Beszélgetés Bencze Tamással, az I. András Király Lovagrend nagymesterével

Bencze Tamás a 2004-ben Székesfehérváron megalapított I. András Király Lovagrend nagymestere, akivel gyermekkori emlékekről, családi indíttatásról, hajózásról, katonai hagyományőrzésről és a koronavírus-járványról is beszélgettünk. 
2020.06.09. 21:35 |

Milyen meghatározó élményeket őrzöl gyermekkorodból? De úgy is kérdezhetném, milyen hatások vezettek el odáig, hogy egy katonai hagyományőrző lovagrendet alapíts?

Természetesen a gyermekkori élmények mindig befolyásolják az ember jövőjét. Számomra a nagyapáim voltak meghatározóak. Mind a ketten megjárták a Nagy Háborút, az I. világháborút. Ennek elmesélése volt számomra nagy élmény. Karácsony alkalmával amikor Bencze-öregapámékhoz lementünk, míg készült a fa, mi kint a konyhában körbeültük az öreget, - két bátyám van - aki mesélte a háborús történeteit. A szóban forgó területeket, - amikről akkoriban beszélt - megkerestem a térképen és később sikerült is négy alkalommal eljutnom Olaszországba, a korabeli hadszínterekre.

Anyai ági, Zsinkó nagyapánk családjában minden elsőszülött fiú tüzér volt az 1500-es évektől napjainkig.

1970-ben költöztünk Pécsről Székesfehérvárra, a Petőfi iskolába jártam, jó történelemtanárom volt, aki korábban ugyanott - mivel a Petőfi épülete a Szatmári Irgalmasnővérek rendházaként szolgált - ott volt apáca. Szakmát tanultam, központifűtés-szerelőként végeztem majd a bátyám nyomdokain elmentem hajósinasnak a Folyamszabályzó és Kavicskotró Vállalathoz. Utána átmentem a Maharthoz, ahol hét évig voltam matróz és tizenöt évig kormányos, amikor az ezredforduló körül megszűnt a cég, éppen a kapitányi tanfolyamom megkezdése előtt. Mindemellett 1997-től már tagja voltam a Csókakői Várbarátoknak, Sörédi Pali bácsival építgettük a várat.

Közben változtak a fegyvertartás szabályai, ahhoz, hogy lőfegyverekkel foglalkozhassunk egyesületet kellett alapítani.

2004-ben megalapítottuk az I. András Király Lovagrendet.

Ebben Dr. Töpler László, ügyvéd segített, aki a III. Béla Király Lovagrendet vezette.

Mivel királyunknak Tihanyban van a sírhelye, írtunk egy levelet Korzenszky Richárd atyának, hogy szeretnénk I. András Király Lovagrend néven működni és ha megengedi, akkor a kvadratúrában összejönne ez a társaság és megalakulhatna a lovagrend. Richárd atya kedvesen válaszolt és a rendelkezésünkre bocsátotta a belső kis udvart, ahol 2004-ben tizenegy plusz egy fővel megalakult az I. András Király Lovagrend.

Miért éppen I. András királyra esett a választásotok?

Olyan királyt kerestünk, akinek van emlékhelye Magyarországon és kevés ilyen van. Fehérváron is, a sok eltemetett király közül is voltaképpen csak III. Béla király sírja van meg. Az egyetlen bolygatatlan sír I. Andrásé, Tihanyban. Feltárások történtek, de ugyanoda lett visszatemetve a királyi pár.

Célunk I. András király kultuszának felélesztése.

Szerintünk méltatlanul elfeledésben hagyott uralkodóról van szó, ő is „második honalapító” volt;

I. András kétszer is visszaverte a német-római császárt, Vértesben, illetőleg Pozsony környékén vívott csatákban. Leverte a pogánylázadásokat, végleg a keresztény világhoz kapcsolta Magyarországot.

A lovagrend tagjainak egyharmada hatvan év feletti, egyharmad ötven év körüli és csak a maradék egyharmadot alkotják fiatalok, a valaha volt legmagasabb létszámunk harminckét fő volt, jelenleg mintegy tizenöt főt számlálunk. Akik kezdték, azok közül sokan már családot alapítottak, megtalálták a helyüket az életben.

Hogyan élte meg az elmúlt egynegyed esztendőt az I. András Király Lovagrend?

Elég silány volt. Mindössze három szabadtéri edzést tudtunk tartani az utóbbi időben, előtte semmi, a programok lemondva, végig.

Hol és mikor találkozhat veletek legközelebb a közönség?

Július 11-én, szombaton délután Székesfehérvár Belvárosában portyázunk, történelmi hangulatot csempészve a városba.

Zsoldosfelszerelést fogunk viselni, a XVI-XVII. századot megjelenítve, tartva magunkat a Zrínyi Miklós Emlékévhez. Ezen kívül idén nem sok programunk lesz; augusztusban a somogyországi Iharoson lépünk fel, augusztus 20-án Székesfehérváron, szeptember első hétvégéjén Csókakőn, majd Pákozdon, a honvédelmi napon és idénre ennyi, a programjaink több mint kétharmada befuccsolt erre az esztendőre.

Interjú

 1. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 2. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 3. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 4. Prohászka Ottokár püspökre emlékezik halálának évfordulóján Spányi Antal

  Az egyházi ünnepek rendjében Prohászka Ottokár püspök halálának évfordulója idén is húsvétra esett. A századforduló magyar kereszténysége meghatározó személyiségének egyik szellemi-lelki örökségére emlékezve, a szenvedésben megélt istenkapcsolatról és kegyelmekről beszél Spányi Antal püspök.

  2021.04.18.
 1. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 2. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 3. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 4. Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

  Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.

  2021.03.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4