Caligula helytartója – új színházi bemutató május 25-én a Köfém Művelődési Házban

Új bemutatóra készül a székesfehérvári Örökség Csoport. Május 25-én, csütörtökön 19.00 órától az erdélyi születésű Székely János legismertebb művét, a Caligula helytartójacímű drámát viszik színpadra a Köfém Művelődési Házban. Jegyek az intézményben kaphatóak. A darabot június 1-én is játsszák.
2023.05.23. 10:42 |
Caligula helytartója – új színházi bemutató május 25-én a Köfém Művelődési Házban

A tordai születésű Székely János (1929 – 1992) a 20. század második felében a magyar irodalom sokoldalú egyénisége volt.  Legismertebb drámája, a Caligula helytartója 1972-ben íródott, az ősbemutatója 1978-ban volt a Gyulai Várszínházban. Az író halála után többnyire ezt a drámáját tűzték műsorukra a teátrumok, minden évben van egy-egy olyan hazai színház, ahol játsszák.

Székesfehérváron az Örökség Csoport mutatja be az alkotást 2023. március 25-én, csütörtökön 19.00 órától a Köfém Művelődési Házban. Második előadás egy héttel később, június 1-én lesz, ugyanott.

A darab becsületről, hűségről szól; a hazugság és az igazság viszonyát boncolgatva arra keresi a választ, miként maradhat meg az ember embernek a hatalom gyakorlójaként, vagy akár úgy, hogy ki van téve a hatalom gyakorlóinak. „Ahol embernek van ember felett hatalma, ott éppen csak a leghatalmasabb és a legalantasabb szabad. A kiszolgált és a kiszolgáltatottak (...) Rajtuk kívül mindenki szolga, a legrangosabb is. Sőt! Annál szolgább, minél rangosabb!
A bemutató szereplői: Darkó Dániel Zsombor, Somos Zoltán, Balogh Mihály, Kanizsay Dénes, Somos Gergő, Solymossy Zoltán, Torma Tamás és Lábodi Ádám. Közreműködik a Vox Mirabilis Kamarakórus, a darabot Somos Ákos rendezi.

Jegyek mindkét előadásra 2.500 forintos áron kaphatóak az előadás helyszínén, a Köfém Művelődési Házban.