Az imakönyvek kultúrában betöltött szerepét mutatta be Frauhammer Krisztina előadása

Vágyak és imák - imák és imakönyvek a paraszti és polgári kultúrában címmel Dr. Frauhammer Krisztina, néprazjkutató előadását hallhatták az érdeklődők szerdán, Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A Magyar Tudományos Akadémia-Szegedi Tudományegyetem Vallási Kultúrakutató Csoport munkatársa az imakönyveket, mint számos tudományág számára értékes forrásul szolgáló műveket elemezte.
2018.11.07. 20:05 |

Az imakönyvek fontos források, telis-tele vannak kincsekkel. Az imakönyvek a vallásos emberek számára fontos eszközt jelentenek, segítik őket az Istennel való kommunikációban. Ezen túlmenően számos olyan sajátosságuk van az imakönyveknek, amelynek kapcsán az egyháztörténészek, mentalitástörténészek, lelkiségtörténettel foglalkozók, irodalmárok, nyelvészek, néprajzkutatók forrásmunkaként használhatják ezeket.

Az imakönyveknek a XIX. század közepéig jelentős szerepük volt az olvasás elsajátításának folyamatában, a nyelv művelésében, megtartásában, mind a hagyományos magyar paraszti kultúrában és a nemzetiségek esetében is.

Fontos szerepük volt az ifjúság nevelésében; a XX. század közepéig az oktatás nagy része - az óvodától a felsőoktatásig - javarészt egyházi kézben volt. A legtöbb intézmény összeállította a saját imakönyvét, az oktatás mellett fontos szerepe volt a liturgikus eseményeknek is.” - hangsúlyozta előadásában Dr. Frauhammer Krisztina, néprajzkutató.

Az ilyen imakönyvekben már szinte kivétel nélkül vannak erkölcsnemesítő elmélkedések, nevelő szándékú jó tanácsok. Talán ezzel is összefügg, hogy ismerünk speciálisan lányoknak, asszonyoknak, férfiaknak, munkásoknak, katonáknak összeállított imakönyveket, amelyek pedig azért érdekesek, mert szövegeik, elmélkedéseik közvetítették az egyház elképzeléseit az olvasók felé arról, hogy milyennek kellene lennie egy ideális lánynak, asszonynak, férfinak; egyfajta identifikációs modellt is nyújtott egy-egy ilyen könyv. Ha megnézünk egy ilyen imakönyvet, a legtöbb élethelyzethez, szükséghelyzethez vannak imádságok.” - emelte ki Dr. Frauhammer Krisztina, hozzátéve, hogy „a világháborúk kapcsán például sok ilyen könyvet adtak ki, nagyon magas példányszámban és szétosztották a katonák között."

Kultúra

 1. Az ember tragédiája 1. bemutatójára készül a Vörösmarty Színház társulata

  Az ember tragédiája 1. bemutatójára készülnek a Vörösmarty Színházban, a darabot december 1-jén szombaton láthatja először a közönség. A próbákról a Jászai-Mari díjas Hirtling István és a fiatal, a társulathoz szeptemberben csatlakozott Kovács Tamás is lelkesen nyilatkozott.

  2018.11.20.
 2. Megtelt a Királykút Emlékház Sudár Annamária és Török Máté közös estjén

  Sudár Annamária, versmondó és Török Máté, versénekes (Misztrál együttes) Látod-e amit hallasz? című irodalmi estjére várták az érdeklődőket hétfőn este A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvénye keretében a Királykút Emlékházba. 

  2018.11.19.
 3. Korzenszky Richárd, tihanyi emeritus perjel lesz a vendég a Vörösmarty teremben

  November 20-án, kedden Dr. Korzenszky Richárd OSB lesz a vendég a Vörösmarty teremben. A 17 órakor kezdődő rendezvényen a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjelével Bobory Zoltán, költő, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget. Az eseményre a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.11.19.
 4. Szimfonikus slágerek csendültek fel a Stadion nyitányon

  A Sóstói Stadion új épületének multifunkcionális szerepét mutatta meg vasárnap este az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Stadion nyitány című koncertjével. A zenekar nagy térben is jól megszólaló, sok ismert művet, dallamot magában foglaló programmal lépett a publikum elé. 

  2018.11.18.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Székesfehérvár Topotéka