Betlehemi szép csillag – rekordszámú pályamunka érkezett a kézművesek felhívására

Ebben az esztendőben is a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott otthont a XXI. Betlehemi szép csillag pályázatra érkezett alkotások kiállításának. Idén rekord számú nevezés, összesen 168 betlehem érkezett a Fehérvári Kézművesek Egyesületének felhívására.
2023.12.04. 07:17 |
Betlehemi szép csillag – rekordszámú pályamunka érkezett a kézművesek felhívására

A szombat délelőtti megnyitó azokról a kézműves alkotókról szólt, akik hallgattak a hívó szóra, és alkotásaikkal idén is hozzájárultak az adventi ünnepkör megható pillanatainak felidézésével a karácsony méltóságának megőrzéséhez - emelte ki megnyitó beszédében Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató.

Szenczi Jánosné a pályázat életre hívója, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke számára kiemelten fontos ez az ünnep, amely megerősítést ad a teljes esztendő közös munkájának, mert a tárlat olyan szívből jövő munkákat ajánlott a figyelmünkbe, mely egy olyan jövőképet mutat, amely mentén bizonyosan emberhez méltó módon ünnepelhetünk, a mégoly felgyorsult világban is.

„Idén valóban nagyszabású a kiállítás, mert máskor 50-60 betlehem érkezik erre a pályázatra, idén ugyanakkor 168 művet mutathatunk be. Mi magunk is meglepődtünk, hogy mennyi természetes anyagot használnak fel a művészek, illetve a gyerekek, és ami új, megjelentek olyan miniatúrák, olyan pici figurák, amelyek kivételes gondolkodásról árulkodnak. Nagyon fontos, hogy szabadkezi rajzok is készültek, amelyeket gyermekek alkottak a betlehemről. Fontos, hogy idén más megközelítésből is bemutatják a betlehemi pillanatokat.”

Váczi Márk történész gondolatsorában olyan kézműves víziókat fedett fel, amelyek az általános iskolások és az iskolázott művészek alkotásaiban is felfedezhetőek, és kiemelik az advent időszakának várakozással teljes szépségét.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének már több évtizedes hagyománya a Betlehemi szép csillag kiállítás. Idén különösen nagy számban érkeztek alkotások. A művek lényege nem változott, Jézus Krisztus születésének pillanatait ábrázolják a művészek. Az alkotások megmutatják azokat az eseményeket is, amelyek a születést követően történtek, a pásztorok, a bölcsek imádását, az angyal megjelenését, amely maga a betlehemi csillag s amelyek meghatározzák a kompozíciókat. A pályázók és az alkotók köre is meglehetősen széles, az óvodás gyerekektől kezdve a nyugdíjas korosztályig jelennek meg az alkotók.”

Egyéni alkotók, alkotócsoportok, amatőrök és hivatásos művészek egyaránt részt vehettek a pályázatban, kizárólag természetes anyagokból készült betlehemekkel. A felhívás célja, hogy segítsék a Jézus születésének ünnepére való méltó felkészülést, éltessék és felmutassák a magyar szakrális népművészet gazdag hagyományait, illetve ösztönözzék a gyermekek és felnőttek alkotókedvét.