Életbe lép a vörös kód – figyeljünk fokozottan a hajléktalanokra!

Életbe lép a vörös kód jelzés pénteken délelőtt 10 órától, és várhatóan jövő szerdáig érvényben is marad a rendkívüli hideg miatt. A gyorsan betört fagyos levegő veszélybe sodorhatja a szabadban élő hajléktalanokat, így fokozottan figyelni kell rájuk. A székesfehérvári Kríziskezelő Központban van elég férőhely, mindenkit el tudnak helyezni, aki kéri – mondta Zsabka Attila, az intézmény vezetője.
2021.02.12. 08:53 |

A rendkívül fagyos, szeles időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe pénteken délelőtt tíz órától. Ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be szerdán Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

A székesfehérvári Kríziskezelő Központ folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzéseket, így már a hét elején számítottak a vörös kód életbe léptetésére. Ilyen esetben az utcai szolgálatot végző munkatársak figyelmeztetik a bizonytalan helyen éjszakázókat arra, hogy mi várható, folyamatosan járőröznek, segítenek, intézkednek, hogy ha kell. A Kríziskezelő Központban bőven van férőhely, mindenkinek tudnak ellátást biztosítani, aki hajlandó bemenni – mondta Zsabka Attila, a központ vezetője. Hozzátette, hogy van két, ágyakkal felszerelt, összesen 12 férőhelyes konténerük, tisztálkodásra használható szaniterkonténerrel együtt. Itt jelenleg ketten vannak éppen azért, mert igyekeznek a plusz férőhelyeket fenntartani az utcáról beérkezők számára. Van kihívás, hiszen a vörös kódot és a COVID-ot is figyelembe véve kell megoldani az elhelyezést. Minden segítségkérőt befogadnak, ugyanakkor különös figyelemmel kell lenni az izolációra, a nagyobb közösségbe jutás elkerülésére az olyan személyeknél, akiket nem ismernek, akiről nem tudják, honnan jött, vagy nem vizsgáltatta, oltatta be magát. A hétfőn és szerdán működő teajárattal folyamatosan meleg ételt, egyéb élelmet, alapvető gyógyszereket, takarókat, gyertyát juttatnak el a hajléktalanoknak.

Fontos, hogy ilyen rendkívüli időjárási körülmények között mindannyian figyelemmel legyünk az otthontalan embertársainkra! Ha közvetlen veszélyben lévő, ellátatlan embert találunk, azonnal a mentőszolgálatot hívjuk, hiszen ezzel az életét menthetjük meg! Egyéb esetben a Kríziskezelő Központ értesíthető az éjjel-nappal hívható +36 20 957 94 10-es telefonszámon.

Közlemények

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4