Az Én, Petőfi című tévéjátékot forgatták a hétvégén a fehérvári Belvárosban

A hétvégén forgatták a nemzeti ünnepre készülő Én, Petőfi című tévéjátékot a fehérvári Belvárosban, az arra járók több utcában is találkozhattak a szereplőkkel. Idén a Teleki Blanka Gimnázium diákjai idézik meg a 173 évvel ezelőtti március 15-e eseményeit, alakjait. A tévéjáték írója és rendezője Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, a felvétel a Fehérvár Televízió munkatársainak közreműködésével készül.
2021.02.21. 18:28 |

 A kész filmet március 15-én, a nemzeti ünnep estéjén két időpontban is láthatja majd a közönség: 18 és 20 órakor sugározza a Fehérvár Televízió a tévéjátékot.

Tavaly a vírusjárvány kezdetén már a főpróbáig jutottak az Én, Petőfi című, a Városház tér színpadára tervezett darab előkészületei, az utolsó pillanatban mondták le az ünnepi eseményt. Az író-rendező, Matuz János ennek a darabnak a tévés változatát írta meg, így – ahogyan október 23-án is történt – a képernyő előtt ülve élvezheti majd a közönség a fiatalok munkájának gyümölcsét. A szöveget idén már csak fel kellett frissíteni, a színész szereplők közül csak egy valaki érettségizett tavaly, a táncos csapatból azonban mindenki végzős volt, helyettük új emberek érkeztek a produkcióba. A Tátrai Réka készítette koreográfiát egy új csoport tanulta be, gyorsan és fegyelmezetten dolgoztak, hogy mire a forgatás kezdődik, pontosan tudják a lépéseket.

A filmen minden „közelebb” jön a nézőhöz, nemcsak a lábaknak, de a szájaknak is egyszerre kell mozdulniuk – erre még a munka megkezdése előtt, az online próbák során felkészítette a diákokat a rendező. Most, kint az utcán is hangsúlyozottan kérte, figyeljenek az mozgásra, az arckifejezésre – nem kis teljesítmény volt megfelelni az elvárásoknak, követni az utasításokat a hidegben, minden tiszteletet megérdemelnek a közreműködők már most is.

Az ifjú forradalmárok dél körül egy kis pihenőt kaptak, az ebédidőben mindenki felmelegedett kissé, hogy aztán újult erővel folytatódjon a munka – egészen sötétedésig. A darab jelenetei a belváros sok helyszínén elevenednek meg a filmben, az említettek mellett az Arany János utca, a bazilika előtti II. János Pál pápa tér, a Városháza díszudvara, a Fő utca, a Goldziher köz és az Aranybulla is felsejlik majd a tévéjátékban. A történetben Petőfi (Csengey Márton megszemélyesítésében) mesélőként is jelen van, nemcsak résztvevője a történéseknek, de magyarázza, kommentálja is azokat, jellemzi, bemutatja a szereplőket. A film végigvezeti a nézőket a sorsfordító nap eseményein, megjeleníti, megeleveníti a történelmi alakokat, mindezt a már megszokott zenei betétekkel, a megzenésített 12 ponttal, Nemzeti dallal, néptáncosokkal és animációs effektekkel.

A produkció szereplői a Teleki Blanka Gimnázium diákjai, a Teleki Diákszínpad, vagyis a TeDi társulatának tagjai, Somos Ákos drámatanár vezetésével.

A darabban fontos szerephez jut az iskola énekkara is, Reiner Renáta vezetésével, a néptáncos jelenetekben az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit láthatjuk majd. A néptáncos koreográfiákat Majoros Róbert készítette, a zenéket idén is Szirtes Edina jegyzi, a zenei vezető Cserta Balázs, az animáció Falvay Miklós médiaművész munkája. A produkció felvétele a Fehérvár Televízió operatőreinek és szerkesztőinek közreműködésével készül, László-Takács Krisztina, Bodonyi Krisztián, Körtvélyes Tivadar, Tar Károly és Zsiday Ádám dolgozik a tévéjátékon.

szöveg: Hajnal Csilla

Kultúra

 1. Koronás mesék és Mese-kép – pályázatok gyerekeknek a Vörösmarty Könyvtártól

  Az általános iskolásokat a koronavírus-járványhoz kapcsolódó mesék írására, az ovisokat pedig egy kedves mesekönyv illusztrációjának az elkészítésére biztatja a Gyermekkönyvtár. A pályaműveket március végéig kell elküldeni e-mailben.

  2021.03.08.
 2. Ablakos kölcsönzés - kérik, hogy az olvasók várják meg a könyvtár visszajelzését

  A könyvtár kéri az olvasókat, hogy a megnövekedett ablakos kölcsönzés igénylései miatt várják meg, amíg telefonon vagy e-mailben jelzést kapnak: átvehető az összeállított könyvcsomag.

  2021.03.08.
 3. A reformátusoknál is szünetelnek a gyülekezeti alkalmak a lezárások időszakára

  „2021. március 8. és 26. között terjedő időszakban minden, személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel. Tartsunk istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat digitális eszközök segítségével, a gyülekezet helyi lehetőségeinek figyelembevételével.” - rendelkezett a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa.

  2021.03.07.
 4. Virágvasárnapig nem tartanak személyes jelenléttel istentiszteletet az evangélikusok

  Az Evangélikus Püspöki Tanács pénteken adott ki közleményt a legújabb járványügyi szigorításokra reagálva. A püspökök kérik a gyülekezeteket, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteleteket.

  2021.03.07.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

Székesfehérvár Topotéka