Az élet ritmus, a ritmus tánc - Táncvilágnapi köszöntő a balett igazgatójától

Az élet mozgás, a tánc az élet maga. Az ember legősibb önkifejezési formája a testbeszéd. Amikor egy kisgyermek világra jön, életének első néhány évében kizárólag hangokkal és mozgással, azaz testének „beszéde” által képes kifejezni érzéseit, gondolatait, hangulatait és vágyait. A kisgyermekek test beszéde az idő előrehaladtával árnyaltan fejez ki lelki tartalmakat. Ekkor kezd el az ember táncolni és önkifejezése művészetté válik.
2021.04.29. 08:43 |

Az élet ritmus, a ritmus tánc. A szívverés az élet ritmusa és egyben zenéje, amely ritmikus mozgás tartja életben a testet, amely táncolva beszél szíve vágyairól. A mozgás, a tánc primordiális kommunikáció. Az állatok szintén táncolnak, amikor násztáncukat lejtik. Táncolnak a fák, a növények.

Ki mondja meg hol kezdődik és hol végződik a tánc? Tánc lehet egy tartás, egy gesztus, akár egy séta. Minden mozgás vagy mozdulatlanság, amely lelki kondíciót fejez ki táncnak tekinthető. A Tánc Világnapja alkalmából megünnepeljük a táncot, ezzel ünnepeljük az életet.

Egerházi Attila - rendező-koreográfus, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója

Kultúra

 1. Áldozócsütörtökön szentségimádás lesz az egyházmegye minden templomában

  Május 13-án, a régi „Áldozócsütörtök” napján 17 és 19 óra között a Székesfehérvári Egyházmegye minden templomában szentségimádást tartanak az egyházmegye lelki megújulásáért, papi és szerzetesi hivatásokért, a családokért és a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért.

  2021.05.08.
 2. Amire már régóta vártál - nyári színházzal nyit újra a Vörösmarty Színház

  A Vörösmarty Színház jelenlegi helyzetéről, nyári terveiről és érintőlegesen a 2021/2022-es évadról tartott ma sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Szikora János igazgató, valamint Bagó Bertalan művészeti vezető és Horváth Csaba fizikai színház tagozatvezető. Mint elhangzott, felújításba kezdtek, hogy nyártól megújult fogadótérrel köszönthessék régóta várt közönségüket.

  2021.05.07.
 3. Ma este nyit az Igéző - védettségi igazolvánnyal látogatható a sanzonest

  Sanzonesttel nyit ma az Igéző: tavasz első élő rendezvényén Kopiás Gabriellát Fornai Miklós kíséri zongorán. A program csak védettségi igazolvánnyal látogatható, és a közönség maszkban hallgathatja, nézheti meg az előadást.

  2021.05.07.
 4. Törd meg a csendet! - a Fehérvár Televízió is közvetíti a Fame-casting újabb fordulóját

  Huszonegy kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott; május 8-án, 19:40 órától egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.

  2021.05.07.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka