Az Én, Petőfi című tévéjátékot forgatták a hétvégén a fehérvári Belvárosban

A hétvégén forgatták a nemzeti ünnepre készülő Én, Petőfi című tévéjátékot a fehérvári Belvárosban, az arra járók több utcában is találkozhattak a szereplőkkel. Idén a Teleki Blanka Gimnázium diákjai idézik meg a 173 évvel ezelőtti március 15-e eseményeit, alakjait. A tévéjáték írója és rendezője Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, a felvétel a Fehérvár Televízió munkatársainak közreműködésével készül.
2021.02.21. 18:28 |

 A kész filmet március 15-én, a nemzeti ünnep estéjén két időpontban is láthatja majd a közönség: 18 és 20 órakor sugározza a Fehérvár Televízió a tévéjátékot.

Tavaly a vírusjárvány kezdetén már a főpróbáig jutottak az Én, Petőfi című, a Városház tér színpadára tervezett darab előkészületei, az utolsó pillanatban mondták le az ünnepi eseményt. Az író-rendező, Matuz János ennek a darabnak a tévés változatát írta meg, így – ahogyan október 23-án is történt – a képernyő előtt ülve élvezheti majd a közönség a fiatalok munkájának gyümölcsét. A szöveget idén már csak fel kellett frissíteni, a színész szereplők közül csak egy valaki érettségizett tavaly, a táncos csapatból azonban mindenki végzős volt, helyettük új emberek érkeztek a produkcióba. A Tátrai Réka készítette koreográfiát egy új csoport tanulta be, gyorsan és fegyelmezetten dolgoztak, hogy mire a forgatás kezdődik, pontosan tudják a lépéseket.

A filmen minden „közelebb” jön a nézőhöz, nemcsak a lábaknak, de a szájaknak is egyszerre kell mozdulniuk – erre még a munka megkezdése előtt, az online próbák során felkészítette a diákokat a rendező. Most, kint az utcán is hangsúlyozottan kérte, figyeljenek az mozgásra, az arckifejezésre – nem kis teljesítmény volt megfelelni az elvárásoknak, követni az utasításokat a hidegben, minden tiszteletet megérdemelnek a közreműködők már most is.

Az ifjú forradalmárok dél körül egy kis pihenőt kaptak, az ebédidőben mindenki felmelegedett kissé, hogy aztán újult erővel folytatódjon a munka – egészen sötétedésig. A darab jelenetei a belváros sok helyszínén elevenednek meg a filmben, az említettek mellett az Arany János utca, a bazilika előtti II. János Pál pápa tér, a Városháza díszudvara, a Fő utca, a Goldziher köz és az Aranybulla is felsejlik majd a tévéjátékban. A történetben Petőfi (Csengey Márton megszemélyesítésében) mesélőként is jelen van, nemcsak résztvevője a történéseknek, de magyarázza, kommentálja is azokat, jellemzi, bemutatja a szereplőket. A film végigvezeti a nézőket a sorsfordító nap eseményein, megjeleníti, megeleveníti a történelmi alakokat, mindezt a már megszokott zenei betétekkel, a megzenésített 12 ponttal, Nemzeti dallal, néptáncosokkal és animációs effektekkel.

A produkció szereplői a Teleki Blanka Gimnázium diákjai, a Teleki Diákszínpad, vagyis a TeDi társulatának tagjai, Somos Ákos drámatanár vezetésével.

A darabban fontos szerephez jut az iskola énekkara is, Reiner Renáta vezetésével, a néptáncos jelenetekben az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit láthatjuk majd. A néptáncos koreográfiákat Majoros Róbert készítette, a zenéket idén is Szirtes Edina jegyzi, a zenei vezető Cserta Balázs, az animáció Falvay Miklós médiaművész munkája. A produkció felvétele a Fehérvár Televízió operatőreinek és szerkesztőinek közreműködésével készül, László-Takács Krisztina, Bodonyi Krisztián, Körtvélyes Tivadar, Tar Károly és Zsiday Ádám dolgozik a tévéjátékon.

szöveg: Hajnal Csilla

Kultúra

 1. „Fitz100” - tudományos konferenciával zárult az emlékév

  Tudományos konferenciával zárta a Fitz Jenő emlékévet a Szent István Király Múzeum. A Városházán rendezett eseményen egykori munkatársai, valamint a múzeum jelenlegi szakemberei elevenítették fel az egykori legendás igazgató személyiségét, tudományos tevékenységét, a múzeum szakmai fejlődésében betöltött szerepét.

  2021.12.03.
 2. Fehérvár Arcai címmel hirdettek portréfotó-pályázatot - december 31-ig várják a képeket

  Fehérvár Arcai címmel hirdetett amatőr portréfotó pályázatot az Értékmentők by iGenerációért Egyesület. A versenyre Székesfehérváron készült portréfotók beküldését várják amatőr és hobbifotósok részéről az ország minden pontjáról december 31-ig.

  2021.12.03.
 3. Két év termése - december 10-én nyílik a Kisfaludi Művészkör kiállítása

  Egy év kihagyás után ismét megrendezi hagyományos kiállítását a Kisfaludi Művészkör. A nyolc alkotó festményeket, grafikákat és festett bútorokat mutat be a Kisfaludi Közösségi Házban. A megnyitót december 10-én, pénteken 18 órakor tartják, a tárlatot Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakma vezetője ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik a Bástya Kamarakórus. 

  2021.12.03.
 4. Fitz 100 - élőben közvetítjük a konferenciát pénteken a Városházáról

  Fitz Jenő születésének századik és halálának tizedik évfordulója évében a Szent István Király Múzeum több programmal is készült. A Fitz 100 konferencián a történész-régész életének több szakaszáról is megemlékeznek majd december 3-án.

  2021.12.03.

advent

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka