Bolero című estjére készül a Székesfehérvári Balettszínház

Első három felvonásos estjét mutatja be a Székesfehérvári Balett Színház október 16-án, kedden 19 órakor a Vörösmarty Színházban. A Bolero című esten öt kortárs táncszínházi darabot visznek színre, előadás előtt közönségtalálkozóra is invitálják a műfaj iránt érdeklődőket.
2018.10.10. 13:49 |

A fehérvári tánckedvelő közönség ebben az évadban október 16-án találkozhat először a város új, tavasszal alapított táncintézményének társulatával.

Új bemutatójuk előtt „Beszéljük meg!” címmel közönségtalálkozóra invitálják a műfaj kedvelőit – mindazokat, akik úgy érzik, hogy hasznos lenne még a táncelőadás megtekintése előtt picit jobban belelátni a balett világába, szeretnék megérteni a tánc működési- és hatásmechanizmusát, szívesen találkoznának, beszélgetnének az alkotókkal, táncosokkal.

A közönségtalálkozó 18.15-kor kezdődik a Vörösmarty Színház kávézójában.

A Bolero című kortárs táncszínházi előadás három egyfelvonásból áll, a felvonásokat semmi sem köti össze egymással: nem egymásra épülő „történetről” beszélünk, hanem különálló előadásokról van szó, amelyeket egy-egy szünet választ el egymástól.

Az estre belépőjegyek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában (Vörösmarty Színház Fő utca 8.) válthatók. Online jegyértékesítés: www.jegy.hu

Az első felvonás első etűdje, a Blablabla humorba csomagolva nevettet saját magunkon, hétköznapi problémáinkon. Az est második darabja, az Aquarell szivárvány egy keserédes hangulat, a felvonást záró Csókok pedig vidám tánc-puzzle. A második felvonásban a Zárt függönyök című produkció látható, amelyben persze szétnyílik majd a függöny, és egy ismeretlen-ismerős világra, akár saját világunkra csodálkozhatunk rá, népes szereplőgárda segítségével.

Az estet lezáró harmadik felvonásban a Rúzs című darab Ravel Bolerójának elementáris zenei megnyilvánulásait fogalmazza tánccá, és egyre hevülő tempóval és dinamikával, lüktetve éri el tetőfokát.

Valamennyi produkció koreográfusa Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója lesz, aki elmondta, hogy az egyfelvonásos balettművek táncköltemények, egymástól különbözőek, mindhárom önmagában is megél és "eklektikus csokorként" nyújtják májd át a közönségnek. 

Invitálta a táncszerető közönséget az előadásra Brájer Éva alpolgármester is, aki kiemelte, hogy a kultúrát és a közönség igényét szolgálva hozta létre Székesfehérvár Önkormányzata a táncszínház intézményét.

Elmondta, hogy Bolero-t várja a legjobban a bemutató estéjéből, mert Ravel érdekes, izgalmas zeneszerző, aki sokszor méltatta Bartókot és Kodályt. "Azért is érdekes lesz látni, hogy a koreográfusok mit álmodtak meg az ő zenéje nyomán, mert a Bolero megalkotását egy táncművésznő ihlette." - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere, aki izgalmasnak és újszerűnek nevezte, hogy az előadás előtt egy beszélgetésre is invitálják a közönséget. "Ez azért is pozitív dolog, mert egy előadásra érdemes nem "beesni", hanem előtte alkalmat találni arra, hogy utánanézzünk a műnek, a zeneszerzőnek."

Kultúra

 1. Koszorúzással és emlékezéssel kezdődött Fehérváron a Wass Albert-maraton

  Pénteken este - a világ számos más pontja mellett - Fehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban is megkezdődött a Wass Albert-maraton. A rendezvény a 111 esztendővel ezelőtt született erdélyi író az intézmény díszudvarán található szobrának megkoszorúzásával kezdődött, majd esti mesével, megemlékezéssel és a maratoni, huszonöt órás felolvasással folytatódott.

  2019.02.22.
 2. Irodalmi est a Királykút Emlékházban - Adorján Viktor lesz a vendég

  Február 25-én, hétfőn irodalmi beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban. A 18 órakor kezdődő eseményen Adorján Viktor lesz a vendég. Az est házigazdája Bakonyi István, irodalomtörténész, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.02.22.
 3. Március 15-ig lehet beküldeni a történeteket a Tündérszó pályázatra

  Jubileumi fordulójához érkezett a Tündérszó meseíró pályázat. A határokon átívelő, népszerű irodalmi versenyt már tizedik alkalommal hirdette meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A világ minden tájáról várják a magyar nyelvű történeteket 2019. március 15-ig.

  2019.02.22.
 4. Közgyűlési előterjesztés a könyvtári közfoglalkoztatottakért

  A pénteki rendkívüli közgyűlésen a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kapcsolatos javaslatot is beterjeszt Székesfehérvár polgármestere a képviselőtestület elé. Ezzel biztosítaná a város az első félévre – az Országos Kulturális Közfoglalkoztatási Program esetleges kedvezőtlen változása esetén – a programban résztvevők továbbfoglalkoztatását.

  2019.02.21.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka