Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.
2020.05.21. 09:03 |

A családtag szinte szó szerint értendő, hiszen az egész úgy kezdődött, hogy édesanyám unokatestvéréé volt ez az autó, amelyet újként, 1980-ban vett át a győri Merkur-telepen. - kezdte a történetmesélést Ákiboy, majd így folytatta:

Gyermekkoromban azt láttam tőle, hogy ápolja, szereti, szinte „oda van” érte, így mintegy rám ragasztotta ezt a szerelmet. Garázsban tartotta vagy éppen, ha nem otthon „aludt” a kocsi, akkor gondosan letakarta. Télen lehetőség szerint nem használta, még esős időben sem nagyon szívesen állt ki vele a garázsból. Eladni is csak azzal a feltétellel volt hajlandó, - még családon belül is, - hogy legalább ennyire vigyázok majd rá.

Ákiboy nem beszél mellé, őszintén bevallja: amikor csak teheti irány a (télen fűtött, szőnyeggel borított) garázs, ahol az autóját „simogatja”. „Nem sajnálom tőle a legjobb minőségű üzemanyagot, a legdrágább olajat, a különleges autósampont, a műszerfal védelmét és a folyamatos portörlést, tisztítást.” - vallja a büszke tulajdonos, aki hozzátette:

Megígértem a kisfiamnak, hogyha meglesz a jogsija, akkor neki adom.

A kisfiam 12 esztendős, rendszeresen kirándulunk együtt a balatoni hobbitelkünkre, ilyenkor útközben sokan megcsodálják az autót, integetnek, dudálnak. Augusztus 20-a környékén szokták rendezni a kétütemű autók találkozóját, Siófokon, ezen az eseményen ha csak tehetjük részt veszünk. Az alkatrész utánpótlás nem könnyű, de internet segítségével azért hozzá lehet jutni, legutóbb a kormánymű felújítására került sor.

Ákos szívesen meg is mutatja makulátlan oldtimer járgányát, amelynek nem csupán a kasznija kifogástalan, hanem a lökhárítók krómozása is, a belső kárpitok is tiszták, esztétikusak. Az összhatás tényleg olyan, mintha a kocsi valóban most gördült volna le arról a bizonyos eisenach-i gyártósorról… és amikor bepöccenti a motort az maga az időutazás, a távolból felsejlő gyermekkor képei, hangjai és illatai. Köszönet, Ákos, hogy megmutattad!

Interjú

 1. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 2. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 3. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 4. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 1. Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

  Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?

  2021.01.06.
 2. Kutyahideg - életmentő kérdések, járatok az utcán élőkért

  Székesfehérváron és a környéken körülbelül 150 hajléktalan él, akik nem veszik igénybe a menedékhely szolgáltatásait. A velük, értük végzett szociális munka gigászi küzdelem, amiben lényeges komplexen látni az embert, így lehet kellő elhivatottsággal szakmailag jó, valóban segítő munkát végezni.

  2020.12.29.
 3. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 4. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár