Díszközgyűlés Szent István napján – átadták a város kitüntetéseit

Székesfehérvár Önkormányzata a Városháza dísztermében ünnepi közgyűlést tartott, az ünnepségen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszédében Székesfehérvár, a magyarság fejlődésében betöltött szerepéről és felelősségéről szólt, valamint bejelentette: Szent István városa pályázni kíván a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért.
2017.08.20. 19:48 |
Városunk Díszpolgára lett Drahos Béla karnagy és Ocskay Gábor a magyarországi jégkorongsport  legendája , valamint posztumusz elismerésben részesült Kovács Jenő lokálpatrióta órásmester. A Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet idén Jukka Vilén, a Kemi Városháza hivatali vezetője vehette át. 

Szent István napján újra láthattuk a Fehérvári királyok menetét, a történelmi óriásbábok, hagyományőrzők és határon túli néptáncegyüttesek felvonulása a Koronás Parkból indult el és a Szabadságharcos út - Mátyás király körút - Fő utca - Városház tér útvonalon érkezett a Szent István térre. Az idei felvonulás egyúttal a Kárpát-medencei magyar néptáncosok zarándoklatát is jelentette Szent Istvánhoz. A menethez csatlakoztak azok a meghívott vendégek is, akik ezt megelőzően a Nemzeti Emlékhelyen gyűltek össze énekes-zenés tiszteletadásra Szent István szarkofágjánál. Háromnegyed hatkor katonai tiszteletadással helyeztek el koszorút Szent István lovasszobránál, majd Székesfehérvár ünnepi közgyűlését tartották a Városháza Dísztermében.   A díszközgyűlés kezdetén a hagyományoknak megfelelően a Fehérvár fanfár csendült fel, majd ünnepélyes keretek között hozták be a történelmi zászlókat. A résztvevők ezután közösen énekelték el a Himnuszt, majd a Musica Historica régizenei együttes rövid műsora Szent István-énekekkel a XV–XIX. századi magyar és közép-európai zene, a középkori és reneszánsz énekelt költészet világából adott ízelítőt a Dísztermet megtöltő ünneplőknek. Ezt követően Székesfehérvár polgármestere mondta el ünnepi gondolatait.  

 „Nálunk Szent István király emléknapja egy olyan időszak kiemelkedő pontja, amelyben egész, korai történelmünkről, királyi nagyjainkról, kultúránkról, művészetünkről emlékezünk meg, amelyben városunk polgárai szórakoznak, közben ismereteket szereznek, barátkoznak, nézelődnek, élvezik az életet, amelyben különösen jó fehérvárinak lenni!” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki szólt arról is, hogy az elmúlt tíz nap közösségi eseményein sok mosollyal találkozhattunk,

„de a közelmúlt eseményei megtanították azt is, hogy a világ azon tájaira is oda kell fordítanunk a tekintetünket, ahol az emberek nem tudnak mosolyogni, hiszen lehet, hogy alig-alig jutottak túl személyes, nemzetüket tekintve pedig történelmi mértékű tragédiáikon.”

„Ez talán a 2017. évi Királyi Napok szellemi üzenete is lehetne, hiszen erre hívta fel figyelmünket az üldözött közel-keleti keresztények ajándéka, egy lerombolt templomból származó kereszt is, melyet a fogadalmi misén helyeztünk el a Bazilika megújult Szent István kápolnájában. És ehhez a gondolathoz csatlakozott közgyűlésünk is, amikor pénteken úgy döntött, hogy valódi szolidaritást vállalva a szülőföldjükről elüldözöttekkel, morálisan és anyagi értelemben is támogatjuk a közel-keleti keresztény közösségek újjáépítési törekvéseit.” – tette hozzá.

Ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester szerencsésnek nevezte Fehérvárt, hiszen sikeres város. Neve egybeforrt államalapító Szent István királyunkéval, éppen emiatt mindig további fejlődésre kell törekedni, szem előtt tartva a magyarság megerősödését is szolgáló felelősséget. „Székesfehérvár gazdasági, értéktermelő ereje messze az átlag fölötti, munkalehetőségekben nincs hiány, és mindezekhez illően polgáraink jövedelmei, anyagi biztonsága is magyarországi viszonylatban sokak számára irigylésre méltó lehet. Persze mindezekkel együtt is nem feledhetjük, hogy a globális termelés és tőke világtérképén továbbra is csupán egy tűhegynyi pötty vagyunk, szerencse és kitartó munka kell az érvényesüléshez! Világosan látszik, hogy azok a nemzetek, térségek, városok boldogulnak a legjobban, amelyek a nagy hozzáadott értékű tevékenységek letelepítését részesítik előnyben. Erre a térképre viszont nem lehet felkerülni anélkül, hogy ne folyna ott magas színvonalú oktatás, ne kapcsolódnának össze az elméleti képzést adó intézmények és a gyakorlati tapasztalatot kínáló termelőhelyek, hogy ne lenne pezsgő kulturális élet, inspiráló szellemi közeg.” – fogalmazott a polgármester.
Cser-Palkovics András polgármester augusztus 20-i ünnepi beszédében jelentette be azt is, hogy Szent István városa pályázni kíván a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért.

Székesfehérvár polgármestere ünnepi beszédében köszönetet mondott mindazok – köztük a Közgyűlés döntése nyomán elismerésben részesülők – tevékenységéért, akik akár munkájukban erőn felül, akár szabadidejük vagy anyagi javaik rovására, bármely területen sokat tettek a város közösségéért. „Kérem, észrevételeikkel, javaslataikkal, terveikkel és tetteikkel a jövőben is segítsék Szent István király alapvető céljainak megvalósítását, szolgálják nemzetünk, városunk javát!” – zárta ünnepi gondolatait dr. Cser-Palkovics András.

A köszöntőt követően Koronázási Szertartásjáték állandó résztvevője, Blaskó Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész tolmácsolásában hangzott el Raimundus mester Szent István királyról szóló verses históriája. Ezt követően Székesfehérvár Díszpolgára, Pro Civitate és Tiszteletbeli Polgár címek átadására került sor,  hiszen Székesfehérvár Közgyűlése hagyományosan államalapító királyunk emléknapján adja át kitüntetéseit.

Városunk Díszpolgára lett Drahos Béla fuvolaművész, karmester és Ocskay Gábor, a magyarországi jégkorongsport élő legendája is. Posztumusz Székesfehérvár Díszpolgára címmel tüntette ki Székesfehérvár Közgyűlése Kovács Jenőt, aki Székesfehérvár közismert és szeretett, lokálpatrióta órásmestere volt.

A méltatásokban elhangzott, hogy Drahos Béla az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként Székesfehérvár zenei életét korábban soha nem látott és tapasztalt színvonalra emelte. Igényes karmesteri és menedzseri munkájának köszönhetően, kezei alatt a zenekar mérhetetlen szakmai fejlődésen ment keresztül, ami megalapozta az önálló intézménnyé válást is. Székesfehérvár Önkormányzata a városban hosszú éveken át végzett zeneművészeti és zeneoktatási munkájáért mondott köszönetet a díszpolgári címmel.

Ocskay Gábor, a magyarországi jégkorongsport élő legendája, aki idén február végén fejezte be aktív pályafutását a szakirányítás terén, és köszönt le a Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatói székéből. A jégkorongsport terén végzett négy évtizedes sportvezetői és -szervezői pályafutása alapján Ocskay Gábor a magyarországi jégkorong-történelem legnagyobb alakja, mindeközben pedig a fehérvári jégkorongsportért végletekig elkötelezett szakember. Székesfehérvár Önkormányzata a fehérvári sport terén végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként 2005-ben „Pro Civitate” díjjal ismerte el munkásságát, életművéért pedig most a legmagasabb városi kitüntetést, a Díszpolgári címet adományozta részére a város közössége nevében.  
A posztumusz díszpolgári címmel kitüntetett Kovács Jenő órásmester 2002-ben építette meg a Kossuth udvar Órajátékát, amely azóta városunk egyik legfőbb nevezetességévé vált.  2009-ben hozta létre a rendkívül értékes, egyedülálló Óramúzeumot és neki köszönhetjük a Városháza négy éve megújult Dísztermének óráját is. Halálával sok értéket és ezek megőrzése terén sok feladatot hagyott nemcsak szeretteire, hanem a városban élőkre is.

A díszközgyűlésen Pro Civitate díjat kapott Bencze András evangélikus lelkész, Dr. Guseo András ideggyógyász, pszichiáter, Dr. Horváth Lajos szemész főorvos, Kű Lajos egykori labdarúgó, László István vállalkozó, Keményné Koncz Ildikó bankszakember. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Tiszteletbeli Polgár címmel tüntette ki Kemi Városháza hivatali vezetőjét, Jukka Vilént, aki munkájával jelentős mértékben elősegítette Székesfehérvár és Kemi együttműködését. 

A Pro Civitate díjasok méltatásánál elhangzott, hogy Bencze András lelkész, püspökhelyettes 31 éve szolgálja a székesfehérvári evangélikus közösséget. A közösségért és a közösségben végzett munkájában mindig a derűvel és vitalitással végzett személyes lelki gondozás áll az első helyen.
Dr. Guseo András ideggyógyász, pszichiáter, a sclerosis multiplex és az autoimmun betegségek elismert kutatójaként négy földrész 35 országában adott elő kutatási eredményeiről, a nemzetközi SM Társaságok Szövetségének világszintű kutatásirányításában is részt vett. Tapasztalatai alapján egyre jobban hisz a pozitív gondolkodás erejében, az általa kidolgozott stressz-kontroll módszer igen elterjedt. Nyugdíjasként is aktívan dolgozik, kutat. 
Dr. Horváth Lajos szemész főorvos 1960 óta, 57 éve dolgozik aktívan a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, amelynek Szemészeti Osztályát 17 évig vezette. Az augusztus 20-án 82. születésnapját ünneplő gyógyító élete és szenvedélye a gyógyítás.
Kű Lajos korábbi labdarúgó már tizenkilenc éves korában bemutatkozott a Videoton színeiben az első osztályú labdarúgó bajnokságban. A müncheni olimpia ezüstérmese, majd a belgiumi labdarúgó Európa-bajnokság negyedik helyezettje. Tehetségét külföldön is bizonyította: Puskás Ferenc halálával mindmáig ő az egyetlen élő BEK-döntőben szerepelt magyar labdarúgó.
László István Székesfehérvár gazdaságának, iparának egyik legelismertebb, kimagasló teljesítményt nyújtó szereplője, a Lászlóvill alapítója. Börgöndi lakosként – a társadalmi felelősségvállalás jegyében – példamutatóan és nagylelkűen támogatja közérdekű beruházások és helyi rendezvények megvalósítását. 
Keményné Koncz Ildikó bankszakemberként több évtizede dolgozik az önkormányzatokkal, az önkormányzatokért. nagy hozzáértéssel végzett szakmai munkája és támogató partnersége nyugdíjba vonulását követően Székesfehérvár Önkormányzatának és közösséginek is hiányozni fog.
Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára, Jukka Vilén a Kemi Városháza hivatali vezetőjeként ötletei, szívvel és lelkesedéssel végzett, támogató munkája hozzájárult ahhoz, hogy folyamatos a kulturális, a civil és a hivatalos kapcsolat a két város között. Több mint 20 éve vesz részt Kemi város közéletében, tettrekész, előremutató munkája jelentős mértékben elősegítették Székesfehérvár és Kemi együttműködését, a városok fejlődését.

Közélet

 1. Közös Veni Sancte-val indul az év a katolikus oktatási intézményekben

  Szeptember 2-án, hétfőn délután 16 órakor az elmúlt évekhez hasonlóan a katolikus oktatási és nevelési intézmények számára közös Veni Sancte-t tartanak Székesfehérváron, a Prohászka emléktemplomban.

  2019.08.24.
 2. Diagnosztika és terápia teljes spektrumát nyújtja a Szent György Kórház

  Mintegy 300 millió forintos beruházás zajlott a Szent György Kórházban Európai Uniós és hazai források felhasználásával. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Közép-dunántúli régió egyetlen olyan kórháza, amely az egészségügyi szakellátás csaknem teljes spektrumát nyújtja mind a diagnosztika, mind a terápia terén. 

  2019.08.23.
 3. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 4. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek