Beszélgetés Bencze Tamással, az I. András Király Lovagrend nagymesterével

Bencze Tamás a 2004-ben Székesfehérváron megalapított I. András Király Lovagrend nagymestere, akivel gyermekkori emlékekről, családi indíttatásról, hajózásról, katonai hagyományőrzésről és a koronavírus-járványról is beszélgettünk. 
2020.06.09. 21:35 |

Milyen meghatározó élményeket őrzöl gyermekkorodból? De úgy is kérdezhetném, milyen hatások vezettek el odáig, hogy egy katonai hagyományőrző lovagrendet alapíts?

Természetesen a gyermekkori élmények mindig befolyásolják az ember jövőjét. Számomra a nagyapáim voltak meghatározóak. Mind a ketten megjárták a Nagy Háborút, az I. világháborút. Ennek elmesélése volt számomra nagy élmény. Karácsony alkalmával amikor Bencze-öregapámékhoz lementünk, míg készült a fa, mi kint a konyhában körbeültük az öreget, - két bátyám van - aki mesélte a háborús történeteit. A szóban forgó területeket, - amikről akkoriban beszélt - megkerestem a térképen és később sikerült is négy alkalommal eljutnom Olaszországba, a korabeli hadszínterekre.

Anyai ági, Zsinkó nagyapánk családjában minden elsőszülött fiú tüzér volt az 1500-es évektől napjainkig.

1970-ben költöztünk Pécsről Székesfehérvárra, a Petőfi iskolába jártam, jó történelemtanárom volt, aki korábban ugyanott - mivel a Petőfi épülete a Szatmári Irgalmasnővérek rendházaként szolgált - ott volt apáca. Szakmát tanultam, központifűtés-szerelőként végeztem majd a bátyám nyomdokain elmentem hajósinasnak a Folyamszabályzó és Kavicskotró Vállalathoz. Utána átmentem a Maharthoz, ahol hét évig voltam matróz és tizenöt évig kormányos, amikor az ezredforduló körül megszűnt a cég, éppen a kapitányi tanfolyamom megkezdése előtt. Mindemellett 1997-től már tagja voltam a Csókakői Várbarátoknak, Sörédi Pali bácsival építgettük a várat.

Közben változtak a fegyvertartás szabályai, ahhoz, hogy lőfegyverekkel foglalkozhassunk egyesületet kellett alapítani.

2004-ben megalapítottuk az I. András Király Lovagrendet.

Ebben Dr. Töpler László, ügyvéd segített, aki a III. Béla Király Lovagrendet vezette.

Mivel királyunknak Tihanyban van a sírhelye, írtunk egy levelet Korzenszky Richárd atyának, hogy szeretnénk I. András Király Lovagrend néven működni és ha megengedi, akkor a kvadratúrában összejönne ez a társaság és megalakulhatna a lovagrend. Richárd atya kedvesen válaszolt és a rendelkezésünkre bocsátotta a belső kis udvart, ahol 2004-ben tizenegy plusz egy fővel megalakult az I. András Király Lovagrend.

Miért éppen I. András királyra esett a választásotok?

Olyan királyt kerestünk, akinek van emlékhelye Magyarországon és kevés ilyen van. Fehérváron is, a sok eltemetett király közül is voltaképpen csak III. Béla király sírja van meg. Az egyetlen bolygatatlan sír I. Andrásé, Tihanyban. Feltárások történtek, de ugyanoda lett visszatemetve a királyi pár.

Célunk I. András király kultuszának felélesztése.

Szerintünk méltatlanul elfeledésben hagyott uralkodóról van szó, ő is „második honalapító” volt;

I. András kétszer is visszaverte a német-római császárt, Vértesben, illetőleg Pozsony környékén vívott csatákban. Leverte a pogánylázadásokat, végleg a keresztény világhoz kapcsolta Magyarországot.

A lovagrend tagjainak egyharmada hatvan év feletti, egyharmad ötven év körüli és csak a maradék egyharmadot alkotják fiatalok, a valaha volt legmagasabb létszámunk harminckét fő volt, jelenleg mintegy tizenöt főt számlálunk. Akik kezdték, azok közül sokan már családot alapítottak, megtalálták a helyüket az életben.

Hogyan élte meg az elmúlt egynegyed esztendőt az I. András Király Lovagrend?

Elég silány volt. Mindössze három szabadtéri edzést tudtunk tartani az utóbbi időben, előtte semmi, a programok lemondva, végig.

Hol és mikor találkozhat veletek legközelebb a közönség?

Július 11-én, szombaton délután Székesfehérvár Belvárosában portyázunk, történelmi hangulatot csempészve a városba.

Zsoldosfelszerelést fogunk viselni, a XVI-XVII. századot megjelenítve, tartva magunkat a Zrínyi Miklós Emlékévhez. Ezen kívül idén nem sok programunk lesz; augusztusban a somogyországi Iharoson lépünk fel, augusztus 20-án Székesfehérváron, szeptember első hétvégéjén Csókakőn, majd Pákozdon, a honvédelmi napon és idénre ennyi, a programjaink több mint kétharmada befuccsolt erre az esztendőre.

Interjú

 1. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 2. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 3. Alkalmazkodni a környezethez és kiemelkedni belőle - beszélgetés Csutiné Schleer Erzsébet építésszel

  Az elmúlt ősszel rendezték meg a Pordán H. Ferenc-emlékkiállítást – az építészmérnök munkásságát a 4 Építész Alkotóközösség dolgozta föl: felkutatták, összegyűjtötték, rendszerezték a gazdag építésztervezői tevékenységek dokumentumait, a terveket, vázlatokat és a jegyzeteket. A XX. század utolsó harmadában, Székesfehérvár építészetének legjelesebb alkotójaként számon tartott Pordán H. Ferenc két jellegzetes épületénél Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök kalauzolt bennünket.

  2020.06.25.
 4. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 1. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 2. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.
 3. Léleksimogató kötet - interjú Bartal Klárival, az Alkonyórán írójával

  Bartal Klári Alkonyórán című kötete az elmúlt év végén kerülhetett az olvasók kezébe. Az utolsó másfél évtized verseiből és prózai írásaiból álló sokszínű összeállítás körülöleli a mozgalmas, megpróbáltatásokkal teli életutat, Szegedtől Svédországon keresztül Székesfehérvárig, a magyarság történelmi eseményeivel, saját veszteségekkel, vidám gyerekversekkel, a novellákban a közeli vagy távolabbi múlt emlékeivel.

  2020.06.16.
 4. Beszélgetés Bencze Tamással, az I. András Király Lovagrend nagymesterével

  Bencze Tamás a 2004-ben Székesfehérváron megalapított I. András Király Lovagrend nagymestere, akivel gyermekkori emlékekről, családi indíttatásról, hajózásról, katonai hagyományőrzésről és a koronavírus-járványról is beszélgettünk. 

  2020.06.09.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2