Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.
2020.05.21. 09:03 |

A családtag szinte szó szerint értendő, hiszen az egész úgy kezdődött, hogy édesanyám unokatestvéréé volt ez az autó, amelyet újként, 1980-ban vett át a győri Merkur-telepen. - kezdte a történetmesélést Ákiboy, majd így folytatta:

Gyermekkoromban azt láttam tőle, hogy ápolja, szereti, szinte „oda van” érte, így mintegy rám ragasztotta ezt a szerelmet. Garázsban tartotta vagy éppen, ha nem otthon „aludt” a kocsi, akkor gondosan letakarta. Télen lehetőség szerint nem használta, még esős időben sem nagyon szívesen állt ki vele a garázsból. Eladni is csak azzal a feltétellel volt hajlandó, - még családon belül is, - hogy legalább ennyire vigyázok majd rá.

Ákiboy nem beszél mellé, őszintén bevallja: amikor csak teheti irány a (télen fűtött, szőnyeggel borított) garázs, ahol az autóját „simogatja”. „Nem sajnálom tőle a legjobb minőségű üzemanyagot, a legdrágább olajat, a különleges autósampont, a műszerfal védelmét és a folyamatos portörlést, tisztítást.” - vallja a büszke tulajdonos, aki hozzátette:

Megígértem a kisfiamnak, hogyha meglesz a jogsija, akkor neki adom.

A kisfiam 12 esztendős, rendszeresen kirándulunk együtt a balatoni hobbitelkünkre, ilyenkor útközben sokan megcsodálják az autót, integetnek, dudálnak. Augusztus 20-a környékén szokták rendezni a kétütemű autók találkozóját, Siófokon, ezen az eseményen ha csak tehetjük részt veszünk. Az alkatrész utánpótlás nem könnyű, de internet segítségével azért hozzá lehet jutni, legutóbb a kormánymű felújítására került sor.

Ákos szívesen meg is mutatja makulátlan oldtimer járgányát, amelynek nem csupán a kasznija kifogástalan, hanem a lökhárítók krómozása is, a belső kárpitok is tiszták, esztétikusak. Az összhatás tényleg olyan, mintha a kocsi valóban most gördült volna le arról a bizonyos eisenach-i gyártósorról… és amikor bepöccenti a motort az maga az időutazás, a távolból felsejlő gyermekkor képei, hangjai és illatai. Köszönet, Ákos, hogy megmutattad!

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 3. Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

  Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.

  2020.05.07.
 4. Vannak tartalékaink, de még közel sincs vége a veszélyhelyzetnek!

  Talán túl vagyunk a járvány első nehéz időszakán. Olyan kihívásokkal kellett szembenéznünk, amilyenekkel eddig még nem találkoztunk. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodott a városvezetés, hogyan vészeli át Fehérvár gazdasága a veszélyhelyzet okozta mélyrepülést és miből tudunk építkezni a jövőben, Cser-Palkovics András polgármestert kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V