A Barátság mozi történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők szeptember 19-én

Székesfehérvár művészmozija idén is csatlakozott az országos Kulturális Örökség Napjai rendezénysorozathoz: szeptember 19-én, szombaton 13 órára vezetett bejárásra invitálja a mozi szerelmeseit.
2020.09.13. 17:43 |

A bejárásra legfeljebb 10 főt tudnak fogadni, jelentkezésni ezen a linken lehet! 

(fotó: Lőrincz Miklós)

Az érdeklődőket Balog Gábor kalauzolja a művészmozi múltjában és jelenében – a bejárásra jelentkezők megismerkedhetnek a város mozijának történetével, a korábbi és jelenlegi technikával, sőt, a filmarchívumba is ellátogathatnak.

A bejárás résztvevői megismerkedhetnek a Barátság mozi történetével, a korábbi filmes és a jelenlegi digitális technikával. A gépházban a látogatók közelebbről is megnézhetik az ereklyeként őrzött – de még mindig hadra fogható – egyik korábbi filmes vetítőgépet is. Szó esik majd arról is, hogyan jutnak el a filmek manapság a moziba, hogy áll össze egy-egy vetítés programja, hiszen ma már a teremvilágítást is a digitális vetítő kapcsolja fel és le, a beállított program szerint.

A bejárás másik csemegéje a pincében található mozis archívum: itt nemcsak filmeket, hanem régi eszközöket, például vágóasztalt is őriz a mozi, és itt találhatóak a régi plakátok is.

Kultúra

 1. Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit a Szent István Király Múzeum

  Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit ez év őszétől a Szent István Király Múzeum. A Hetedhét Játékmúzeumban, Gorsiumban és a Fekete Sas Patikamúzeumban is színes, izgalmas foglalkozásokat kínálnak a gyermekeknek óvodáskortól középiskolás korig.

  2020.09.23.
 2. Bemutatóra készül a Vörösmarty Színház - jön a Boeing, Boeing!

  Újratervezés után, a járványügyi rendelkezéseket figyelembe véve a Vörösmarty Színház társulata újabb fába vágta fejszéjét. Némi átszervezés után az évad egyik bemutatóját előrébb hozta a teátrum, így az olvasópróbával elkezdődött a Boeing, Boeing – leszállás Párizsban című légies vígjáték feszített tempójú próbafolyamata. Marc Camoletti Guinness-rekorder művét a tervek szerint október 10-én mutatják be a nagyszínpadon Bagó Bertalan rendezésében.

  2020.09.23.
 3. A Parnasszus kortárs apostolai - Lőrincz P. Gabriella lesz a vendég csütörtökön az Igézőben

  Az Aegis Művészetért és Kultúráért Alapítvány szeptember 24-én, csütörtökön 18 óra 30 perctől a Parnasszus kortárs apostolai irodalmi est sorozat következő rendezvényét szervezi meg Székesfehérváron, az Igézőben. A vendég Lőrincz P. Gabriella lesz, aki többek között a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet irodalmi referense, kulturális szervezője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója. 

  2020.09.23.
 4. Utcaszínház helyett tévéjátékkal emlékeznek idén az októberi forradalomra

  Idén a járványhelyzet miatt elmarad október 23-án a hagyományos, a Városház téren tartott utcaszínházi bemutató, helyette készül a Szemek című tévéjáték Matuz János forgatókönyve alapján, ő lesz a darab rendezője is. 

  2020.09.23.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka