Csajos est a hobbikról május 18-án a Barátság moziban

Hobbi az, amit azért csinálunk, mert nem kötelező, viszont kikapcsol, feltölt és jól érezzük magunkat tőle – egyszerűen szólva örömforrásnak is nevezhetjük, még sincs mindenkinek. Pedig lehet, hogy szükség lenne rá. A Barátság mozi Csajos estjén május 18-án, szerdán a hobbik mindennapokban betöltött szerepéről, fontosságáról Szűcs Izabella személyközpontú tanácsadó, neuropszichológiai szakpszichológus jelölt beszél.
2022.05.17. 07:06 |
Csajos est a hobbikról május 18-án a Barátság moziban

Az előadás után a Katonafeleségek című angol vígjátékot tekinthetik meg az estre jegyet váltó nézők. A május 18-i Csajos estre már kaphatók jegyek a mozi pénztárában és online is!  

Kötés, horgolás, bélyeggyűjtés vagy hajómodell-építés, főzés, magashegyi túrázás vagy éppen egy közösen olvasott könyvről való beszélgetés a barátokkal a könyvklubban – sokféle hobbi létezik. A lényeg mindenben ugyanaz: aki csinálja, annak a hobbi örömöt szerez, feltölti energiával és új lendületet ad a napi rutinokhoz; egy jó lehetőséget adhat az önmegvalósításra, az álmok, vágyak megvalósítására, megmutathatjuk általa a kreativitásunkat. Több okból is választhatunk hobbit: szolgálhatja a stresszoldást – a kertészkedésről például több kutatás is bizonyítja, milyen hatékony ezen a területen.

De igaz ez a zenehallgatásra és az olvasásra: már egy röpke fél óra is elég, hogy csökkenjen a vérnyomás, a pulzusszám. Az azonos érdeklődés jó közösségszervező erő is, társaságot szerezhetünk például egy túracsapatban vagy éppen az orchidea iránt rajongók között. Egy jól megválasztott hobbi segíti a személyiségfejlődést is, a kreatív hobbik például kifejezetten alkalmasak erre, hiszen sok olyan munkakör van, ahol ezt – az amúgy sok emberben meglévő tulajdonságot – nincs alkalom kihasználni.

A hobbik mindennapokban betöltött szerepéről, fontosságáról beszél a Csajos estek következő programján Szűcs Izabella személyközpontú tanácsadó, neuropszichológiai szakpszichológus jelölt, a Mindset Pszichológia munkatársa. Szemléletét a neuropszichológia, a rendszerszemlélet és a személyközpontúság határozza meg. Egyéni és csoportos pszichológiai fejlesztéseinek középpontjában az önszeretet témakörének égisze alatt az önfejlesztés és öngondoskodás áll. Boldogság, önbecsülés, hatékony stresszkezelés – talán nem is gondolnánk, hogy szabadidős tevékenységeink állnak e jelenségek metszéspontjában. Az est során e kedvtelések pszichológiáját járja körül az előadó gyakorlatias formában, kísérletet téve értékének tudatosítására.

Az előadás után a Katonafeleségek című angol vígjátékot tekinthetik meg az est résztvevői. Miközben párjaik Afganisztánban teljesítenek szolgálatot, az itthon őket hazaváró nők egy csoportja kórust alapít. Kezdetben nehezen jönnek ki egymással, de ahogy szép lassan baráti kötelékek szövődnek közöttük, a zene és a nevetés megváltoztatja az életüket: nemcsak segítenek egymásnak legyőzni a szeretteik elvesztésétől való félelmet, de egy médiaszenzáció középpontjában találják magukat.

A megtörtént eseményeken alapuló történetet az Alul semmi rendezője vitte filmre – sok-sok érzelemmel, humorral és szívig hatoló dalokkal. A Kristin Scott Thomas főszereplésével forgatott filmben olyan slágerek csendülnek fel, mint a Don’t Go Breaking My Heart Elton Johntól, a Time After Time Cindy Laupertől vagy az Angels Robbie Williamstől.