"Bezárt csillagok közt" – versek és dalok Drotleff Zoltán szerzői estjén

Drotleff Zoltán, kilenc kötetes, többszörösen díjazott költővel beszélgetett Ujvári Ferenc, a Krúdy Kör versmondója a "Bezárt csillagok közt" című esten, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent László termében. A beszélgetés során, egy fordulatos életút megismerése mellett népdalokat és verseket is hallhatott a közönség.
2017.09.13. 19:55 |
1940-ben láttam meg a napvilágot, Marosvásárhelyen. Mérnök végzettségű ember vagyok, a költészettel a szerelem hozott össze először 1962-ben.” – vallotta önmagáról Drotleff Zoltán, aki így folytatta: „Utána hosszú, nagy csönd.” Majd - mint mesélte a költő - 1975-ben megnősült és Budapestről Székesfehérvárra költözött, két kislánya egy fia született. A hosszú szünet után felesége elvesztésének hatására kezdett el újra írni, 2010-ben, azóta kilenc kötete jelent meg. Életútja vázlatos áttekintését követően Drotleff Zoltán válaszolt Ujvári Ferenc kérdéseire, mesélt életének fordulatokkal teli sorsáról, az irodalomhoz fűződő vonzalmáról, hitvallásáról, majd Miklós Krisztina népdalénekes, Bokrossyné Marika versmondó és Sipos Mari Art-díjas költő, az Ősfehérvár Alkotó Közösség vezetője szerepeltek az esten. Drotleff Zoltán, költő tagja a Váci Mihály Irodalmi Körnek, a Krúdy Gyula Irodalmi Körnek, a Szabolcsi Írótábornak és az Erzsébetvárosi Irodalmi Esték szellemi műhelyének. A „Kelet Felől” című irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóiratban, valamint az Arcok és énekek antológiasorozatban jelentek meg versei.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka