Csak még egyszer előre! - a folytatáson dolgozik csapatával Burján Zsigmond

Ismét hiánypótló produkcióra készül a Fehérvár Televízió operatőre, Burján Zsigmond. Sipos Gyula, a fehérvári 17-esek parancsnokának életét, az első világháború magyar katonáinak viszontagságait bemutatató filmje, a Csak még egyszer előre! folytatásán dolgozik.
2021.07.17. 09:13 |

Ahogy az első filmben, ezúttal is zömmel fehérvári színészek és alkotócsapat munkáját láthatjuk majd a vásznon.

A Szétszakítva című folytatás azonban már nem a harcmezőn, hanem Magyarországon játszódik, és azt az időszakot mutatja be, amikor szinte mindenkinek újra kellett kezdenie az életét, boldogulnia kellett a vesztes háború után. A film vázát Sipos Gyula 1959-es visszaemlékezése adja, a történet pedig a trianoni békediktátum megszületésénél ér véget.

„Ez a történet mindenkire tartozik, hiszen amit elmesél, az alapjaiban határozza meg a huszadik század Magyarországának történéseit, és még a mostani életünkre is hatással van.” – vallja Burján Zsigmond, aki az első rész rendezői feladatai után ezúttal operatőrként fogja össze az alkotói gárdát.

Mihez kezd egy katona, ha megszűnik az a hadsereg, amelyet előtte évekig szolgált? Hogyan lehet megvédeni a hazát a vörösök oldalán? Miért megy férjhez az elesett katona menyasszonya elhunyt kedvese barátjához? Hogyan lehet boldogulni, talpon maradni vagy éppen csak túlélni egy olyan országban, amely alól „kihúzták a talajt"? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a készülő film, melynek fő támogatója Székesfehérvár önkormányzata. A film elkészüléséhez további támogatókra is szükség van – tudtuk meg Burján Zsigmondtól, aki elmondta azt is, hogy a második epizódot Szétszakítva címmel 2022. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján szeretnék bemutatni Székesfehérváron.

Kultúra

 1. Jövő héten kedden újra megnyitja kapuit a nádasdladányi Nádasdy-kastély

  A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult és turisztikai vonzerővé fejlesztett nádasdladányi Nádasdy-kastély az ünnepélyes átadás után, augusztus 3. kedd 10 órától várja a látogatókat! A héten  tartott helyszínbejárás során az egykori grófi rezidenciában helyet kapó „A legendák kastélya” című kiállítás utolsó simításait ellenőrizték a szakemberek. 

  2021.07.30.
 2. Együtt keresztelkedett az egész család az anyuka születésnapján

  A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület gyermekkora óta ismeri, és kapcsolatot tart, azzal a napokban ünneplő nagycsaládos szülinapos édesanyával, akinek az volt a kérése az egyesület felé, hogy segítsen abban, hogy az öt tagú családja a római katolikus vallás szerint felvehesse a keresztséget.

  2021.07.30.
 3. Versmondásból filmes projekt - újabb alkotást készít Bíró Gergő Zalán

  Egy neves verseny második fordulójába jutott a tavalyi Fehérvári Versünnepen döntőbe jutó Bíró Gergő Zalán. A fiatal tehetség most a Fehérvár Médiacentrummal közösen készíti újabb alkotását, melyet a Fehérvár TV-ben és az fmc.hu oldalon is megtekinthet a közönség.

  2021.07.29.
 4. Népmesék hőseit rajzolhatják és festhetik le a gyerekek

  Népmesék hősei címmel hirdetett rajzpályázatot a VOKE Művelődési Ház iskolásoknak. A szabadon választható technikával elkészített munkákat szeptember 20-ig lehet beküldeni.

  2021.07.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka