December 11-től új menetrendet vezet be a MÁV-Start és a Volánbusz

December 11-én lép hatályba a MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje - közölte a hétvégén a közlekedési társaság.
2022.11.13. 13:51 |
December 11-től új menetrendet vezet be a MÁV-Start és a Volánbusz

A tájékoztatás szerint a vasútvonalak csaknem harmadát érintik a menetrendi vagy a tarifális fejlesztések.

Az utasok kényelmét a várhatóan a jövő év elejére teljessé váló 40 darabos KISS motorvonatflotta és a Volánbusz 2018 óta több mint 1800 új járművel bővülő autóbuszflottája is szolgálja.

Közleményében a MÁV-Volán-csoport idézi Vitézy Dávidot, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkárát, aki elmondta: a megnövekedett energiaárak mellett is biztosítja és biztosítani fogja a kormány a közszolgáltatásokat, hogy Magyarországon az emberek számára továbbra is kiszámítható, megbízható legyen a közösségi közlekedés.

Az államtitkár kifejtette: egységes, összehangolt szolgáltatást szeretnének vasúton, autóbuszon minden utas számára. Ezt szolgálják a menetrendi fejlesztések idén, amelyek a budapesti elővárosi vonatokat, az összes főbb InterCityt és az ország számos régióját érintik.

A közlemény szerint a járványhelyzet okozta 20-30 százalékos visszaesés után az utasszámok már közelítenek a 2019 első kilenc hónapjának adataihoz. Akkor közel 103 millióan választották a vasúti utazást, míg idén szeptember végéig 96 millióan utaztak vonattal belföldön.

A távolsági közlekedésben már meg is haladta az utasszám a járvány előtti mértéket, 11,5 millió utas utazott a MÁV-Start távolsági járatain idén január és szeptember között, többen mint 2019-ben.

Decembertől változik a Volánbusz menetrendje is.

Az ország számos térségében a vasúti menetrend változásához kapcsolódóan vagy a helyiek igényei szerint bővül a buszos szolgáltatás. Módosul a ráhordó autóbuszjáratok közlekedése, új vasúti csatlakozások jönnek létre - jelezte a MÁV-Volán-csoport.

Magyarország

 1. Újabb felújítás készült el

  Lezárult a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fejlesztése. Átadták a megújult, új funkciót kapott istálló épületet. Az egykori istálló épület felújítása a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósult meg 1,5 milliárd forint európai uniós, és 300 millió forint hazai forrásból. 

  2023.11.21.
 2. Visszaállt a menetrend

  A Székesfehérvár és Komárom közötti 5-ös vonalon visszaállt az alapmenetrend, újra közlekednek a személyvonatok. Még október közepén terelték a győri fővonal teherforgalmát ideiglenesen a Székesfehérvár - Komárom vasútvonalra pályafelújítás miatt és egészen mostanáig vonatpótló buszok közlekedtek.

  2023.11.20.
 3. Földön, vízen és levegőben

  A Magyar Honvédség mozgásban van földön, vízen és levegőben: mintegy ötezer hivatásos katonát, köztük tartalékos katonákat, külföldieket és több száz technikai eszközt mozgat meg az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlat - jelentette ki a Honvéd Vezérkar főnöke székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

  2023.11.10.
 4. Katonai konvojok közlekednek

  Az Adaptive Hussars 23 többnemzeti gyakorlat keretében katonai konvoj halad át a következő napokban többek között a Hódmezővásárhely-Újmajor, a Szentes-Tiszaroff és a Tata-Gánt-Székesfehérvár-Veszprém-Újmajor útvonalon - közölték a honvedelem.hu honlapon vasárnap. Hétfőn 12.00 és 18.00 óra között a Tata-Gánt-Székesfehérvár-Bakonykúti útvonalon közlekednek a katonai járművek.

  2023.11.06.