Bartók Béla tér, Fehérvár új Agórája és környezete közösségi térré fejlesztése

2022.11.16. |


Kedvezményezett neve: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2018-00029 

A projekt címe: „Bartók Béla tér, Fehérvár új Agórája és környezete közösségi térré fejlesztése” 

A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2022.09.15.

 A pályázat célja:

A projekt célja, hozzájáruljon a helyi kulturális és közösségi terek és szolgáltatások infrastrukturális minőségének javításához, a város élhetőségét támogató környezeti infrastruktúra fejlesztéséhez. Székesfehérvár közösségi szerepének kibontakoztatásával és szolgáltató városi funkcióinak együttműködésen alapuló megerősítésével cél, egy olyan közösségi központ, közösségi tér létrehozása, mely a város kulturális, közösségi arculatának megújítását teszi lehetővé a közművelődési intézmények hálózatával egész várost lefedő terület és érintett lakosság számára. Az infrastrukturális megújítás mellett további cél a helyi közösségi érdekek érvényesítésének lehetővé tétele a kulturális és közművelődési intézményrendszerek fejlődésében, valamint a Bartók Béla tér és környezete közösségi és kulturális célú hasznosítása, bekapcsolása a város közösségi és kulturális vérkeringésébe, kiemelkedő kulturális örökségi értékeinek - örökségvédelmi szakmai szempontokat figyelembe vevő – megőrzése, egyenlő esélyű hozzáférése.

A projekt rövid leírása:

A beavatkozás eredményeként létrejött egy olyan legalább 400 fő befogadására alkalmas közösségi tér, amely lehetővé teszi a város kulturális, közösségi arculatának a megújítását és hozzájárul a kulturális és közösségi szolgáltatások infrastrukturális helyzetének és minőségének javulásához.

A fejlesztés révén kialakításra került egy többfunkciós rendezvény és közösségi tér, mely a mai kor követelményeinek megfelelő. A fejlesztés szem előtt tartotta a tér optimális kiterjesztését térfaltól térfalig, a térfalakat adó épületek nívóját, stílusát, esztétikai és műszaki formáját és maximálisan törekedett a terület zöld jellegének megtartására. A tér a környező műemlék épületek (Csók István Képtár, Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasóterem) és helyi védettségű épületek (Ciszterci Szent István Gimnázium, Bartók B. tér 2. számú lakóház) közvetlen közelsége miatt műemléki jelentőségű területként védett. A beruházási terület ismert mérete: 3482 m2, ebből a tervezett zöldterület 537,4 m2. A projekt keretében megvalósult a Bartók Béla tér fizikai és funkcionális megújítása: zöldterület-rekonstrukció öntözőrendszerrel, közvilágítás újraépítése, utcabútorok, egyéb műtárgyak, térelemek kihelyezése, szabadtéri színpad és nézőtéri térrész kialakítása telepíthető székek beszerzésével, út- és térburkolat-építés és véglegesítés, közlekedési rendszer kialakítása.

A projekt keretében elszámolható összköltsége:

261 648 800 Ft

A projekt keretében szerződött támogatás összege:

261 648 800 Ft

A támogatás mértéke:        

100 %

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
nem elszámolható hozzájárulása:

66 019 204 Ft

Projekt teljes költsége:

327 668 004 Ft