtett nemzedék című filmje, melynek premierje Székesfehérváron lesz, 2020. május 9-én, az Európai béke napján. 
2019.07.10. 07:01 |

A film főszereplője egy 18 éves srác, akit 1944 végén hívnak be, amikor az orosz csapatok elérik az ország területét. „Azt szeretnénk bemutatni, hogy ezt az elfelejtett korosztályt hogyan söpri el a világháború borzalma.” - mondta Aracsi Norbert rendező. Kalotai Dániel operatőr társammal szeretnénk hatni az érzelmekre is, bár a végén lesz egyfajta feloldása a történetnek.

Fotók: Péterfy Bernadett

Mi inspirált arra, hogy világháborús témát dolgozzatok fel filmen?

Gyerekkorom óta szeretem a történelmet és szerettem volna Fehérvárhoz köthetően egy történelmi filmet készíteni, ami részben igaz, részben fikciós történelmi dráma lesz. Nagyon sok történelmi filmet szeretnék készíteni, a kedvencem az 1848-49-es korszak és remélem egyszer erre is lesz majd lehetőségem.

Hol tart jelenleg a film készítése?

Négy magyar katona sorsát mutatjuk be a II. világháború sújtotta Magyarország végnapjaiban. A főszereplő egy 18 éves srác, aki pont a háború végén kerül ki a frontra. Azt szeretnénk bemutatni, hogy ezt az elfelejtett korosztályt hogyan söpri el a világháború borzalma. A nyitójelenet egy elhagyatott faluban játszódik, a film jelentős részét a Pákozdi Katonai Emlékparkban forgatjuk a lövészárkokban, a film vége pedig Székesfehérváron játszódik.

Elfelejtett nemzedék - teaser from Norbert Aracsi on Vimeo.

A filmet megelőző kutatás hogyan kezdődött?

A forgatókönyv írás háromnegyed év volt és sok könyvet is olvastam hasonló történetekről. Először mindig leírom azt, amit gondolok és utána jön az a része, hogy történelmileg hiteles-e amit írtam. Ehhez kellenek a szakemberek, hogy a lehető legpontosabb legyen a forgatókönyv, hiszen egy történelmi filmnél nagyon fontos a hitelesség, főleg egy olyan témánál, amiről nem nagyon beszéltek még. Éppen ezért szakértőnk Rangel István folyamatosan segít nekünk. A történelmi hitelesség nagy felelősség is, mert egy olyan emlékfilmet készítünk, amit sok fiatalnak be lehet mutatni. Korábbi szaktársaim is részt vesznek a munkában, a zeneszerző Zoller Zsolt, producerként Krajczár Martin, Bajor Marcell és Timkó Imre is a stáb tagja, valamint a fotókért felelős Péterfy Bernadett.

A Németh László Általános Iskolába jártál, majd a Szent Istvánba, mielőtt a Dunaújvárosi Főiskolára jelentkeztél. Mikor fogott meg a filmezés?

Amikor főiskolára jártam, filmelemzés órán készítettünk egy kisfilmet egy németországi filmfesztiválra a szaktársaimmal, amivel elhoztuk a legjobb kisfilm díját és a legjobb filmzene díjat is. Ez szerelemmé vált és már tíz éve tart.

Nagy hegyeket kell megmászni ahhoz, hogy érvényesüljön az ember ezen a területen?

Az első években volt a legnehezebb, hogy el kell kezdeni a fejlődést és ki kell tűnni valamivel. Az első film, ami egyfajta debütálás is nagyon nehéz, de a második még nehezebb.

Láthatunk majd Fehérváron is forgatni?

Tíz-tizenkét napos lesz a forgatás, melybe tervezünk egy sajtónapot is, ami által bepillanthatnak a kulisszák mögé az érdeklődők. A belvárosban lesz a forgatás, ami a filmben 1945-ben játszódik, így hitelesen kell berendeznünk a helyszínt, de szeretnénk azt is, hogy felismerhető legyen, hogy Fehérváron játszódik.

Mikor lesz a bemutatója a filmnek?

Jövőre, 2020 május 9-én az Európai béke napján tervezzük a bemutatót, amikor 75 éve lesz, hogy befejeződött a II. világháború az európai kontinensen. Azért választottam ezt az időpontot, mert a film vége is a háború után játszódik, miután már megszűntek a harcok Európában.

Székesfehérvár is támogatja a film elkészítését. Nehéz dolog pénzt szerezni egy ilyen történelmi alkotásra?

A forgatókönyvhöz írunk egy kezdetleges költségvetést, amivel elkezdhetünk szponzorokat, mecénásokat keresni. A fő szponzorunk Székesfehérvár Önkormányzata, a Pákozdi Katonai Emlékpark a helyszínekkel szponzorál és van több más segítőnk is. Főleg egy történelmi filmnél a hitelesség megtartása miatt, amihez a környezeten kívül a ruhák is hozzátartoznak, sokat kell erre áldozni.

Kultúra

 1. Királyi séta az Árpád-háziakkal - szombaton indul az óriásbábok menete

  Szombaton ismét együtt sétálhatunk a Belvárosban a királyi óriásbábokkal. A látványos menet a színháztól indul, és aki egészen az Országalmáig velük tart, a hagyományőrzők kíséretében ismerkedhet meg az Árpád-háziak közül például Könyves Kálmánnal és II. (Vak) Bélával.

  2019.07.18.
 2. Ötödször keresik Fehérvár Hangját - hétfőtől lehet jelentkezni

  Jövő hétfőn indul a jelentkezés a Fehérvár Hangja versenyre: immáron ötödször keresik a Fejér megyében élő, vagy itt tanuló legtehetségesebb énekest. A verseny fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel nyereményutazásán is részt vehet.

  2019.07.18.
 3. „Csodálatos természet” - Mary T. Csajághy és Kanalovics László kiállítása nyílik pénteken

  Július 19-én, pénteken nyílik meg Mary T. Csajághy és Kanalovics László „Csodálatos természet” című kiállítása A Szabadművelődés Házában. A 17 órakor kezdődő eseményt Mátay Balázs, újságíró nyitja meg, közreműködik Martony Klára, Mátay Korina és Csizmadia Máté Noel. A tárlat augusztus 20-ig látogatható.

  2019.07.18.
 4. Húsz százalék kedvezmény a Koronázási Szertartásjátékra

  Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a Koronázási Szertartásjátékra szóló belépőjegyek beszerzését! Ráadásul 2019. július 21-ig 20% elővásárlási kedvezménnyel lehet megvenni a belépőket a Vörösmarty Színház Jegyirodájában és a Városház téri értékesítési faházban!

  2019.07.18.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka