Egy történet a közösség és a hit erejéről

A székesfehérvári Somogyi Viktória újságíró „A hit kiárusítása” amerikai díjnyertes dokumentumfilmjét mutatták be hétfőn este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Vatikáni Rádió szerkesztője a járványhelyzet miatt személyesen nem lehetett jelen a filmbemutatón, ám a világhálón keresztül szerencsére „találkozhattak” vele és kérdezhettek tőle a filmvetítést követően a nézők.
2020.10.12. 21:14 |

Az amerikai templombezárásokról szól “A hit kiárusítása”, amelyet hétfőn este mutattak be Székesfehérváron. A dokumentumfilm, amelynek alkotói Jeff MacIntyre és a fehérvári származású Somogyi Viktória, az Egyesült Államokban hatalmas méretet öltő templombezárások jelenségét mutatja be: feltárja az okokat, rávilágít a háttérben húzódó anyagi megfontolásokra, és a nézők elé tárja a hívők néhol hősies küzdelmét a közösséget megtartó templomokért.

A vetítés előtt rendhagyó alkotói találkozóra került sor: a Fehérvár Televízió szerkesztő-riportere, Vakler Lajos kérdezte a film születésének körülményeiről a magyar alkotót, aki a Vatikáni Rádió szerkesztőjeként dolgozik, és Rómából jelentkezett. Somogyi Viktória mesélt a forgatások során megélt tapasztalatokról, a drámai vallomásokról, amelyekben a hívek, a közösségek tagjai, az ügyet támogató jogászok a clevelandi egyik magyar katolikus templom megmentéséért folytatott küzdelmet elevenítették fel.

Az évekig húzódó történetben a templom megmenekült a bezárástól, de, mint az a hétfő esti beszélgetés során kiderült, újabb akadályokkal kell szembenézniük… - többek között erről is szó esik majd az ÖKK Podcast következő adásában, amelynek vendége Somogyi Viktória lesz, akivel a film kapcsán beszélgetünk a fehérvári indulásról, a római életről, a Vatikáni Rádió szerkesztői munkájáról és az utazásai során, a magyar kisközösségekben szerzett tapasztalatairól is.


Kultúra

 1. Raktárkoncert - összefogás a hazai könnyűzenéért

  A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított koncertsorozat, a Raktárkoncert felvételei iránt óriási az érdeklődés a könnyűzene rajongói részéről. A Raktárkocert-sorozatban eddig közel 200 fellépő állt  már színpadon.

  2020.10.20.
 2. Újra lesz Pánik az Igézőben - a Szabad Színház előadására már lehet regisztrálni

  Novemberben megint lesz Pánik az Igézőben: Myllyaho Pánik, avagy Férfiak az idegösszeomlás szélén című fekete komédiáját tűzte újra műsorra a Szabad Színház. A korlátozott számú férőhelyek miatt előzetes regisztráció ajánlott.

  2020.10.20.
 3. November 3-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt az Óperenciás Mesemondó Versenyre

  Október 22-ről november 3-ra módosították a jelentkezési határidőt az Óperenciás Mesemondó Versenyre. A három fordulós vetélkedőn Fejér megyei általános iskolások vehetnek részt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében.

  2020.10.20.
 4. Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise lesz a Szent Imre templomban

  November 1-jén, vasárnap, Mindenszentek napján 18 órakor Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban celebrál szentmisét minden szent tiszteletére, illetve azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepén, akiket nem avattak szentté, vagy akik nem kaptak külön napot a szentek naptárában. A szentmise után tartják a megemlékezést elhunyt szeretteinkről. 

  2020.10.20.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka