Bemutatták a Csoóri Sándor életmű-sorozatot Székesfehérváron

Kedden, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban mutatták be a Csoóri Sándor életmű-sorozatot a fehérvári közönségnek. Ez az esemény volt a szeptember 12-én megalakult Csoóri Sándor Társaság első nagyszabású nyilvános programja. A sorozat eddig megjelent kilenc kötetét újabb kiadványok követik a jövőben. Az eseményen koncertet adott a Sebő együttes is.
2019.12.03. 19:31 |

Az Erdélyi Szalon Kiadó 2018 tavaszán indította el a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas Csoóri Sándor életművét összefoglaló sorozatot.

A kiadó tervei szerint húsz kötetben adják közre a költő, író és közéleti személyiség írásait, verseit, naplójegyzeteit, az eddig kiadatlan anyagokat, valamint a teljes levelezést és a titkos dossziékat is.

A sorozatban eddig kilenc kötet jelent meg; Csillagkapu, Emlékkönyv, Éji nap – nappali Hold 1955-1989, Éji nap – nappali Hold 1990-2011, Régi vérfoltok vöröslenek, Összegyűjtött versek I-II.-III.-IV.

A Csoóri Sándor Társaság missziót teljesít azzal, hogy felvállalta az életmű hagyatékának megőrzését, gondozását és közkinccsé tételét.

Az irodalmi és művelődéstörténeti szervezet a keddi elnökségi ülését követően rendezte meg első nagyszabású nyilvános programját, melyen bemutatták az életmű-sorozat eddig megjelent valamennyi kötetét, valamint a Sebő együttes műsorát is meghallgathatta a közönség.

„A kommunikációnak nemcsak a beszéd fontos része, hanem az ének és a tánc is. A régiek tudták, hogy ez egy „szentháromság.” Amit az énekkel el lehet mondani, azt sem beszéddel, sem tánccal nem lehet. Amit tánccal el lehet mondani azt a másik kettővel nem - talán nem is illene. A régiek tudták, hogy a mozgás, az ének és a beszéd - mindegyik kell. Az a dolgunk, hogy ezt visszacsempésszük a kultúránkba. Amikor valakinek szépen bent van a tarisznyában, amivel kommunikálni tud, akkor jöhet az egyéniség, a tehetség, mert van min elmondani.” - emelte ki Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő együttes vezetője, a Csoóri Sándor Társaság alelnöke.

„Ha valaki meg akarja ismerni a XX. századnak a velünk történt történelmét és a XXI. század legelejének a történelmét, akkor Csoóri Sándor ebben nem kikerülhető. Illyés Gyula életművét tudom hozzá társítani, körülbelül a kettő adja ki azt, amire igazán szükségünk volna ahhoz, hogy önmagunkra tudjunk ismerni.

Ezért fontos a Társaság megalakulása. Nagyon remélem, hogy az életműsorozat a maga teljességében ehhez hozzájárul. Nem látom a sorozat végét, mert hihetetlen mennyiségű írásanyag gyűlt össze.” - hangsúlyozta Pálfy G. István, újságíró, egyetemi tanár, a sorozat főszerkesztője.

„Csoóri Sándor jövő évi, 90. születésnapja számos feladatot ró ránk. Az alkalom tiszteletére emlékülést tervezünk Zámolyon, Csoóri Sándor szülőfalujában, valamint irodalmi-zenés-táncos programot a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az elnökségi ülésen szó volt továbbá emlékszobor vagy dombormű felavatásának lehetőségéről is, konkrét döntés ezzel kapcsolatban később várható.” - tájékoztatott Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész, a Csoóri Sándor Társaság elnöke.

Az eseményen részt vett és felszólalt L. Simon László József, Attila-díjas költő, országgyűlési képviselő is.

Kultúra

 1. Májusban mutatja be az Aladdint a Székesfehérvári Balett Színház

  Új bemutatóval készül a Székesfehérvári Balett Színház májusban. A társulat már megkezdte az Aladdin című családi mesebalett próbáit. A családi mesebalett előadás varázsszőnyegen repíti majd a káprázatos mesevilágba a nézőket. A próbafolyamatról, a darabról és a varázslatos hangulatról Nemes Zsófia koreográfust kérdeztük.

  2021.04.16.
 2. Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

  Április 17-én lesz a magyarországi premierje 2021 legnagyobb online zenei show-jának, a Hungarian Pictures/ Magyar Képek koncertnek. A magyar származású Leslie Mandoki és zenésztársai a világ számos tájáról kapcsolódtak össze egy közös zenélésre, hogy együtt emeljék fel a hangjukat az összetartozásért.

  2021.04.16.
 3. Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

  Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja – közölte a Nemzeti Színház pénteken.

  2021.04.16.
 4. Április 30-ig várják a pályaműveket a Szent László nyomában hadtörténelmi rajz- és fotópályázatra

  A Kárpát-medencében élő fiatalokat, alkotó csoportokat szólítják meg a Szent László nyomában című hadtörténelmi, honvédelmi témájú alkotói pályázattal, melyet idén is meghirdetett a HTBK, a KEMPP és a nagyváradi Tanoda Egyesület. Három kategória van, ezek közül a rajz- és a fotópályázatra április 30-ig lehet beküldeni az alkotásokat. A harmadik kategória határideje változatlanul szeptember 1.

  2021.04.15.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka