Átjelentkezés, mozgóurna és külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel kérése

Az Európai Parlament tagjainak 2019. május 26. napjára kitűzött választásával kapcsolatosan számos megkeresés érkezik az állampolgárok részéről Székesfehérváron is a Helyi Választási Irodához. A legfontosabb határidőket, valamint az átjelentkezéssel, mozgóurna kérésével és külképviseleti névjegyzékbe történő felvétellel kapcsolatos kérelmekre vonatkozó előírásokat is tartalmazó összefoglaló az alábbiakban olvasható.
2019.05.16. 16:25 |

Az Európai Parlament tagjainak magyarországi választását a köztársasági elnök 2019. május 26. napjára, vasárnapra tűzte ki. A választópolgárok a névjegyzékekkel kapcsolatos kérelmek nyomtatványait, a kitöltési útmutatókat és tájékoztatókat a Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu), a „Választópolgároknak” címszó alatt találják meg.

A kérelmek az alábbi módokon nyújthatóak be:

- személyesen a lakóhely, bejelentett tartózkodási hely szerinti választási irodán (Székesfehérváron a Városház tér 2. szám alatt)
- levélben a lakóhely szerinti választási irodának címezve,
- a www.valasztas.hu oldalon keresztül ügyfélkapus azonosítással,
- a www.valasztas.hu oldalon keresztül ügyfélkapus azonosítás nélkül.

A kérelmek benyújtási határideje jogvesztő, a kérelemnek a megadott időpontra a választási irodához be kell érkeznie.

Benyújtható kérelmek:

A fogyatékossággal élő választópolgár 2019. május 17-én, pénteken 16.00 óráig igényelheti, hogy a szavazólap kitöltéséhez a szavazókörben Braille-írással készült szavazósablon álljon rendelkezésére.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján a lakóhelyétől távol tartózkodik, átjelentkezési kérelem benyújtásával kérheti, hogy azon a településen szavazhasson, ahol tartózkodni fog.

- Az átjelentkezési kérelem benyújtható, módosítható, visszavonható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton 2019. május 22-én, szerdán 16.00 óráig.

- Az átjelentkezési kérelem visszavonható 2019. május 24-én, pénteken 16.00 óráig, de kizárólag személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással a www.valasztas.hu oldalon keresztül.

Annak a választópolgárnak, aki a szavazás napján külföldön tartózkodik, lehetősége van arra, hogy valamelyik külképviseleten (nagykövetségen vagy konzulátuson) szavazhasson, melyhez külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmet kell benyújtani.

A külképviseleti névjegyzékre vételi kérelem benyújtható, módosítható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton 2019. május 17-én, pénteken 16.00 óráig.

A külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár legkésőbb 2019. május 22-én, szerdán 16.00 óráig kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján azért nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota (pl. kórházban van), fogyatékossága vagy fogva tartása (pl. előzetes letartóztatás) miatt ebben akadályozva van, mozgóurnát kérhet.

Ha Ön olyan címre kéri a mozgóurna biztosítását, amely nem abban a szavazókörben vagy településen van, amelynek a névjegyzékében szerepel, nem kell külön átjelentkezési kérelmet is benyújtania, mert a mozgóurna iránti kérelme egyben átjelentkezési kérelemnek minősül. Ezt a kérelmet azonban kizárólag 2019. május 22-én, szerdán 16.00 óráig nyújthatja be személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton. Ez a kérelem visszavonható 2019. május 24-én, pénteken 16 óráig, de már csak személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással a www.valasztas.hu honlapon keresztül.

Amennyiben Ön a mozgóurna kivitelét a bejelentett lakcímére vagy olyan címre kéri, amely abban a szavazókörben van, amelynek a névjegyzékén szerepel, a mozgóurna iránti kérelmet az alábbi időpontokig és módokon nyújthatja be:

- 2019. május 22-én, szerdán 16.00 óráig személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton,

- 2019. május 24-én, pénteken 16.00 óráig személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikus úton,

- 2019. május 24-én, pénteken 16.00 óra és 2019. május 26-án 12.00 óra között ügyfélkapus azonosítással elektronikus úton,

- 2019. május 26-án, vasárnap 12.00 óráig az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel.

A levélben szavazó választópolgárok a szavazatukat tartalmazó borítékot a szavazás napján, 2019. május 26-án 6.00 óra és 19.00 óra között a Városháza Dísztermében (Székesfehérvár, Városház tér 1.) elhelyezett urnába dobhatják be.

Választási Iroda - Székesfehérvár

Közlemények

 1. A Hétvezér Általános Iskolába várják a 11. számú választókörzet lakóit május 29-én

  Lakossági fórum lesz jövő szerdán a Hétvezér Általános Iskolában: a 11. számú választókörzet lakóit 17 órára várja Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A rendezvényen részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester is.

  2019.05.22.
 2. Nem zárat be óvodát az önkormányzat!

  Szülői megkeresésre reagálva Székesfehérvár Önkormányzata megerősíti: mindegyik fehérvári óvoda szakmai munkájára számít a jövőben. Kérik, hogy senki ne higgyen a bezárás hírét terjesztőknek!

  2019.05.21.
 3. Erős hanghatás miatt kérik a lakosság türelmét

  A MOL Nyrt. megbízásából vezetékkiváltási munkálatokat végeznek a Kápolnásnyék-Dombóvár vonalon. Az ehhez kapcsolódó légtelenítés május 19-én 13 órától indul. A munkálatok erős hanghatással járnak. Székesfehérváron a FLAGA gázüzemmel szembeni, az M7-es autópálya déli oldalán lévő területet érintik a munkálatok, amelyek a délután folyamán több órán át tartanak – ennek idejére kérik a környékben lévők türelmét és megértését.

  2019.05.16.
 4. Gyomirtást végeznek a Székesfehérvárt érintő vasútvonalakon

  A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint gyomirtási munkát végeznek, amely a székesfehérvári vasútvonalat több napon érinti. Május 13-án, hétfőn a munkát a Mezőfalva-Paks, illetve Paks-Pusztaszabolcs viszonylatban végzik, míg május 23-án, csütörtökön a Kelenföld-Pusztaszabolcs nyomvonalon dolgoznak. 

  2019.05.10.
 1. Feketehegyi munkásszálló – írásban kért tájékoztatást a polgármester

  Az elmúlt hetekben számos ellentmondásos hír látott napvilágot a Farkasvermi út – Bébic utca sarkán lévő korábbi műhelyépület átalakításával kapcsolatban. A Feketehegy-Szárazréten élőket érintő beruházással kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester levélben kért tájékoztatást a működtető vállalkozás vezetőjétől. A kérdések és a válaszok az alábbiakban olvashatóak.

  2019.05.09.
 2. Kedden lesz Deák Lajosné fogadóórája a Királykút Emlékházban

  A megszokott időponttól eltérően, jövő héten kedden tart fogadóórát Deák Lajosné, önkormányzati képviselő, aki május 14-én 17 órától várja a 11. választókörzetben élőket a Mikszáth Kálmán utca 25. szám alatt, a Királykút Emlékházban.

  2019.05.07.
 3. Lakossági fórumra várja a palotavárosiakat Viza Attila önkormányzati képviselő

  Lakossági fórumot szervez Viza Attila önkormányzati képviselő. Május 13-án, hétfőn a Vasvári Pál Általános Iskolába várják a 8. számú választókörzetben élőket. A tájékoztatón jelen lesz dr. Cser-Palkovics András polgármester is.

  2019.05.06.
 4. Az esős időjárás miatt elmarad szombaton délelőtt a Városi Ballagás

  Elmarad az eső miatt a Ballagási Hét utolsó, ünnepi programja, a Városi Ballagás. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán bejelentette: közös bankettet szerveznek a ballagóknak. Az intézmények falai között búcsúztatják ma a végzősöket.

  2019.05.04.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek