Bolero című estjére készül a Székesfehérvári Balettszínház

Első három felvonásos estjét mutatja be a Székesfehérvári Balett Színház október 16-án, kedden 19 órakor a Vörösmarty Színházban. A Bolero című esten öt kortárs táncszínházi darabot visznek színre, előadás előtt közönségtalálkozóra is invitálják a műfaj iránt érdeklődőket.
2018.10.10. 13:49 |

A fehérvári tánckedvelő közönség ebben az évadban október 16-án találkozhat először a város új, tavasszal alapított táncintézményének társulatával.

Új bemutatójuk előtt „Beszéljük meg!” címmel közönségtalálkozóra invitálják a műfaj kedvelőit – mindazokat, akik úgy érzik, hogy hasznos lenne még a táncelőadás megtekintése előtt picit jobban belelátni a balett világába, szeretnék megérteni a tánc működési- és hatásmechanizmusát, szívesen találkoznának, beszélgetnének az alkotókkal, táncosokkal.

A közönségtalálkozó 18.15-kor kezdődik a Vörösmarty Színház kávézójában.

A Bolero című kortárs táncszínházi előadás három egyfelvonásból áll, a felvonásokat semmi sem köti össze egymással: nem egymásra épülő „történetről” beszélünk, hanem különálló előadásokról van szó, amelyeket egy-egy szünet választ el egymástól.

Az estre belépőjegyek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában (Vörösmarty Színház Fő utca 8.) válthatók. Online jegyértékesítés: www.jegy.hu

Az első felvonás első etűdje, a Blablabla humorba csomagolva nevettet saját magunkon, hétköznapi problémáinkon. Az est második darabja, az Aquarell szivárvány egy keserédes hangulat, a felvonást záró Csókok pedig vidám tánc-puzzle. A második felvonásban a Zárt függönyök című produkció látható, amelyben persze szétnyílik majd a függöny, és egy ismeretlen-ismerős világra, akár saját világunkra csodálkozhatunk rá, népes szereplőgárda segítségével.

Az estet lezáró harmadik felvonásban a Rúzs című darab Ravel Bolerójának elementáris zenei megnyilvánulásait fogalmazza tánccá, és egyre hevülő tempóval és dinamikával, lüktetve éri el tetőfokát.

Valamennyi produkció koreográfusa Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója lesz, aki elmondta, hogy az egyfelvonásos balettművek táncköltemények, egymástól különbözőek, mindhárom önmagában is megél és "eklektikus csokorként" nyújtják májd át a közönségnek. 

Invitálta a táncszerető közönséget az előadásra Brájer Éva alpolgármester is, aki kiemelte, hogy a kultúrát és a közönség igényét szolgálva hozta létre Székesfehérvár Önkormányzata a táncszínház intézményét.

Elmondta, hogy Bolero-t várja a legjobban a bemutató estéjéből, mert Ravel érdekes, izgalmas zeneszerző, aki sokszor méltatta Bartókot és Kodályt. "Azért is érdekes lesz látni, hogy a koreográfusok mit álmodtak meg az ő zenéje nyomán, mert a Bolero megalkotását egy táncművésznő ihlette." - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere, aki izgalmasnak és újszerűnek nevezte, hogy az előadás előtt egy beszélgetésre is invitálják a közönséget. "Ez azért is pozitív dolog, mert egy előadásra érdemes nem "beesni", hanem előtte alkalmat találni arra, hogy utánanézzünk a műnek, a zeneszerzőnek."

Kultúra

 1. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton.

  2019.06.15.
 2. A megújult oviudvart ünnepelték a maroshegyi kerti partin

  Hangulatos évbúcsúztató kerti partival avatták fel a Maroshegyi Óvoda pályázati forrásból megújult udvarát: a gyerekek énekkel és tánccal köszöntötték a nyarat, valamint az új, máris közkedvelt játékokat a rugós hintákkal és a népszerű focipályával.

  2019.06.14.
 3. Hagyományteremtő szándékkal indul útjára július végén a Királyi Operett Napok

  Július 26-a és július 28-a között a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ színpadán első alkalommal kerül sor a Királyi Operett Napokra, ahol minden este láthat a közönség nagyszabású operett produkciókat, de az előadások előtt koncertet is hallhat a közönség, miközben a vacsoráját elfogyasztja.

  2019.06.14.
 4. Zenés krimi-komédiát láthatunk a nyári színházban

  A Feketehegy-Szárazréten rendezett nyári színház idén a Hal négyesben című zenés krimi-komédiát kínálja a szórakozni vágyóknak. A darabot Kozáry Ferenc viszi színre, az esték pedig izgalmat és számos meglepetést tartogatnak, három vonzó milliomos lánnyal, egy inassal, két hallal – jól megfűszerezve.

  2019.06.14.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka