Csíki Versünnep - 128 székely fiatal mutatta meg tehetségét

Hetedik alkalommal rendezték meg Csíkpálfalván, a Csíki-medence, a Gyimes-völgye és Moldva versszerető diákjai számára a Csíki Versünnepet. Varga Sándor, a három esztendeje elhunyt újságíró, a Fehérvári Versünnep alapítója hét éve hívta életre a székesfehérvári találkozó mintájár a székelyföldi fiatalok részvételével megrendezett versmondó versenyt.
2019.05.14. 07:25 |

A találkozón öt korosztályban 128 székely fiatal mutatta meg elkötelezettségét az irodalom iránt.

A verseny szervezői, a Csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola, a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület, Csíkpálfalva Önkormányzata, Csíkcsomortáni Szellő Szálló és a Csomortányért Egyesület voltak. Idén öt korosztályban százhuszonnyolc általános és középiskolás mérettetett meg a rangos szakmai zsűri előtt, amelynek elnöke Bakonyi István, József Attila-díjas irodalomtörténész volt.

Az idén 100 éve elhunyt Ady Endre irodalmi munkássága és személyisége állt a találkozó középpontjában. Gazdag életművéből a szülőföld,a hazaszeretet,és a közösség témájú verseket választottak a versmondók. Ady Endre versei mellett, Petőfi Sándor, József Attila, Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Márai Sándor, Kányádi Sándor, illetve kortárs erdélyi és magyar költők művei szerepeltek a repertoáron.

Kultúra

 1. Állatkerti történet - gyereknapi ajándék a Vörösmarty Színháztól

  Különleges ajándékkal készül gyereknapra a Vörösmarty Színház. Vasárnap reggel nyolc órától Facebook oldalukon online elérhetővé teszik a 2019/20-as évad egyik legsikeresebb gyerekelőadását, az Állatkerti történetet.

  2020.05.30.
 2. Fehérvári virágos pünkösd - nézze meg képeken milyen szép a Belváros

  Ha pünkösd, akkor virágok – a sokéves, szép hagyományt idén is megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben kicsit másképp, de élvezhetjük a szépséges virágcsodák látványát a Fehérvári virágos pünkösd keretében. Nem lesz közös séta, és koncerteket sem hallgathatunk, de a város virágkötő mestereinek alkotásait idén is megcsodálhatjuk a hosszú hétvégén.

  2020.05.29.
 3. A félbeszakadt évad folytatásáról szól a következő szezon a Vörösmarty Színházban

  A koronavírus-járvány miatt "félbetört" évad folytatásáról szól majd a következő szezon a székesfehérvári Vörösmarty Színházban az intézmény igazgatója szerint.

  2020.05.29.
 4. Szoba Galéria - folytatódik a Köfém Művelődési Ház online tárlatainak sorozata

  Sörös Vera fazekas bemutatkozásával folytatódik a Köfém Művelődési Ház Szoba Galéria címmel indított sorozata. Az online kulturális összeállítással az intézmény kéthetente szerdán jelentkezik Facebook-oldalán. A következő rész június 3-án, szerdán 15 órától érhető majd el.

  2020.05.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka