Betlehemi Szép Csillag – idén online kiállítással készülnek a kézművesek az adventre

Kivételes helyzetbe hozta a járvány a Fehérvári Kézművesek Egyesületét is. A szervezet Betlehemi Szép Csillag című pályázatához kapcsolódó kiállítást ezúttal online formában rendezik meg november 28-tól.
2020.11.17. 15:05 |

A tárlat helyszínéül szolgáló Szent István Hitoktatási és Művelődés Ház, illetve az egyesület vezetői arra biztatják az egyéni alkotókat és alkotócsoportokat, hogy idén is bátran pályázzanak, és saját készítésű betlehemeikkel kapcsolódjanak a pályázathoz. A műveket november 23-24-én, hétfőn és kedden lehet leadni a művházban.

Csak tavaly hatvannál is több alkotás érkezett be a Betlehemi Szép Csillag pályázatra, ez is mutatja, hogy a felhívás évről évre igen nagy népszerűségnek örvend. A pályázat idén lett „nagykorú” azzal, hogy 18. alkalommal hirdette meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, valamint a Szent Donát Alapítvány.

Változtak-e a pályázati feltételek a betlehemek elkészítését illetően? – kérdeztük Szenczi Jánosnét, az egyesület elnökét.

Nem, továbbra is természetes anyagokból készült alkotásokat várunk, melyek a betlehemi jelenetet ábrázolják. Azt látjuk, hogy a pályázat nagyon népszerű, elég sok üzenetet, megkeresést kaptunk az elmúlt hetekben az ország különböző helyeiről, hogy megrendezzük-e? Nos, igen, megrendezzük, és bízunk abban, hogy a készítők el is tudják hozni a műveiket Székesfehérvárra.

Továbbra is pályázhatnak amatőr és profi kézművesek egyaránt? Hogyan értékelik a műveket?

Igen, ez továbbra is így van. A legszebb alkotások készítőit a zsűri megjutalmazza, külön díjazzuk a gyerek és felnőtt munkákat, valamint az egyéni és csoportos alkotásokat.

Van egy másik pályázati felhívásuk is Mesélő textilek címmel, melyre a pályázók többek között családi ereklyéket, szívükhöz, lelkükhöz közel álló régi ruhadarabokat, használati és dísztárgyakat küldhetnek be a hozzájuk fűződő különleges történetekkel. Erre is lehet jelentkezni?

Ezt a pályázati felhívást idén jelentettük meg első alkalommal. A betlehemi alkotásokkal azonos időben lehet leadni a textileket, az értékelésről pedig a beérkezett alkotások és az érdeklődés tükrében fogunk dönteni. Minden ide érkező munkát és történetet szerepeltetünk a kiállításon.

A betlehemi műveket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban adhatják le a pályázók jövő hét elején – mondta Jakubek Tiborné, az intézmény igazgatója.

November 23-án, hétfőn, valamint 24-én, kedden 7 és 15 óra között várjuk az alkotásokat. Munkatársunkon kívül itt lesz a Fehérvári Kézművesek Egyesületének egy tagja is, ők veszik át a pályázati anyagokat.

A szakmai zsűri bírálata után milyen formában rendezik meg a kiállításukat, tekintettel a járvány hozta kivételes helyzetre?

November 28-án, szombaton rendezzük a zártkörű megnyitót, melyet rögzítünk, majd a videót feltöltjük a honlapokra és egyéb platformokra. Így online bárki megcsodálhatja majd az alkotásokat. Úgy vélem, nagyon nagy szükség volt arra, hogy a korlátozások ellenére is meghirdessük a pályázatunkat! Ez az időszak még inkább indokolja, hogy azok, akik rendelkeznek alkotókészséggel, a pályázat által is kifejezhessék az ünnephez kapcsolódó érzéseiket, megmutathassák önmagukat. Az alkotás nagyon intenzív, belső gyógyító erő! Odafigyeléssel, belső feltöltődéssel tudunk segíteni önmagukon, és a szépség közvetítésével támogatjuk a szélesebb környezetünket is.

Kultúra

 1. Adventindító lelkigyakorlatot közvetítenek a ciszterci templomból szombaton

  November 28-án, szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik a Székesfehérvári Ciszterci Római Katolikus Plébánia hagyományos adventindító lelkigyakorlata, melynek tartalma: zsolozsma, zenei áhítat, fohászok a gimnáziumból, Marton Zsolt váci megyés püspök előadása. Az eseményhez a plébánia honlapján lehet online csatlakozni.

  2020.11.26.
 2. Múltidéző Prospero színkörös fotók és videófelvételek

  Húsz éve alakult a Prospero Színkör: a társulat a közösségi oldalán idézi fel az előadásokat, a próbákat, a közösségi élményeket – fotókkal és videófelvételekkel. Az első felelevenített darabok egy Goldoni-vígjáték és egy Molnár Ferenc-színmű, a színkör történetének első két előadása.

  2020.11.26.
 3. Természetesek, szerethetőek, jó hozzájuk érni - podcast az élő népművészetről

  A valóságos, kézzel készített emberi munkák természetesek, szerethetőek, jó hozzájuk érni. Az Élő Népművészet regionális kiállításában láthattuk és tapasztalhattuk meg, mit jelent valóban élővé tenni a hagyományt, és nem egy vitrinbe vagy polcra, puszta dísznek szánt tárgyaknak tekinteni azt, amit népművészetnek hívunk.

  2020.11.24.
 4. Adventi készülődés, lelki feltöltődés a fehérvári reformátusokkal

  Az advent első hétvégéjén közös készülődésre hívja a közösség tagjait és minden érdeklődőt a Székesfehérvári Református Gyülekezet. A járványhelyzet miatt a személyes találkozásra, a közös munkára az online tér ad lehetőséget.

  2020.11.24.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka