Csíki Versünnep - 128 székely fiatal mutatta meg tehetségét

Hetedik alkalommal rendezték meg Csíkpálfalván, a Csíki-medence, a Gyimes-völgye és Moldva versszerető diákjai számára a Csíki Versünnepet. Varga Sándor, a három esztendeje elhunyt újságíró, a Fehérvári Versünnep alapítója hét éve hívta életre a székesfehérvári találkozó mintájár a székelyföldi fiatalok részvételével megrendezett versmondó versenyt.
2019.05.14. 07:25 |

A találkozón öt korosztályban 128 székely fiatal mutatta meg elkötelezettségét az irodalom iránt.

A verseny szervezői, a Csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola, a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület, Csíkpálfalva Önkormányzata, Csíkcsomortáni Szellő Szálló és a Csomortányért Egyesület voltak. Idén öt korosztályban százhuszonnyolc általános és középiskolás mérettetett meg a rangos szakmai zsűri előtt, amelynek elnöke Bakonyi István, József Attila-díjas irodalomtörténész volt.

Az idén 100 éve elhunyt Ady Endre irodalmi munkássága és személyisége állt a találkozó középpontjában. Gazdag életművéből a szülőföld,a hazaszeretet,és a közösség témájú verseket választottak a versmondók. Ady Endre versei mellett, Petőfi Sándor, József Attila, Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Márai Sándor, Kányádi Sándor, illetve kortárs erdélyi és magyar költők művei szerepeltek a repertoáron.

Kultúra

 1. Jubileumi hangversennyel ünnepelt a Zenei Nevelésért Alapítvány

  Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulóját. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett hangversenyen az elmúlt tíz év díjazottjainak vezetésével, felkészítésével léptek színpadra a tehetséges fiatalok.

  2019.05.20.
 2. „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” - Lukács László előadása

  Május 21-én, kedden 15 órakor „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” címmel Dr. Lukács László, néprajzkutató, egyetemi tanár tart előadást a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi állandó kiállítás termében. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.
 3. Disputa Majoros Róberttel, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetőjével

  Május 21-én, kedden 18 órakor újra disputa lesz az Öreghegyi Közösségi Házban. A vendég Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője, a házigazda Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke lesz. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.
 4. Händel zenéje csendül fel a Hiemer ház báltermében

  Hétfőn 19 órától  Händel műveiből hallhatunk válogatást a Hiemer ház báltermében, a koncerten közreműködik Borsódy László (trombita), Kalafszky Adriána (ének), Dinyés Soma és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei.

  2019.05.20.

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka